Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ska det verkligen vara så stora skillnader?

Sveriges premiär mot Tjeckien var ingen succé även om resultat inte riktigt speglar matchbilden.
Jag vurmar hårt för VM, en turnering som ligger mig varmt om hjärtat, men bespara mig gärna matcher likt den i eftermiddag.
Italien är på sin höjd ett bottenlag i Hockeyallsvenskan.
Det säger en del om varför man bör se över VM’s format.

Jag har själv både spelat ett par VM eller rättare sagt mest suttit på bänken,  jobbat som expert under fem turneringar och är uppvuxen med VM som en av säsongens höjdpunkter.
Få gånger i min uppväxt kände jag sån harmoni i kroppen som när det poppades popcorn i kastrullen (så gjorde man innan mikrovågsugnen fanns) och familjen satt samlade och kollade på VM tillsammans. Det är barndomsminnen som gör att jag än idag är barnsligt förtjust i denna turnering.
Med det sagt.
Det finns många andra saker jag hellre gör en söndags eftermiddag än att se Sverige slå Italien även om det är ”spännande” att se huruvida Sverige kommer att vinna med fem- eller tio mål.

Jag såg (dessvärre) delar av Italiens premiär mot Schweiz igår och det var så genomuselt att mitt älskade Huddinge skulle stått emot bra med oslipade skridskor och flygande målvakt.
Det för mig genast in på att Hockey VM är en alltför utdragen turnering med för många lag.
Vem bryr sig ens om Italien som med största sannolikhet kommer att spela spela B-VM för att eventuell kvalificera sig igen för A-gruppen året efter om man slår ut Kazakstan, Slovenien eller Storbritannien innan man året därefter åker ur igen.
Jag vet inte hur många gånger jag sagt det.
Gör VM till en mer exklusiv och komprimerad turnering och minimera antalet nationer som får delta.
Det finns inte bredd nog till 16 lag i ett A-VM även om ambitionen sägs vara att hockeyn ska växa så handlar allt enbart om att maximera intäkterna.
En del hävdar kanske att det är bra för nationer som Italien att vara med och ”se och lära” i ett A-VM. Jag vill hävda det motsatta. De lär sig inte ett skvatt av att åka och förlora så stort.
Ska det verkligen kunna skilja tvåsiffrigt mellan lagen och är det ens gynnsamt för hockeyn i ett världsmästerskap. Alltså VÄRLDSMÄSTERSKAP.
Är det inte dags att se över strukturen då?
Se på Sveriges grupp med storheter som Italien, Österrike och Norge som minst är två nationer för mycket.
Ska vi vara helt ärliga. Matcherna i gruppspelet mot Tjecken, Schweiz och Ryssland är intressanta och till viss del även matchen mot Lettland och även Norge men endast på grund dess placering på kartan. Men matcherna mot Italien och Österrike?
Knappast.

Italiens Angelo Miceli på väg igenom i matchen mot Schweiz igår. Klarar det svenska NHL-backarna att få stopp på Miceli idag?  REUTERS/Vasily Fedosenko© Bildbyrån –

Men jag sitter väl likväl där i eftermiddag och kollar.
Det är väl ändå charmen med Hockey-VM att man inte bryr sig om motståndet utan mer chansen att få se de svenska NHL-spelarna briljera vilket de kommer att göra.
Det kanske kan finnas en spänning i att se huruvida Italien lyckas få iväg tvåsiffrigt i skott mot det svenska målet, kanske de till och med kan de göra ett mål eller klarar de att hålla sig undan tio insläppta mål?
Som sagt.
Hörde jag för många lag?

Till sist. Självklart kommer Tre Kronor att vinna tämligen enkelt i eftermiddag men visst vore det kul med några vadslagningar där man lovar att gå från Lund till Bologna om Sverige förlorar.
Eller kanske inte.
Efter veckans Champions League matcher har vi avklarat detta med att använda vadslagningar som ett sätt för att få likes på diverse sociala medier.
Låt oss istället konstatera att Sverige vinner med minst tio mål.
Annars så lovar jag att…

Italienarna har en del att fundera på inför eftermiddagens match mot Sverige efter att ha förordat med 9-0 mot Schweiz igår. REUTERS/Vasily Fedosenko© Bildbyrån

Tack för att ni tog er tid

Sanny