Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lär vara det sista vi ser av honom på svensk is på länge

Efter att ha listat seriens bästa juniorer, retstickor, spelare som jagar revansch och bästa nyförvärven är det dags att gå igenom kanske den enskilt viktigaste positionen.
Ofta beskrivs målvakterna som ”mer än halva laget” något som ger en fingervisning om deras enorma betydelse för ett lags eventuella framgångar.
Vilka är seriens bästa målvakter?
 Jag har såklart listat

En aspekt som jag anser vara viktig när jag ser och bedömer en målvakt är inte nödvändigtvis antalet ”omöjliga” räddningar som en målvakt gör utan att du i grunden vet vilken nivå du får i match efter match. Det i kombination att han ibland också kan vinna matcher ”på egen hand” när spelet kanske hackar är något jag värdesätter högt när jag bedömer målvakter precis som hur försvaret agerar och den trygghet och tillit framförallt backar visar till sin målvakt.
När enormt begåvade målvakter som tex HV’s Jonas Gunnarsson, Färjestad Markus Svensson, Frölundas Johan Mattsson och Linköpings Jonas Gustavsson för att nämna några hamnar precis utanför listan förstår man att nivån på målvakter är hög.
Se bara på Linköpings Jonas Gustavsson i fjol som under de första 20 matcherna var fullkomligt briljant och såg till LHC var ett topplag. Utan de enastående prestationerna hade Linköping fått kvala vilket ändå säger en del om en målvakts betydelse.

Seriens fem bästa målvakter:

5) Janne Juvonen Leksand

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

Av det jag såg att Juvonen i grundserien med Mora i fjol råder det inga tvivel att det handlar om en målvakt av högsta klass. Svajade dock i kvalet precis som hela laget vilket drar ned helhetsbetyget en smula. När jag pratade med en SHL målvakt om Juvonen i fjol öste han beröm över hans lugn spel, fina teknik och rörelsemönster och sa att Juvonen skulle rankas som topp tre målvakt i serien om han stod bakom ett bättre försvar. Dessutom har målvaktsexperten Petter Rönnqvist också öst beröm över Juvonen och då är det som alltid bäst att lyssna för det Rönnqvist inte vet om målvaktsspel, eftersom han själv spelat på absolut elitnivå, är inte värt att veta. Nu återstår och se om Leksand lyckas skapa ett stabilt försvarsspelet framför Juvonen som då kanske än tydligare kan visa vilken klass han håller.

4) Dominik Furch Örebro

© Bildbyrån –

En målvakt som jag sett på nära håll på den internationella scenen flertalet gånger. Definierar för mig vad en målvakt ska göra genom att ”vinna matcher på egen hand” de dagar som spelet hackar. Den fina egenskapen har jag sett Furch visa upp i bland annat VM och därför ska det bli kul att se vad han kan göra i ett Örebro som över tid saknat den trygga sista utposten. Vi såg i slutet av fjolåret att Örebro blev som en nytt lag när de fick in trygghet i form av Jhonas Enroth. Ser man till spelet i KHL säger mina kontakter att Furch är minst lika bra som Enroth om inte till och med bättre. Sett till de fyra senaste säsongerna i KHL´s grundare har ingen annan målvakt spelar fler matcher än Furch´s 204. Det tyder på att han tål och trivs med en hård belastning något som Örebro lär ha värdesatt högt.

3) Oscar Alsenfelt Malmö

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det enda minuset kring Alsenfelt är hans skadehistorik som man ändå kan känna en viss oro för. Okej att en hjärnskakning höll honom borta i fjol och det är en skada som är svår att värja sig mot. Trots det håller han år efter år en sanslös bra nivå och ger alltid sitt lag chansen att vinna. Det var fler än mig som tippade Malmö långt ned i tabellen i fjol och att man tillslut landade in på en mycket fin sjätteplats var Alsenfelt en avgörande anledning till. Få spelare är viktigare för sitt lag än vad Alsenfelt är för Malmö.

2) Viktor Fasth Växjö

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN /

Kräver knappast någon närmare presentation efter år av högklassigt spel både nationellt och internationellt. Att, ett offensivt begränsat, Växjö inte hamnade längre ned i tabellen än vad man ändå gjorde i fjol kan man tacka Fasth för som stod för ett stark säsong. Visserligen kanske inte Fasth riktigt fick de rubrikerna och erkännande han förtjänade eftersom kravbilden på honom och framförallt Växjö är hög. Det ska dock inte förringa den faktiska insatsen som Fasth stod för under hela säsongen som var av högsta klass.

1) Joel Lassinantti Luleå

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN /

Var fullkomligt briljant i fjol och framförallt efter jul var det mer eller mindre omöjligt att få hål på Joel Lassinantti. Efter en sådan dominant säsong var jag övertygad om att flyttlasset skulle gå antingen till öst eller väst men trots locktoner valde Lassinantti att fullfölja sitt kontrakt. Med en liknande säsong som i fjol lär detta var det sista vi ser av honom på svensk is på länge. Inte nog med att Luleå förfogar över seriens bästa målvakt så förfogar man också över seriens bästa målvaktspar nu när David Rautio vänt hem till Luleå efter några år i Linköping och nu senast i Brynäs.

* * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny