Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inget krismöte här inte

Ny vecka och nya saker att hissa och dissa när ett intiativ från värsta rivalen hyllas och en intervju som gav nog med svar på det bemötande man inte känt sig tillfreds med när jag dissar ”strejk-gate”

Veckans hiss

Moraprofilerna Mikael Simons och Jonas Westerling arrangerade igår en match mellan Moras legendarer mot Leksands dito till förmån för Tobias Forsberg som skadades olyckligt i slutet av december. Tidigare profiler och storspelare från de bägge klubbarna vallfärdade till Mora och visade sitt stöd till skadade Forsberg som själv satt på läktarn.
Jag högaktar Simons och Westerlings intiativ, alla spelare som ställde upp och publik som var och stöttade. Det gör mig varm i hjärtat när jag ser hur hockeyfamiljen ställer upp och i synnerhet när en duo från Mora som säkerligen är uppväxta med en hatkärlek till Leksand lägger ned så enormt mycket tid och engagemang.
Bra, riktigt bra.
All kärlek till dig Tobias från alla oss inom hockeyfamiljen.
Nu är det såklart respektlöst av mig att nämna en av mina egna skador i samma text som det tragiska kring Tobias Forsberg.
Men jag är beredd att förlåta Jonas Westerling, tolv år senare, efter att han slashade av min tumme på högerhanden efter att han stått för detta enormt fina arrangemang.

Veckans diss

Det slog ned som en bomb tidigare i veckan när 43 spelare från Damkronorna valde att nobba spel i landslaget och gemensamt gå ut i strejk. Anledningen var inledningsvis luddiga och ingen spelare ville heller uttala sig vilket gjorde att frågetecknen blev många.
Till och börja med är det starkt att tjejerna gått ihop och tillsammans med SICO faktiskt vågar säga ifrån. Just en strejk var något vi diskuterade inom SICO när jag satt i dess styrelse under min karriär. Vi skulle sätta hårt mot hårt i det här fallet mot SHL gällande bland annat namn- och bildrättigheter samt försäkringar. Vi lyckades aldrig bli enade eller hade nog rättare sagt inte det mod som tjejerna har utan gick en mellanväg för att få mer insyn kring våra försäkringar. Vi hotade med att ta ut allt i lön och inte avsätta i pension vilket skulle kosta klubbarna mer i form av arbetsgivaravgifter. Det gav snabbt effekt och öppnade upp insynen kring våra egna försäkringar.
Gällande damernas strejk tycker jag tillfället var illa valt och att man faktiskt kunnat göra det efter den samling som var tänkt att starta dagen efter man utlyste sin strejk. Nu blev många andra drabbade som säkerligen jobbat ideellt för att få en samling till stånd samt att både flyg, tåg, taxi och hotell var bokat.
Sen förstår jag att det finns en frustration som är bortom ekonomiska aspekter och det tycker jag blev tydligt i Hockeyförbundets svar i samband med strejken.
Hockeyförbundets och Tommy Boustedts medverkan i Studion Ett gav inte mig uppfattningen att man visade någon form av empati eller att man ens tog det på allvar.
Tommy nekade snabbt på påståendet (i intervjun i P1) att förbundet suttit i krismöte vilket jag tycker är konstigt.
Jag menar, 43 spelare har tackat nej och ett landslag kommer inte till spel i en femnations turnering.
Är inte det kris och ett befogat krismöte så säg.
Bara en sån sak är nog roten till problemet och det bemötande som spelarna inte är tillfreds med.
Sett till den ekonomiska aspekten har SDHL en del i problemet sedan man numera själva förfogar över de kommersiella rättigheterna men det har inget med bemötande att göra.
Tommy Boustedt har betytt massvis för svensk hockey och de enorma framgångarna som vi sett de senaste åren i olika ålderskullar är till stor del Tommys förtjänst.

Jag tror många ska se sig själva i spegeln och se till att lösa detta med en öppen och ödmjuk framtoning.
Svensk damhockey har aldrig varit sämre och det ligger i allas intresse att avlysa strejken och då måste man ge tjejerna förutsättningar och framförallt ett respektfullt bemötande något man inte upplever sig fått.
Förbundet måste visa på ödmjukhet och direkt i samband med strejken hade hade jag velat läsa att man från förbundet tar detta på största allvar och per omgående ska sätta sig ned med spelarna och SICO för att diskutera en lösning. Vidare skulle jag också velat läsa hur man ska rannsaka sig själva med kritiska ögon och ställa sig frågor som vad som gått fel och hur det kunnat gå så långt och därifrån lära av det som varit.
Jag vill nog tro att man skulle gjort så om de 43 bästa svenska herrspelarna gått ut i strejk.
Då hade det garanterat varit krismöte på förbundet.
Det säger en del om bemötande, respekt och var problematiken ligger.

Tommy Boustedt och hockeyförbundet måste sätta sig ned med tjejerna och komma fram till en lösning och bygga upp ett förtroende för varandraFoto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny