Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

VM-guld ger ingen fribiljett

Många hoppades att förbundskaptenen Rikard Grönborg skulle få chansen som huvudtränare i NHL men den drömmen läggs tillvidare på is när det står klart att han väljer att fortsätta sin tränarkarriär i den schweiziska ligan med Zürich.

Jag har inte riktigt förstått hejarklacken bakom Rikard Grönborg som gärna velat tro att två raka VM-guld ska ge en fribiljett till NHL.
Missförstå mig rätt.
Jag tvivlar inte en sekund på att Rikard Grönborg är en duktig coach som lyckats bygga fina kontakter med NHL-spelarna men att därifrån få ett jobb som huvudtränare i NHL är stort.
Jag menar. Titta på hur det ser ut för många av de svenska spelarna som tar sig till NHL.
Vilken väg måste de ta innan NHL porten öppnas upp?
Korrekt.
Inte helt sällan sker den via AHL även om spelaren i fråga varit framgångsrik i SHL, Europa och även i landslag.
Varför skulle det vara någon skillnad på en tränare?

Sen köper jag resonemanget att NHL-klubbar till viss del är fega och att tränare i Sverige säkerligen skulle kunna göra succé med ett ”modernare” och ibland lite rundare ledarskap.
Men att för den delen tro att en NHL-klubb skulle chansa med ett helt oprövat kort (på den nordamerikanska sidan) känns långsökt.
Om Grönborg däremot jobbat ett par år i farmarligan och visat sin förmåga och fått fäste tror jag säkerligen att NHL-chansen skulle vara närmare.

Nu väljer Rikard Grönborg den schweiziska ligan och det är inte på något sätt dåligt. Det är till och med ett av hockey-Europas mest eftertraktade jobb.
Men närmare NHL?
Nej då hade nog farmarligan varit det bästa valet.
Intressant också att Gröborg väljer Schweiz och ett rakt tvåårskontrakt utan klausuler för NHL.
Jag hörde tidigare från väldigt trovärdiga källor att Grönborg var nära ett SHL-jobb men att han endast kunde tänka sig att skriva kontrakt förutsatt att det gavs möjlighet att bryta för NHL något klubben av försåtliga skäl kunde acceptera.

Jag hoppas precis som alla andra att en svensk skulle få chansen som huvudtränare i NHL.
Klart det hade varit läckert.
Med det sagt förstår jag också att vägen för många europeiska spelare går via AHL och den vägen lär vara än viktigare för en europeisk coach.

Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny