Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Se och lär av fotbollen

När jag summerar den gångna veckan skriver jag om fotboll (!) och att hockeyklubbar kanske ska blicka mot fotbollen när det gäller rekryteringar.

Veckans hiss

Tre veckor kvar tills dess att SHL drar igång, ytterligare några dagar innan Allsvenskan har premiär och några dagar senare släpps pucken i Hockeyettan. Med andra ord underbart härliga tider väntar med en hockeybevakning som är bred och spetsig runt om i landet. Men det hindrar inte en hockeynörd som mig att rikta blickarna mot avslutande delen på Fotbollsallsvenskan.
Vilken dramatik vi har framför oss.
Var det möjligtvis ett guldryck vi fick se från Djurgården igår efter segern mot Malmö?
Ja, åtminstone fram till nästa söndag då ett stekhett stockholmsderby mot mästarna AIK väntar. En seger där och min lekmannamässiga analys säger att det guldet hamnar i Stockholm även i år.
Ni förstår att fotbollen är het när till och med jag skriver om den.

Sicken match som väntar på söndag  @Bildbyrån

Veckans diss

Att pricka rätt på värvningar är enormt viktigt för ett lags framgångar och i synnerhet när det handlar om lagets spetsvärvningar. Nu har Örebro, likt Oskarshamn, hamnat i en knepig situation med knappt tre veckor kvar till serien.
När Örebro i somras värvade Kerby Rychel var det med stora lovord och också lite av en värvningsbomb. 24 årige Rychel skulle vara en viktig pusselbit i sportchef Niklas Johanssons lagbygge men det är nog bara konstatera att det återigen var en ren chansvärvning av Johansson.
Ser man till statistiken, ålder och spelstil kan jag villigt erkännande att att jag gick igång på värvningen och ansåg att det var en synnerligen spännande spelare i framförallt en bra ålder som man fått in.
Nu ska det ha varit av ”personliga skäl” som Kerby Rychel lämnade och det i sig öppnar för spekulationer eftersom ryktena säger att Rychel var allt annat än förberedd rent fysiskt för att spela i SHL.
Om så är fallet lämnar det återigen kvar mig med samma känsla som jag alltid haft kring värvningar.
Varför gör man som klubb inte en mer gediget arbete innan man sätter sin signatur på kontraktet likt man gör inom fotbollen innan kontraktsskrivning?
Visst att det är hutlösa summor i europeisk toppfotboll när spelarna värvas och för mycket står för spel för att inte göra rigorösa läkarundersökning innan kontraktet skrivs på.
Om Örebro skickat två stycken till Kanada, tur- och retur med två hotellnätter, för en kostnad av säg 25 000 kr och gjort fystester, läkarundersökningar och mött spelaren öga mot öga.
Hade man då kunnat undgå en misslyckad värvning? Högst troligt.
Med den officiella förklaringen att det ska ha varit personliga skäl som gjorde att Rychel lämnade Örebro är det i grunden spekulationer.
Men att klubbar fortsatt måste bli än mer proffsiga i sin rekryteringen har vi fått bevis på den senaste veckan.
Vad gäller Örebro så har man återigen hamnat i en situation att man ser ut att inleda säsongen med en spelartrupp som inte är fulltalig.
För vilka gång i ordningen? Det känns som om det varit ett ständigt återkommande tema kring sportchefen Niklas Johanssons lagbyggen. Är det inte en center man saknat så har det varit en målvakt eller som i år både nån back och nu någon forward.
Med nuvarande trupp är man enormt känslig för skador och att Johansson måste hitta ytterligare någon spetsspelare innan serien drar igång lär bli både svårt och förmodligen rätt dyrt.

Tack för att ni tog er tid

Sanny