Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

En käftsmäll

HV71 kan få en käftsmäll som heter duga om Mattias Tedenby väljer att utnyttja sin klausul i kontraktet som ger honom rätt att flytta till den Davos i den schweiziska ligan. Det är tuffast tänkbara besked.

HV71 bygger ett intressant lag till kommande säsong med en ramstark defensiv. Efter det att man skrev kontrakt med Emil Johansson förfogar man nu över en riktigt bra backsida där jag är övertygad om att Johansson, som jag alltid varit barnsligt förtjust i, kommer vara en toppback i serien.
Framåt däremot?
Det lämnar fortsatt en del att önska om vi ska prata HV som en guldkandidat.

Om Mattis Tedenby skulle välja att lämna är det såklart ett gigantiskt stort avbräck. Som en av seriens mest sevärda spelare och dessutom omåttligt populär i Kinnarps Arena är han självfallet omöjlig att ersätta även om det frigörs ett stort utrymme i lönebudgeten.
Det jag har saknat med HV’s offensiv de senaste åren är fart och kreativitet. Precis det som Tedenby står för. Lägg därtill att Martin Törnberg, som visserligen inte står för fart och kreativt, är ett osäkert kort med tanke på både ålder och skadehistorik.
Därför måste man hitta spets att ersätta Tedenby med men också kanske ytterligare en offensiv spjutspets för att på riktig räknas som en guldkandidat även om det ännu såklart är tidigt.
Med tanke på att backsidan är så pass stark kanske man skulle värdera att släppa Nils Anderssson vars debutsäsong i HV71 lämnade en del att önska.
Missförstå mig rätt.
Andersson har tidigare med Malmö visat att han är en synnerligen skicklig back men av olika anledningar lös det med sin frånvaro i fjol.
Jag vet att det finns åtminstone en klubb som hört sig för om Anderssons tjänster men fått blankt nej. Med Emil Johansson under kontrakt och en riktigt bra backsida kanske man skulle omvärdera om man ska låta Andersson lämna nu när Tedenby ser ut att vara förlorad och nog måste ersättas med ett par spelare.

Jag förstår att en del undrar varför SHL klubbar tillåter spelare att ha klausuler i sina kontrakt som säger att de får lämna för KHL och den schweiziska ligan.
Om man som klubb kontrakterar en toppspelare i serien måste du erbjuda dessa klausuler annars skriver spelaren i fråga inte på ett längre kontrakt efter som det rent ekonomiskt skiljer sig väldigt mycket.
Jag tänker att en spelare av Tedenbys kaliber kommer att erbjudas drygt 300 000 Schweizer franc per år netto vilket i dagens valutakurs är lite drygt 2,75 miljoner kronor rakt ned i fickan. Lägg därtill både fri bil och bostad och ekvationen är rätt enkel. Det finns inte en chans att SHL, oavsett storlek på TV-avtal, kan mäta sig med de summorna.

Det är bara snällt tacka för dessa år och hoppas att Mattias Tedenby kommer tillbaka som en bättre spelare om ett par säsonger.
Men visst.
Att ersätta honom kommer bli tufft.

Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny