Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seriens bästa juniorer

En stor framgångsfaktor för de svenska klubbarna, oavsett storlek på TV- och sponsor avtal, är en starkt juniorverksamhet som kan mata respektive A-lag med spelare som går in och tar viktiga roller till en låg kostnad. Det gör dagens lista intressant och betydelsefull.

Sedan några år tillbaka finns det rekommendationer från SHL gällande juniorer och dess kontrakt. Numera är lönerna reglerade på ett sk Rookiekontrakt med en grundlön från ca 22 000 kr i månaden till ca 27 000 kr i månaden exklusive eventuella bonusar.
Rookiekontrakten tillkom av den enkla anledningen att klubbarna inte skulle värva varandras juniorspelare varpå budgivning skulle trissa upp lönerna.
För att det skulle vara genomförbart tilldelas numera en junior per automatik ett juniorkontrakt så fort han spelat minst 100 minuter i SHL.
Med andra ord främjar man en framgångsrik juniorsatsning vilket klubbarna kan få bra utdelning på. Att få fram egna juniorer kan mer andra ord bidra till framgång och också att man har råd att investera i spets utifrån.

Vilka är då seriens bästa juniorer? Såklart, jag har listat.

10) Oscar Bäck Färjestad

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Var med i JVM redan i fjol och fyllde där en roll som tredje eller fjärde center på ett väldigt fint sätt. Den rollen lär han få även i Färjestad och med tanke på Bäcks fina spelförståelse kommer han klara den rollen med bravur.

9) Nils Lundkvist Luleå

Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

Kom fram i Luleå för ett par år sedan som en ung och fjunig junior med ett härligt spelsinne som redan i sina första matcher fick en offensiv roll och spel i powerplay.
I fjol var förväntningarna högre och säsongen var både upp och ned men likväl helt okej från en 17, 18 årig back.
Nu tror jag Lundkvist är redo att ta ytterligare kliv och varför inte vid sidan av Erik Gustafsson nu när Jesper Sellgren ser ut att vara förlorad. En bättre mentor än Gustafsson går knappast att få i SHL.

8) Philip Broberg Skellefteå

© Bildbyrån – COP 7 – SWEDEN ONLY

Många placerar nog Broberg högre upp på en sån här lista efter det att han i fjol utsågs till bäste back i U18 VM och draftes som åttonde spelare av Edmonton. Men samtidigt finns det en del frågetecken då Broberg aldrig spelat i SHL och inte stod ut nämnvärt i AIK under slutdelen av Hockeyallsvenskan i fjol. Lägg därtill att Skellefteå har tuff konkurrens på backsidan så ger det en större förståelse att man kanske ska ha sunda förväntningar på Broberg i år. Men samtidigt finns det en enorm uppsida där Broberg har både rörlighet och spelsinne för att få en betydande roll i Skellefteå.
Dessutom har Edmonton garanterat en påverkan och kommer trycka på för att Broberg ska få den roll som Edmonton en dag hoppas han kan ta i NHL.

7) Adam Ginning Linköping

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

Går nu in på sin tredje säsong i Linköpings A-lag och det känns således som det är dags att ta kliv och etablera sig som en av lagets nyckelbackar. Jag tror den förväntningen sätter en bra och sund press på Ginning som mest varit med och inte heller tagit en given roll som en viktig back i uppställningen. Nu finns en rejäl chans och jag ser Ginning som en tvåvägsback som ska lära sig när han ska följa med i anfallen, när han ska spela enkelt och när det finns läge att spela fysiskt. Det handlar såklart om mognad men Ginning har stor potential att bör kunna ta en större roll i årets trupp.

6) Albin Eriksson Skellefteå

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN /

Blixtrade till under perioder i fjol och visade vilken potential han besitter. Måste bli aningen jämnare i sina prestationer för att vinna Tommy Samuelssons förtroende fullt ut men samtidigt har Eriksson sådan uppsida att Samuelsson får svårt att hålla honom borta från en rätt bra roll i en tredjekedja. Eriksson är stor, stark och är inte rädd för att ta närmsta vägen mot mål. Dessutom besitter han fina händer och för sin storlek har han bra teknik. Fjolåret var nyttigt för Eriksson som jag tror mognade som person och således som hockeyspelare.

5) Jacob Olofsson Skellefteå

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

En ansvarstagande center som med sin spelförståelse och lugn får de mesta att se enkelt ut. Debutsäsongen i SHL med Timrå i fjol var bra och förväntningarna på Olofsson var högst ställda inför JVM i fjol där jag tycker Olofsson var alldeles för passiv. I Skellefteå finns det utrymme att vinna ett jobb som en producerande center då konkurrensen på den positionen inte är direkt mördande. Ska bli kul att se Olofsson i en ny miljö och om han kan ta steget och bli en producerande center som framförallt tar mer intiativ i spelet och agerar snabbare vid puckkontakt för att ge sig själv mer utrymme och tid med pucken.

4) Filip Hållander Luleå

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

När Timrå åkte ut SHL stod klubbarna i kö för att få Hållanders signatur på ett kontrakt. Nu hade dock Pittsburgh Penguins borta i NHL ett betydande finger spel med i spelet och sades uppmana (kräva) att Hållander skulle välja Luleå för att Thomas ”Bulan” Berglund var den coach i SHL som skulle göra Hållander mest redo för spel på andra sidan pölen.
Hållander var bra i Timrå i fjol och kommer ta ytterligare kliv i år även om konkurrensen är minst sagt tuff.

3) Dominik Bokk Rögle

Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / Cop 159

Valde att lämna Växjö trots en helt okej säsong för, vad jag förmodar, ett större förtroende och en roll i en producerande enhet. Får återigen jobba tillsammans med Cam Abbott som han känner väl sedan tiden i Växjös juniorlag. Att det finns en enorm uppsida hos Bokk kan de flesta skriva under på och om nu Abbott får den tyske teknikern att förstå att defensiven är en viktig aspekt att kunna hantera kommer Bokk att bli en mer pålitlig spelare och därav få mer istid.

2) Nils Höglander Rögle

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Petades aningen oväntat som sista spelare lagom till JVM i fjol.
Hur han tacklade det?
Jo, Höglander kom direkt hem till Rögle och lyfte sitt spel ytterligare någon nivå vilket för mig tyder på en fin karaktär. Hade en bra debutsäsong i SHL och i år förväntar jag mig att Höglander tar steg och blir en mer producerande spelare vilket han onekligen har potential till. Jag gillar också Höglanders tuffhet där han inte räds att ta sig in framför motståndarnas mål.

1) Samuel Fagemo Frölunda

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån /

Vilket genombrott vi fick skåda under fjolåret där Fagemo gick från ett knappt vara påtänkt för spel i A-laget till en nyckelspelare i Frölundas guldlag. Har ett rätt osvenskt spel i sig och är något så ovanligt som en naturlig målskytt som har en härlig stänk av egoism i sitt spel även om inte det ska förväxlas med några divalater. Jobbar hårt över hela banan och precis som många andra unga spelare finns det såklart saker på att slipa på i defensiv zon.
Men rent offensivt finns det inte mycket att klaga på och även om förväntningarna och pressen kommer vara större på Fagemo i år är det likväl en spelare av hög klass som kommer leverera.

* * * * * * * * * * * * * *

Fotnot: Varken HV’s David Gustafsson eller Brynäs Victor Söderström är med på listan eftersom det idag är oklart om de kommer spela i Winnipeg respektive Arizona som de är kontrakterade av. Båda spelarna är givna på topp tre över seriens bästa juniorer om de kommer hem till SHL.
Dessutom är statusen på Alexander Holtz Djurgården och Lucas Raymond Frölunda ännu osäker och på grund av konkurrens är jag osäker på hur mycket istid duon kommer få i respektive lag.
Jag hoppas att vi får stifta närmare bekantskap med två av de största forwardstalangerna vi sett på många år.

Tack för att ni tog er tid

Sanny