Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Operation skydda målvakterna

Första maj är en dag där många vädrar sina åsikter och demonstrerar. Kanske det är därför som flera av landets målvaktstränare samlats i Stockholm just idag för att ventilera sitt missnöje och sätta ned foten?

En debatt som blossat upp under slutspelet på ett tydligare sätt är spelare som stör målvakten i målgården. Det har varit en följetång i svensk hockey till följd att man reglerat och tillåtit spelare i målgården vilket också lett till att målvakternas säkerhet inte prioriterats.
Det kommer runt 25 målvaktstränare, tidigare målvakter och även representanter från SHL och domarchefen Tomas Thorsbrink att diskutera idag när de samlas i Stockholm för att avhandla målvakternas säkerhet.

Det har på senare år blivit väldigt tydligt att målvakterna är otroligt sårbara och relativt oskyddade i sitt mål. Samtidigt som alla påtalar att driva mot mål, ta den obekväma vägen och ”vara i ansiktet” på målvakten har de också utvecklingen av hjärnskakningar varit lavinartad bara de senaste åren.
Jag tror man som i ett led till målvakternas säkerhet även kommer att diskutera huruvida man faktisk bör få vara inne i målgården eller ej något som jag tror kommer leda till en annan regeltolkning i svensk hockey mer likt hur den är internationellt. Där blåser domarna av så fort en spelare är i målgården och det vore nog det enkla, och jag tror även det bästa, att helt enkelt inte tillåta utespelarna att vara i målgården över huvudtaget. Respektera den ytan och ge den till målvakterna helt enkelt. Då måste spelarena lära sig att hålla sig därifrån och hitta arbetsmönster som också gör att man inte hannar där.

Jag har inte den exakta siffran, det har nog dessvärre ingen, men att hjärnskakningar och skador på målvakterna ökat de senaste åren är nog alla införstådda med. Och det är något som vi också måste motverka och få stopp på.
Därför ska det bli intressant att ta del av vad man kom fram till under dagens möte.

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny