Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Rädd att den matchen är i morgon

Klart det fortsatt är ett drömscenario att få möta Finland i en kvartsfinal. Inget snack om det.
Jag och nog de flesta andra hade köpt det alla dagar i veckan inför turneringen och trots att Sveriges gruppspel varit stundtals svagt står jag fast vid min åsikt.

Att möta Tyskland eller Finland i en kvartsfinal har ingen betydelse då jag anser att det i förhållande till USA och Kanada är bästa tänkbara alternativ.
Ni vet, superduper Tyskland som alla plötsligt visste var såååå bra under OS i fjol eller ett Finland med 18 VM-debutanter.
Klart det är ett drömscenario för Tre Kronor att slippa möta Kanada eller USA redan i en kvartsfinal.
Men… Finland, en lillebror med allt att vinna mot ett Sverige med en minst sagt svag defensiv.
Klart det ändå finns en oro här.

Medan Rikard Grönborg fick ja tack från mer eller mindre de flesta NHL-spelarna han ringde tvingades Finlands förbundskapten Jukka Jalonen besviket lägga på luren med fler nej tack än vad självaste Pär Mårts fick under sitt sista år som förbundskapten.
Det gjorde att Lejonens lag målades upp som det sämsta någonsin och där någonstans tänker jag att det säkerligen svetsade samman gruppen och skapade en rätt härliga ”Vi ska visa de jävlarna”-känsla som inte ska underskattas.
Filip Saxen på Huvudstadsbladet skrev bland annat:
”Ett av alla tiders sämsta lag – VM kan, om laget ens misslyckas lite i gruppspelet, sluta i en enorm katastrof. Presterar man i underkant kan Kanada, USA, Slovakien, Danmark och Tyskland placera sig före lejonen i tabellen”
.

Riktigt så illa blev det inte och framförallt inledningen av turneringen var stark och mycket av det rus man spelade på de första matcherna har lagt sig betänkligt. Förlusten i den avslutande matchen mot Tyskland är den nivå man håller när man möter jämbördigt motstånd med förväntningar att föra spelet.
Dessa förväntningar behöver man inte ha i morgon.
Nu kan man istället återigen, som mot Kanada i premiären, fokusera på en tight defensiv och snabba kontringar.
Det oroar med tanke på hur Sverige så frekvent gått bort sig när man fått spelvändningar emot sig.

Jag sa igår att Sverige vinner nio av tio matcher mot Finland.
Jag är dock väldigt orolig att den tionde matchen är i morgon med tanke på hur ojämnt, ostrukturerat, passivt och även nonchalant man uppträtt i defensiven över hela plan.
Jag hoppas jag har fel.
Detta lag har en enorm uppsida med många väldigt, väldigt skickliga spelare. Gäller bara att man lyckas plocka fram det också.

Till sist: Jag förstår att man som tränare och spelare kan vara frustrerad och arg efter en förlust men det försvarar ändå inte förbundskaptenen Rikard Grönborgs nonchalanta agerande mot Marie Lehmann efter matchen igår.
Vid en så pass klar förlust och en pinsamt usel andra period kan man inte förväntat sig att sändande bolag ska stå med händerna i byxlinningen på hockeyförbundet och klappa de snällt om ömt på stjärten.
Vi på Cmore och TV4 har också intervjuat Grönborg efter matcher och jag vet att han har lite temperament i samband med förluster vilket jag inte säger nåt om.
Tvärtom. Det är inget fel med det.
Dock ska han inte sätta sig i den positionen och, som jag upplevde det, känna sig anklagad över högst relevanta frågor.
Rikard Grönborgs agerande igår stärker i grunden bara den bild jag fick under OS i fjol av att man är enormt känslig för kritik mer än att jag på något sätt tror det var Marie han ville sätta dit.
En sak kan vi nog konstatera.
Är det till NHL som Grönborg siktar kan han nog ställa sig in på mer kritiska frågor än det han fick igår.
Jag ler också en smula för mig själv och ser några av de som propagerat för Grönborg som en NHL coach och vanligtvis är snabba på tangenterna råkade tittade åt höger och avstått att ens kommentera.
Märkligt kan man tycka.
Men det är klart.
Blir nu Grönborg den NHL-tränare många hoppas han ska bli vill man kanske inte stöta sig med honom. Vad vet jag.

Tack för att ni tog er tid

Sanny