Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Det här laget är på riktigt

Tio matcher in på säsongen kan jag slå fast:
Rögle är och förblir ett topplag som kommer utmana regerande mästarna Frölunda om SM-guldet framåt vårkanten.
Så bra är skåningarna i år.

För knappt två år sedan tog bröderna Cam- och Chris Abbott över som tränare respektive sportchef i ett Rögle som saknade en tydlig identitet. Att satsa på två så orutinerade personer i ledande positioner var såklart en chansning men rekryteringen av tidigare klubbdirektören Marcus Thuresson var förmodligen det bästa beslut föreningen tagit i modern tid.
Från ett tämligen intetsägande lag utan en tydlig riktning eller målsättning till en strukturerad verksamhet med höga kravställningar som nu pratar i termer om guld på ett sätt som känns trovärdigt. Allt detta på bara två år.
Ser jag på lagbygget imponeras jag över backsidan med toppar som Éric Gélinas, Craig Schira, Niklas Hanson och Kodie Curran där den sistnämnde får symbolisera Rögle och också är synonymt med klubbens utveckling.
Curran värvades från den norska ligan i fjol med förhoppningar om att producera. Med tanke på skillnaden mellan SHL och den norska ligan var det var långt ifrån någon garanti att han skulle lyckas.
Curran uppträdde inledningsvis vilset och utan tillstymmelse till någon form av spetskvalité. Bröderna Abbott fick dock Curran att förstå vad som krävs för att spela i SHL i form av förberedelse, träningsvilja och vilken uppoffringen man som individ var tvungen att göra. Och resten är sedan historia…
Numera är Curran seriens, i särklass, bästa back och dominansen i det offensiva spelet gör honom både sevärd och produktiv. Den här säsongen hanterar han också defensiven bättre och via smartare avvägningar om när han ska följa med i anfallen eller ej har misstagen i egen zon varit lätträknade.
Bakom Curran och de andra toppbackarna är Daniel Bertov, Samuel Jonsson och Erland Lesund hockeyarbetare som är pålitliga och vet sina roller utan att för den delen sticka ut.
I försvarszonen är Rögle seriens mest stabila lag och väldigt svåra att skapa chanser mot. Den stora anledningen har varit förmågan att hålla motståndarna på utsidan med ett självförtroende och en struktur att överbelasta och flytta ut spelare så man ofta hamnar i numerära överlägen. Det har gjort att man i en större utsträckning varit det spelförande laget och numera också har skickligheten att vara kreativa i spelet med puck.
Dessutom har målvaktsparet Roman Will och Christoffer Rifalk imponerat och det som jag inför säsongen lyfte fram som ett frågetecken har rättats ut till ett stort utropstecken.

Ser jag till det offensiva spelet kan jag skönja en större beslutsamhet i sättet man skapar målchanser och skottlägen på.
Klyschan ”fler skott mål” är inget som Rögle förespråkar och det säger jag i en positiv andemening,
Jag ser en struktur där man i en tydligare utsträckning passar pucken mot öppen yta på spelare i fart istället för att ta avslut från ”dåliga” lägen som i sin tur kan resultera i kontringslägen. Ett typexempel var det matchavgörande 2-1 målet när Daniel Zaar blickade över axeln och skottpassande till en fristående Dennis Everberg som enkelt kunde styra in sitt sjunde mål för säsongen.

Trots succéstarten och serieledning finns det fortsatt sparkapital och mer att få ut av flera spelare.
Lagets förstacenter Ted Brithén, en av hela seriens bästa spelare, har varit satt ur spel till följd av det käkbrott han ådrog sig i premiären mot HV71.
Jag ser på Brithén som en av seriens mest kompletta spelare och hans närvaro kommer stärka upp spelet i numerärt över- och underläge som det finns utrymme att förbättra. När väl Nick Sörensen, nyförvärvet från Linköping, kommit in i Rögles spelsätt och byggt upp sitt stukade självförtroende lär han vara offensiv tillgång att addera till en redan stark forwardsuppsättning.
Sparkapital finns också i i den tyska talangen Dominik Bokk som blandar och ger men har en uppsida som på sikt kan göra skillnad precis som Leon Bristedt som störts av skador inledningsvis.

24 poäng på tio matcher och en befäst serieledning imponerar.
Rögle är på riktigt. Tro inget annat.

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny