Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt mig belysa varför

Ikväll vill jag se ett svenskt lag som uppträder som en kollektiv maskin där defensiven och det hårda arbetet prioriteras.
Svårare än så är det inte.
Ändå känner jag en gnagande oro…

Det har varit en krokig väg för Tre Kronor till dagens kvartsfinal mot Finland och inte helt sällan burkar vi gärna påstå att det passar Sverige bra att det ska knölas lite i gruppspelet.
Nåja.
Det är väl i grunden inget jag någonsin köpt men låt det gärna fungera som en sanning vidare också så länge Sverige ändå vinner ikväll.

Jag måste säga att jag har en rätt märklig känsla inför kvällens match.
Dels för att det är en kvartsfinal och en förlust idag får betecknas som ett stort misslyckande men också det faktum att Finland kan spela helt utan press. Att de ens spelar kvartsfinal fanns det många i vårta östra grannland som inte ens trodde inför turneringen.
Med andra ord.
Pressen ligger på Tre Kronor och vis av erfarenhet vet jag att det alltid är mer bekvämt att spela och slå ur underläge än att känna en enrom press. Jag törs nog påstå att det även gäller oavsett om du har massvis med erfarenhet från NHL eller spelar i Hockeyettan för den delen.

Lite greppbar fakta för att belysa varför Tre Kronor är favoriter:

# Sveriges trupp innehåller 21 NHL-spelare mot ett Finland med 18 VM debutanter.
# Sveriges trupp innehåller 17 VM guldmedaljörer mot ett Finland med endast två spelare som spelat sporadiskt i NHL den här säsongen.
# Finns möjligtvis två spelare från det finska laget (Kaapo Kakko och Henri Jokiharju) som tagit plats i det svenska laget.
# De 21 svenska NHL-spelarna har svarat för drygt 700 poäng i NHL medan Finlands två spelare gjort 18 poäng i samma liga.
# Sveriges kapten Oliver Ekman Larsson är en stjärna i NHL medan Finlands kapten Marko Anttila ansågs vara för dålig för bottenlaget Örebro i SHL för några säsonger sedan.
# Svenska målvaktsparet är klasser bättre än det finska.

Men.. Det jävligaste av allt.
De finska spelare skiter fullständigt i vilket eftersom de via en seger ikväll kan bli hjältar hemma i Finland och slå ut ett synnerligen meriterat lag.
Senast Finland hade ett så svagt lag som i år var i VM i Minsk 2014 när man aningen överraskande slutade tvåa efter finalförlust mot Ryssland. Då precis som nu var drivkraften att visa alla belackare som spydde galla över laget inför turneringen. Det vägvinnande spelet som gav framgång, då precis som det varit hittills under VM, var en enorm arbetsmoral och stark defensiv.

Faktum är att endast en svag svensk insats kan få de finländska drömmarna att besannas.
Det är dagens sanning.
Därför vill jag se Patric Hörnqvist visa vägen med sitt fysiska spel som ligger sådär på gränsen till vad som är tillåtet samt hans hänsynslösa och uppoffrande jobb framför mål.
Jag vill se Gabriel Landeskogs pondus och respekt som får finnarna är fundera två och tre gånger när de hämtar pucken.
Jag vill också se en Adam Larsson som själv styr händelserna i matchen och inte jagar runt och hamnar ur position och därav får de finländska forwarderna att ta omvägar när han är på isen.
Jag vill se att John Klingberg hittar balansen när han ska kliva fram eller spela mer återhållsamt som gjort honom till en fruktad världsklassback.
Jag vill också se att William Nylanders lekfullhet smittar av sig på spelare som Elias gånger två Lindholm och Pettersson som kan avgöra matcher på egen hand.
Men framförallt vill jag se ett försvarsspel där alla inser värdet av att ligga rätt i sin position och inte chansa i sina värderingar för att vinna fördelar i spelet utan puck.

Jag vill helt enkelt se ett lag som faktiskt prioriterar det defensiva, jag vill se backar som inte kliver ned långt ned i anfallszon när Finland ska spela sig ur egen zon.
Jag vill se ett lag som gör allt för varandra där alla backcheckar, täcker skott och ger varandra ytor.
Jag vill se en grupp som är mentalt förberedda på att spela under press och som kan hantera favoritskapet utan att bli överambitiösa i spelet.
Då är Finland chanslösa och med det växer ett Tre Kronor fram som är nog så bra för att faktiskt också ta guld.
Jag kan likväl inte släppa den där gnagande känslan av oro.

Patric Hörnqvist är en av Tre Kronors viktigaste spelare och bara hans blotta närvaro ska inge respekt.  Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny