Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SHL´s bästa värvningar

Den stundande SHL säsongen kryllar av stjärnförvärv som gör serien både mer intressant och oviss än på många år och då ska man ändå ha i åtanke hur pass jämn säsongen var i fjol.
Vilket lag har gjort den bästa värvningen?
Eftersom det är mer stjärntätt än vad vi sett de senaste åren bjuder jag er på seriens 15 bästa nyförvärv.

15) Ville Leskinen Färjestad

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Det hör numera inte till vanligheterna att finska ligans poängkung väljer spel i SHL på samma sätt som det var för tio år sedan innan pengastinna KHL kom in i bilden och plockade Europas toppspelare.
Med sina 29 mål var Ville Leskinen finska ligans näst bästa målskytt och hans 57 poäng var seriens bästa notering i fjol. Det är siffror som vittnar om klass.
Kommer med en form av garanti om mål och poäng och i synnerhet när han lär omges av andra offensivt begåvade spelare i Färjestad.

14) Patrik Zackrisson Leksand

Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Det är runt Patrik Zackrisson som Leksand ska bygga sin offensiva grund de närmsta åren vilket för en nykomlingen är synnerligen vasst.
I Zackrisson får man en spelare med ett brett register i form av en ansvarstagande center med en skarp spelförståelse som är duktig över hela isen.
Visst, kraven om att Zackrisson ska stå för poäng kommer såklart att finnas där men om man enbart stirrar sig blind på antalet mål och assist missar man den helhet som gör honom så bra.

13) Jacob Forsbacka Karlsson Växjö

© Bildbyrån

Detta var en värvning jag absolut inte kunde förutspå eftersom det kändes som om Forsbacka Karlsson var på väg att slå sig in i Boston Bruins efter att fått chansen i 28 matcher under den gångna säsongen.
Samtidigt är det såklart kul att JFK väljer att vända hemåt för att ta ny sats och nå sitt mål som jag fortfarande förmodar är en ordinarie tröja i NHL.
Det kan dock vara värt att ha i åtanke att det kan finnas en viss form av startsträcka för Forsbacka Karlsson som aldrig spelat på seniornivå i Sverige och med stor rink likväl som det trots allt var sex år sedan han senast spelade i Sverige och därför kan det rimligtvis krävas tid för anpassning.

12) Eric Martinsson HV71

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Växte under åren i Växjö ut till en av seriens absolut bästa backar och fick därav mycket välförtjänt ett NHL kontrakt med Minnesota inför fjolårets säsong. Trots att rapporterna vittade om ett bra spel i farmarligan valde dock Martinsson att bryta kontraktet och flytta till den schweiziska ligan och Genève. Där blev det knappast någon succé dels på grund av skador men också det faktum att Genèves primitiva spelsätt knappast gynnade en spelskicklig och puckbegåvad back som Martinsson.
Eric kommer ge HV´s spel ytterligare en dimension med sin fina rörlighet och skridskoåkning.

11) Nicklas Lasu Frölunda

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Ingen direkt glamorös spelare som bjuder på snygga passningar eller finter. Men detta är en lagspelare av rang och en gedigen hockeyspelare som sätter ramar och regler för vad som krävs för att få bära en Frölundatröja både på träning och match.
Har fått en större roll under sina två år med Kärpet i den finska ligan och där haft en fin utveckling framförallt i spelet med puck. Det gör därför Lasu än mer mer användbar än enkom i defensiva situationer något som i huvudsak var den roll han hade sist han var i Frölunda.

10) Juhani Tyrväinen Luleå

Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Fick och utvecklade en stor roll i det finska lag som, mot alla odds, lyckades vinna VM-guld och med det lär Tyrväinen för alltid vara älskade i det finska (hockey)folkhemmet.
Nu ska han ge Luleå både spets och tuffhet där just det senare är något som Luleå saknat på sin forwardsida. Juhani Tyrväinen är oberäknelig i sitt fysiska spel och kan därför vara otäck att möta och därför motståndarna lär snabbt få respekt för honom. Men mitt i det fysiska spelet handlar det om en skicklig spelare som bidrar offensivt. och rimligtvis borde kunna göra 30-35 poäng.
Kan användas både som center och ytterforward.

9) Anton Rödin Brynäs

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

Många placerar nog gärna Anton Rödin högre upp på listan och det går såklart att hitta massvis med argumentationer för att Rödin bör vara topp tre.
Samtidigt är det med en viss försiktighet jag ser på Rödins återkomst efter några enormt skadefylld säsonger. Därför kan det vara bra med en viss portion av tålamod och inte räkna med att Rödin dominerar på samma sätt som han gjorde under sin senaste sejour 2015-2016 när han var hela seriens bästa spelare.
Men visst. Rödin är vass förutsatt att han håller sig skadefri och får kontinuitet i sitt spel något han inte haft de senaste åren.

8) Johan Fransson Leksand

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Enormt meriterat nyförvärv som Leksand lyckades landa och det går såklart att argumentera hur pass bra Fransson kommer vara under det sista året på det fyra år långa kontraktet som signerades i våras.
Att Leksand, som nykomling, plockar hem Fransson är inget annat än en supervärvning där jag ser honom som en ledare och mentor till många av de yngre spelare. Fransson bör rimligtvis vara en spelare som kommer logga massvis med istid och säkerligen snitta bortåt 24, 25 minuter per match och ha en positiv påverkan på Leksands spel med puck och också bidra med sitt lugn och sin rutin.

7) Emil Pettersson Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

När Emil Pettersson lämnade Skellefteå för Växjö i december 2016 blommande han ut till en toppspelare i SHL. På sina 27 matcher i Växjötröjan svarade Pettersson för fina 26 poäng en notering som gjorde honom till seriens tredje bästa poänggörare under den tidsperioden.
Pettersson är 25 år och således i sin bästa ålder och Växjö är knappast en slutdestinationen i karriären utan mer än hållplats för att ta ny sats efter ett par år i farmarligan.
Jag ser Pettersson som en given nyckelspelare i topplaget Växjö och som en stjärnspelare i hela SHL.

6) Richard Gynge Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Richard Gynge är det närmsta vi kommer Alexander Ovechkin i SHL där målsinnet och den underbart härliga, barnsliga passionen för att göra mål och fira dem sticker ut.
Gynge är otroligt skicklig runt mål i offensiv zon och hans intåg i Växjö Kommer stärka spelet i powerplay och ge det ytterligare en dimension.
Richard Gynge kommer med en garanti om 20 mål till ett Växjö som hade stora problem med sin offensiv i fjol.

5) Victor Ejdsell Färjestad

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Sett till hur pass bra Victor Ejdsell avslutade serien med HV71 2018 ser jag ingen anledning till att Färjestadsforwarden inte ska kunna ligga med i den absoluta toppen av poängligan den här säsongen.
Ejdsells styrka är hans fina skott och spelsinne som kommer väl till pass i ett offensivt lag som Färjestad. Det som tidigare funnits tveksamheter kring Ejdsells spel är hans första skär och att han ansetts vara för trög på skridskorna för att slå igenom på riktigt. Det utvecklade han dock under året med HV71 och enligt mina rapporter har han också utvecklat detta ytterligare under sin tid i Nordamerika.
Jag tror att Ejdsell kommer husera i toppen av hela SHL´s poängliga.

4) Dennis Everberg Rögle

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN /

En tung värvning av Rögle som dessutom lyckades knyta till sig Everberg under de kommande fem åren. Jag ser framför mig en spelare som borde kunna göra 20 mål och utöver det också bidra med mycket både på som vid sidan av isen. Har under åren samlat på sig mängder med rutin vilket bland annat dubbla VM-guld vittnar om.
Kontraktet med Everberg var också en fin skalp för Rögle och sportchefen Chris Abbott och för mig vittnar det om att de egenfostrade spelarna tror på Rögle och dess framtid vilket inte var fallet för några år sedan.

3) Marcus Högström Djurgården

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån /

Skridsko- och spelskicklig back som har den fina egenskapen att prestera som bäst när istiden är som mest. Är gedigen i defensiva situationer, har ett förstklassigt pass ut ur egen zon, en stor spelförståelse och en bra instinkt när han ska följa med i anfallen eller ej vilket med SHL mått mätt gör Högström till en förstklassig back.
Jag räknar med att Högström kommer få en stor roll i powerplay bakom firma Patrik Berglund och Jacob Josefson vilket gör att poängen kommer att trilla in i strid ström.

2) Johan Sundström Frölunda

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Har visserligen ett par skadefyllda säsonger bakom sig, vilket gjorde att han missade OS 2018, men väl tillbaka i Göteborg kommer Sundström få en stor roll i ett lag som på pappret är bättre än det lag som vann guld för drygt tre månader sen.
Jag ser inte Sundström som en poängkung och det är inte ens givet att han får chansen i den första powerplayuppställningen som Ryan Lasch styr. Likväl kommer Sundströms tvåvägsspel vara av högsta klass och en spelare som Roger Rönnberg kan bygga en kedja kring.
Sundström har också förmågan att lyfta sitt spel ytterligare ett par nivåer när matcherna är tuffa och tighta vilket han visade när Frölunda vann guld 2016.

1) Patrik Berglund Djurgården

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Om någon för ett år sedan sagt att Patrik Berglund skulle spela i SHL den här säsongen hade de flesta fnyst och undrat vad tusan personen i fråga fått i sig.
Men efter att ha brutit sitt kontrakt med Buffalo i fjol är Berglund i SHL för en omstart och det råder inga som helst tvivel om att det är SHL´s i särklass största stjärna.
När jag skriver de ovanstående orden, något som jag tror de flesta instämmer kring, medför det således en stor press på Berglund att leverera.
Nu tror jag knappast det rör honom nämnvärt och vad jag förstått var det inte själva pressen som fick honom att bryta kontraktet med Buffalo i fjol utan istället det faktum att han vantrivdes och tappade glädjen för hockeyn.
Många SHL backar lär få problem när de ställs mot superduon Berglund och Jacob Josefsson i sarghörnen. Jag tror bägge dessa herrar kommer att dominera i SHL i vinter och tredjelänken i den kedjan, tänk om man vågade spela supertalangen Alexander Holtz, gör nog bäst i att hålla klubban i isen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fotnot: Spelarna på ovanstående lista spelade inte SHL förra säsongen och de spelare som gått mellan SHL lag är inte inräknade utan kommer på en egen lista senare i augusti.

Tack för att ni tog er tid

Sanny