Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Kan bli en toppspelare i SHL kommande säsong

Jag har gått igenom samtliga trupper och gett min syn på de olika lagbyggena, utsett de bästa nyförvärven, vem är jag mest nyfiken på och vad behöver man eventuellt måste värva.

Brynäs:

Anton Rödins comeback i Brynäs ska bli intressant att följa. Blir han den frälsare alla brynäsare hoppas på?  Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

Kommentar: Jo men det tar sig allt. Jag tycker det här laget är det mest intressanta man ställt på banan sedan finalförlusten mot HV71 2017. Det känns också som om det blåser mer och fler optimistiska vindar i Gävle än på flera år när man tagit tillbaka tidigare trotjänare både på- som vid sidan av isen.

Det behövs: Man jagar en center och där ryktades Johan Larsson vara ett namn. Jag ser det dock som osannolikt att han skulle lämna NHL och Buffalo utan tror snarare att Greg Scott och/eller Linus Ölund kan vara dem hemvändare man jagar. Lyckas man skriva kontrakt med båda lär lagbygget vara i hamn och i så fall ett intressant sådant.
Dock så är det ännu osäkert huruvida man får behålla Jesper Boqvist ett år till eller om New Jersey väljer att plocka över honom. Om Boqvist lämnar måste man ut på jakt efter en ersättare och ekvationen kvalité, poäng och prisbild går aldrig att få ihop om han lämnar.

Spelare jag är mest nyfiken på: I fjol överraskade Victor Söderström oss alla med ett moget, respektlöst, stabilt och bra backspel.
Denna supertalang kan blir hur bra som helst.

Bästa nyförvärv: Det ska bli enormt spännande och se vilken nivå Anton Rödin håller. Rimligtvis en klasspelare av rang men samtidigt har skador förstört de senaste säsongerna.

Djurgården:

Marcus Högström kommer vara en av seriens bästa backar.  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117

Kommentar: Fjolårets finallag har några tunga spelarförluster där framförallt Adam Reideborn lämnar ett stort tomrum efter sig precis som bland annat bröderna Davidsson, Emil Bemström och Daniel Brodin gör.
Olle Alsing skrev kontrakt med Ottawa efter sin fina säsong men nog vore det väl ändå bäst för alla parter om Alsing stannade ett år till?

Det behövs: En målvakt av klass om man har ambitioner om att fortsatt vara en ledande klubb i Sverige.
Det är en rekrytering som jag tror kommer avgöra stockholmarnas öde den här säsongen.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Det jag såg av Kalle Östman i Västerås i fjol och sättet som Djurgården vill spela på känns som den perfekta tindermatchningen.
Jag tror Östman kan ta en position i någon av de tre första kedjorna och kommer bidra bra offensivt.

Bästa värvningen: Lite under radarn har Marcus Högström, en av SHL’s bästa backar 2017-2018, återvänt till Djurgården.
Han kommer vara en back av högsta klass med den fina egenskapen att kunna prestera som bäst när istiden är som mest.

Frölunda:

Johan Sundström är seriens kanske bästa tvåvägscenter.  Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån /

Kommentar: Det laget som Frölunda har kontrakterat per idag är bättre än det lag som vann guld för drygt en månad sen.
Med andra ord.
Det luktar guld lång väg.
Nåja. Såklart ännu för tidigt att förutspå men jag kan inte minnas sist ett guldlag var så förskonade av spelarförluster som Frölunda varit i år.
Enda positionen man i grunden är svagare på är målvaktssidan även om Johan Mattsson växte ut till en toppmålvakt under fjolåret.

Det behövs: Lugn och ro.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Ordet tålamod är något jag stundtals kan vara allergisk mot. Låt det för tusan inte brukas i samma andetag som Lucas Raymond som har en enorm potential.
Såklart är jag införstådd med att konkurrensen om speltid är tuffast tänkbara men det borde finnas utrymme för Raymond att göra avtryck.

Bästa nyförvärv: Jag är enormt svag för Johan Sundström och hans dominanta spel. Han känns som den perfekta ersättaren den dagen, om den någonsin kommer, som Joel Lundqvist lägger av.

Färjestad:

Senast som Victor Ejdsell spelade i SHL växte han ut till en toppspelare.   Foto: Stefan Lantz / BILDBYRÅN /

Kommentar: Semifinalförlusten mot Djurgården lär säkert sitta kvar som en liten tagg i sidan när värmlänningarna förbereder sig för kommande säsong. FBK gör det utan förra säsongens bäste back och särklassigt bäste forward, Jesse Virtanen och Joakim Nygård.Ska man utmana Frölunda om guldet måste de återstående värvningar vara av högsta klass.

Det behövs. En ersättare till Jesse Virtanen som utsågs till SHL’s bästa back är inte det lättaste att hitta. När spelaren i fråga helst ska vara en högerskytt förstår man att marknaden är begränsad. Man behöver också en center och ytterligare en forward där den sistnämnda bör vara en spelare högt, högt upp i hierarkien.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Det finns fortsatt mer att få ut av Jesper Olofsson, som stod för en bra första säsong i laget.
Här tror jag vi får se en landslagsspelare växa fram som bör kunna göra bortåt 23-25 mål.

Bästa nyförvärv: Det råder ingen tvekan om att Victor Ejdsell är en spelare som kommer göra skillnad och ligga med högt upp i poängligan.

HV71:

Filip Sandberg får räknas som ett nyförvärv och en synnerligen vass sådan.  Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN /

Kommentar: Man har uppgraderat backsidan rejält från i fjol och fått in spelskicklighet i form av Eric Martinsson, Emil Johansson och Johannes Kinnvall.
Jag ser här och nu inget annat lag som har en bättre backsida än vad HV har förutsatt att Nils Andersson hittar tillbaka till den spelare han värvades som.
På forwardsidan har man minst en lucka att fylla och den kommer vara avgörande för HV´s framgångar.

Det behövs: Det krävs ingen vidare raketforskning för att inse att det är på nyss nämnda forwardssidan man kommer behöva lägga krut på. Tappen av Mattias Tedenby och Marcus Ljungh är kännbara samtidigt som Martin Thörnbergs status känns fortsatt osäker.
Värvningen av Linus Fröberg går jämt ut med Marcus Ljungh där jag tror Fröberg i en större roll kommer göra succé.
En spelare som David Gustafsson, fenomenal under slutspelet, kommer att kunna ta en större roll och spela högre upp i laget.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Nej det blev ingen rolig comeback för Filip Sandberg som tvingas avsluta fjolårets säsong i förtid.
Minns ni guldet 2017?
Exakt.
Det ger en fingervisning om hur bra en skadefri Sandberg kan vara.

Bästa nyförvärv: Det finns många att välja på men det är klart att en spelare som Eric Martinsson verkligen sticker ut.
Bör vara en av seriens bästa backar.

Leksand:

Johan Fransson är fortfarande en spelare av högsta klass  Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Kommentar: Som alla vet måste man bygga ett lag bakifrån med en stabil och trygg målvakt samt en bra backsida. Det har General Managern Thomas Johansson tagit fasta på och lyckats bygga ett synnerligen intressant lag. Första året gäller att lyckas behålla lugn och klara av att se den långsiktiga bilden och här handlar det enbart om att säkra ett nytt SHL-kontrakt.

Det behövs: Backsidan ser bra ut och nu är fokuset på att finna ett par lekkamrater till Mattias Ritola till en fruktad förstakedja.
Stabilitet och en bra backsida i all ära. Ska man vinna tighta och jämna matcher är man i behov av spets som också bidrar till ett fungerande powerplay. Här saknar man minst ett par namn vilket man såklart är medvetna om.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Oavsett om Leksand gått upp eller ej hade vi fått se Oscar Lang i SHL. I sina bästa stunder en trollgubbe och fartvidunder av rang som skapar massor och gör poäng. Behöver dock bli jämnare i spelet men onekligen finns det massor av potential i den här killen.

Bästa nyförvärv: Det är tre värvningar som sticker ut i form av Janne Juvonen, Jonas Ahnelöv och Johan Fransson. När den sistnämnde värvades, på ett fyraårskontrakt, var jag inledningsvis tveksam. Ett par telefonsamtal till vänner och kollegor nere i Schweiz som sett Frasson på nära håll fick mig dock snabbt på andra tanker.
De vittnade om en klassback med förmåga att fortsatt kunna dominera matcher med sin fina skridskoåkning och spelsinne.

Linköping:

Från assisterande tränare till huvudtränare. Det ska bli intressant och se om Bert Robertsson kan sätta sin prägel på Linköping.  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Kommentar: Nödlösningen Tommy Jonsson fick sparken och ersätts av Bert Robertsson som ny huvudtränare. Här och nu är det ett rätt blekt lag som han förfogar över samtidigt som Linköping förmodligen tar sats och försöker börja om och bygga något som är hållbart över tid efter fjolårets debacle.

Det behövs: Backsidan är tunn och behövs fyllas på med ett par namn speciellt med tanke på att Mattias Bäckman fortsatt går skadad. Varför inte slå en signal till Mikael Sundlöv och försök få loss Niclas Lundgren från Brynäs?
Dock är det fortsatt på centersidan som störst arbete måste göras även om man igår presenterade Jaakko Rissanen från finska Kalpa.
Utöver Rissanen utgör Mikael Fryklund, Filip Karlsson, Robin Johansson, Olle Lycksell och Dan Pettersson centerisdan.
Den nye General Managern Niklas Persson, själv en gammal center, är bättre införstådd än någon annan av vikten av en stark centrallinje.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Här är det mer på ledarsidan jag känner störst nyfikenhet kring. Spännande att se hur Bert Robertsson klarar av att ta klivet till en renodlad huvudtränare. Onekligen en intressant person och karaktär.

Bästa nyförvärv: När Henrik Törnqvist lämnade Linköping var det som en breddspelare som haft svårt att få fäste i SHL. Nu, ett år senare återvänder han som en tilltänkt spetsspelare.
Jag är rejält nyfiken på att se om Törnqvist kan bygga vidare på den fina utveckling han hade under året i Timrå.

Luleå:

När Pittsburgh fick bestämma hamnade Filip Hållander i Luleå.  Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

Kommentar: Säsongen i fjol var en stor succé även om den slutade i en semifinalförlust mot Frölunda.
Att man nu ses som ett topplag har också gjort att man kan spänna bågen än högre och ser man på värvningarna förstår man att det finns en attraktionskraft och trovärdighet i Luleås satsning.

Det behövs: Jag tror inte man ska sitta still och hoppas på att Jesper Sellgren kommer tillbaka på samma sätt som man hoppades på Isac Lundeström i fjol.
Det bästa är att helt enkelt att räkna bort honom och värva en ny back. Om Sellgren sedan återvänder får det ses som en ren bonus.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Visserligen är det tuff konkurrens om platserna men Filip Hållander har väldigt mycket i sig som jag tror att Thomas ”Bulan” Berglund kan få ut.
Det sägs att Pittsburgh, som äger rättigheterna till Hållander i NHL,  gav honom två val om han ville stanna kvar i SHL. Det ena var Luleå och det andra en icke namngiven klubb och anledningen sades vara dess ledarskap där ”Bulan” ansågs vara en tränare som bäst kunde förbereda Hållander för NHL.

Bästa nyförvärv: Jag har tidigare år upplevt att Luleå saknat djup på centersidan. Med värvningen av finske VM-guldmedaljören Arttu Ilomäki har man spetsat till den lagdelen rejält.

Malmö:

Jag ser Emil Molin som ett nyförvärv som är god för 30-35 poäng.  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35551

Kommentar: Överraskade stort i fjol och var förvånansvärt jämna sett över hela säsongen. Inget tyder på att man ska bli sämre den här säsongen och fortsatt finns det mycket utvecklingspotential i detta hårt arbetande lag. Kan mönstra fyra kedjor som garanterat kommer vara tunga att möta.

Det behövs: Sett till hur Malmö byggt sitt lag känns det både gediget och bra men visst hade säkerligen coachen Peter Andersson önskat få in lite mer spets i form av en målskytt med garanti om 15-20 mål. Jag tycker man saknar den givna spelaren i laget.

Spelaren jag är mest nyfiken på: En tuff, respektlös, oöm och defensiv back. Vad finns det inte att gilla?
Av det jag fick se av unge backen Linus Cronholm i fjol finns det otroligt mycket som tilltalar och efter den här säsongen har nog fler lagt märke till Cronholms spel som under Martin Filanders vakande ögon lär ta stora steg.

Bästa nyförvärv: Jag led med stackars Emil Molin som fick säsongen förstörd på grund av en knäskada i fjol och därför kan betecknas som ett nyförvärv.
Jag tror att det finns mycket att plocka ut härifrån och det skulle inte förvåna mig om han lyckas göra 30-35 poäng.

Oskarshamn:

Tex Williamsson är redo för SHL men lär få det svettigt i ett Oskarshamn som mycket tyder på kommer få en tuff debutsäsong i SHL.  Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN /

Kommentar: Succén från att ta steget upp till att sedan bygga ihop ett slagkraftigt lag i SHL är ingen enkel resa och frågan är egentligen hur det här kommer att sluta.
Här och nu finns det inget som talar för att man kommer få ihop ett slagkraftigt lag vilket inte ska förväxlas med att jag på något sätt missunnar Oskarshamn chansen i svensk hockeys finrum. Tvärtom.
Men här och nu är det ett lag som knappast skrämmer någon.

Det behövs: Tja. Vad ska jag börja. Tre, fyra backar och lika många forwards vilket kommer bli en utmaning för oprövade sportchefen Daniel Stolt att hitta.
Jag förstår att det varit en mer eller mindre omöjligt för honom och Oskarshamn att scouta spelare för SHL och dessutom på en mycket begränsad marknad.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Det har varit en krokig väg till SHL för Tex Williamsson som jag nu upplever känns redo och mogen uppgiften att vara en stabil målvakt på den här nivån och dessutom kunna göra det bra. Dessutom får han bra och fullt rimlig utmaning till speltid vid sidan av Fredrik Pettersson Wentzel som värvades in förra veckan.

Bästa nyförvärv: Av de rapporter jag tagit del av och kollegor jag pratat med höjs ett varningens finger för Tyler Kelleher som värvades från Ingolstadt i den tyska ligan. Kelleher mäter endast 168 cm i strumplästen men beskrivs likväl som en intensiv och produktiv spelare som bör kunna leverera även i SHL.

Rögle:

Dennis Everberg. Årets värvning?  Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Kommentar: Om Rögle kändes som en spännande utmanare i fjol kommer de gå in i säsongen med en större press på sig i år.
Ser jag på laget är det mycket bättre i år och därför ska kraven och förväntningarna vara högre.
Med det här laget ska man vara med och slåss om direktplats till kvartsfinalen.

Det behövs: En forward vid sidan av Mattias Sjögren och Dennis Everberg vore att önska. Helst en högerskytt med näsa för mål som det så inte heter något som fler lag än Rögle är ute efter.
Det och eventuellt lite tyngd (Hej Daniel Widing) längre ner i kedjorna känns som de sista pusselbitarna till detta lagbygge.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Att Dominik Bokk har en offensiv uppsida råder det inga som helst tvivel om. Om Cam Abbott också kan lära Bokk det fina med hårt och uppoffrande spel, defensiv insats och klassisk att ”komma till jobbet varje dag” kommer den tyske teknikern att bli vass.

Bästa nyförvärv: Tung, riktigt tung värvning att få hem Dennis Everberg och dessutom på ett så pass långt kontrakt.
Jag tror att Everberg med sin tyngd och målsinne kommer att vara en av de bästa och kanske den mest nyttiga spelaren i serien.

Skellefteå:

Rickard Hugg lämnar den kanadensiska juniorligan och är redo att gör avtryck i Skellefteå.  Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Kommentar: Återigen blev det alltför tydligt att Skellefteå förlitade sig för mycket på firma Joakim Lindström och Oscar Möller i fjol. När man dessutom inte hittade en center mellan duon tvingades man laborera med laget och det var bland annat en anledning till att man vara aningen för ojämna sett över hela säsongen. Nu har man dock fått in fler potentiella offensiva vapen och spelarna man värvat är på väg uppåt i karriären och inte i motsatt riktning som det kanske framförallt var fallet den gångna säsongen.

Det behövs: Backsidan är bra och finns inget att anmärka på. Behöver få in en toppcenter, kanske två och ytterligare en forward helst med offensiva vapen i sin verktygslåd. Det är tämligen akut åtminstone om man ska kunna ha en trovärdig ambition om guld innan bensinen tagit slut på Joakim Lindström som varit SHL’s bästa spelare de tio senaste åren. Sen, såklart. Jimmie Ericsson har ett år kvar och jag tror varken Jimmie eller Skellefteå vill avsluta på det sättet som skedde den gångna säsongen när kapten Ericsson tvingas avsluta säsongen i förtid efter att hälsenan gått av.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Jag gillar hur man tänkt på forwardsidan där man värvat yngre spelare med mer fart än vad som varit fallet de senaste åren.
JVM-spelaren Rikard Hugg passar in på den beskrivningen och är en spännande spelare som jag tror kommer göra det bra i Skellefteå och kunna bidra offensivt.

Bästa nyförvärv: Hemvändaren Arvid Lundberg har under ett par säsonger i Växjö växt ut till en defensiv klippa utan att få de stora rubrikerna. Det kommer han knappast få i år heller men det lär nog inte spela den ödmjuke Lundberg någon större roll som fortsatt kommer att plocka ned många av seriens skickligaste spelare med sitt lugn och spelförståelse.

Växjö:

Det kändes som om Jakob Forsbacka Karlsson var på god väg att ta en plats i Boston. Istället väljer han Växjö och får ses som ett av de mest spännande värvningarna hittills.  © Bildbyrån

Kommentar: Att mästarna åkte ut redan i en kvartsfinal var väl i grunden inte direkt förvånande med tanke på hur säsongen ändå såg ut.
Aningen för trubbiga framåt var ständigt återkommande så fort man pratade om Växjö. Ser jag på laget här och nu är det knappast bättre än det lag som åkte ut mot Luleå i fjol.
Med det sagt. Henrik Evertsson har visat att han har fingertoppskänsla och lär aldrig tillåta sig själv gå in med ett sådant trubbigt lag även denna säsong.

Det behövs: Backsidan saknar ett eller kanske två namn där huvudfokus ligger på att hitta en back som kan ersätta Joel Persson även om det lär vara nog så svårt. På forwardsidan behövs minst ett par stycken och där pratar vi knappast breddspelare vilket man har gott om.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Det slog ned som en bomb under slutspelet att Marcus Davidsson skulle lämna Djurgården för Växjö.
En smart värvning till en förmodligen överkomlig summa med framförallt en enorm utvecklingspotential. Lyckas Marcus hitta en jämnare nivå sett över fler matcher förfogar Sam Hallam över en riktigt bra andrecenter.

Bästa nyförvärv: När Henrik Evertsson skrev kontrakt med Jakob Forsbacka Karlsson kändes det som en klockren Evertsson-värvning. Från ingenstans presenterade han en spelare som mycket väl kan bli en toppspelare i SHL kommande säsong.
Vi var nog få som trodde att Forsbacka Karlsson skulle vända hem efter en säsong med Boston där hans spelade 28 matcher och efter ett par år i Bostons organisation kändes det som om han på allvar var på väg att tag sig in i NHL.

Örebro:

Örebros spretiga laguppställning öppnar upp för att Christopher Mastomäki kan ta en större roll.  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Kommentar: Spurtade förbi Linköping och Brynäs och tog den sista slutspsleplatsen den gångna säsongen vilket var en imponerande resa efter att under stora delar av säsongen varit uträknade.
Jag gillar tränarkonstellationen med Niklas Eriksson, Jörgen Jönsson och Christer Olsson som sprider ett lugn över laget och har ett stort förtroende hos gruppen. Ser jag på spelartruppen är den sämre än den man avslutade med i fjol och förlusten av Rodrigo Abols är blytung.

Det behövs: Förutsatt att Nick Ebert blir kvar är backsidan helt okej även om man saknar djup och därför är enormt känsliga för skador. På forwardsidan måste man nog ha in tre spelare och medan andra klubbar har svårt att hitta rätt med en spelare så förstår man utmaningen med att hitta tre. När alla dessa tre dessutom ska vara spelare för de två första kedjorna inser man att sportchefen Niklas Johanssons telefon lär gå varm till agenter runt om i världen.

Spelaren jag är mest nyfiken på: Jag tycker att Christopher Mastomäki avslutade säsongen på ett riktat bra sätt och med tanke på hur laget är byggt nu borde det finnas rum för en större roll. Jag tror Mastomäki är redo att anta den utmaningen.

Bästa värvning: En av de mest jagade spelarna inför den här säsongen lär ha varit Mathias Bromé som har potential att utvecklas än mer och göra bortåt 40 poäng. Fick testa på spel i landslaget den gångna säsongen och med en utvecklingskurva som pekar rakt upp kommer Bromé vara en lysande stjärna i SHL.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Eftersom maj övergått till juni är det officiellt en sommarmånad och bloggen kommer därmed gå på tomgång de närmsta månaderna.
Om det smäller till och sker något som är värt att lämna solstolen för kommer jag såklart uppdatera bloggen.
Jag får passa på att tacka för ett roligt hockeyår och tack till er alla som läst, haft åsikter och delat det jag skrivit.
Ha en fin sommar och ta hand om dina nära och kära.

Tack för att ni tog er tid

Sanny