Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ännu ett offer

Hjärnskakningar har skördat sitt nästa offer när Andres Engqvist nu meddelar att karriären och över. Föga överraskande men likväl sorgligt i det som är hockeyns största utmaning framöver.
Med vetskapen vad Enqvist har gått igenom är beskedet ändå ett steg i rätt riktning för att kunna gå vidare i sin rehabilitering.

Inför säsongen 2017-2018 vände Andreas Engqvist hem till Djurgården och SHL efter sju säsonger i Nordamerika och NHL. Tämligen omgående tog Enqvist rollen som förstecenter och Djurgårdens klart mest lysande stjärna och en av seriens absolut bästa spelare. Det var också runt Engqvist som Djurgården avsåg att bygga laget kring under många år framöver innan han ådrog sig en hjärnskakning mot Mora i slutet av december 2017. Sedan dess har han brottats med sviterna av sin hjärnskakning som är svårt för utomstående att ens förstå eller ibland för den drabbade att kunna sätta ord på.
Även om Engqvist gjorde comeback inför säsongen i fjol blev det bara drygt en match innan symptomen var tillbaka och där och då förstod nog alla att det mycket väl kunde vara slutspelat.

Min erfarenhet är att det är otroligt befriande att komma ut och berätta som Engvist gjort idag och offentliggöra att karriären är över. Det är också en lättnad att inte känna sig skyldig eller att man sätter föreningen, Djurgården i det här fallet, i en dålig sits. Jag minns att jag ofta oroade mig för vad folk tyckte och tänkte om någon tex såg mig på IKEA eller leka med barnen i parken.
Jaha, där är han och det verkar ju vara lugnt varför kan han inte spela då?
Man hade alltid en känsla av skuld och utöver de andra psykiska och fysiska påfrestningar som sviterna av en hjärnskakning innebär var detta jobbigt att bära på.

Vad som händer vidare med Andreas Engqvist är såklart för tidigt att spekulera kring. Men om han framledes mår så pass bra att han kan ta sig ut i arbetslivet skulle det förvåna mig mycket om inte Djurgården på ett eller annat sätt hittar en roll åt honom.
Alla som varit runt Engqvist vet vilken ledare och suverän människa han är. När Färjestads nyblivna kapten Linus Johansson fick frågan vem som varit hans förebild var svaret givet:
”Andreas Engqvist i Djurgården. Han kom inte in som kapten den säsongen, utan det var Calle Ridderwall. Men han tog över under säsongen och var så jäkla bra. 
– Han hade gjort sina år i Ryssland, tjänat ihop sina pengar och haft en bra karriär. Det är väldigt enkelt att bara lägga ned några procent då och vara lite nöjd. Men han var väldigt pådrivande, snäll och glad, snackade med alla och tog sig alltid tid. Jag hade det ganska tufft i början när jag kom till Djurgården, men han pratade med mig och uppmuntrade mig. Han involverade alla på lagfester och lagmiddagar, satt aldrig bara med sitt gäng och sina kompisar, utan umgicks med 18-åringarna också. Det är en bra ledare för mig.”

Jag hoppas att Andreas Engqvist via beskedet idag kan gå vidare och fortsätta sin rehabilitering och ta de framsteg som krävs för en fungerande vardag.  Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid
Sanny