Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort för svensk hockey

Svensk hockey förfogar för första gången någonsin över de bästa 18-åringarna i världen efter att Småkronorna besegrade Ryssland i en underbart underhållande final.
Nu var man äntligen bäst när det gällde.

Svensk juniorhockey har under de senaste tio åren varit världsledande och år efter år är man med högt upp i Junior-VM sammanhang utan att för den delen räckt hela vägen till guld bortsett från 2012.
Trots, på pappret, klasslag efter klasslag har man haft en mindre smickrande förmåga att göra sina sämsta matcher sent i turneringarna.
Därför var dagens seger enormt viktig och betydelsefull inte bara för spelarna i laget utan även för svensk hockey i stort.
Det handlar om att lära sig att vinna, lära sig prestera i tuffa matcher och lära sig göra rätt avvägningar i olika spelmoment. Allt detta är något som detta guldlag lärt sig under de senaste veckorna.
Det kommer betyda mycket för svensk hockey framöver.

Det är såklart ett enormt fokus och medföljande press på dessa unga och synnerligen skickliga spelare. Visserligen avgörs inga karriärer här och nu men med mängder av scouter på plats som studerar varje millimeter är det bästa tänkbara tillfälle att visa upp. De 100-tals av scouter bevakar inte bara nyfiket varje skär på isen utan tittar även vilken karaktär spelarna har och hur de är i gruppen och vilket kroppsspråk de har mellan bytena.
Att då som 17, 18 åring kunna koppla bort detta och endast fokusera på sitt eget spel och sin egna prestation är inte helt enkelt.
Det är därför förståligt att det blev mer och mer passivt strax efter Simon Holmströms snygga 2-0 mål när man plötsligt insåg att man hade något att förlora.
Småkronorna hamnade fel i sina positioner medan ryssarna flyttade upp spelet, började spela mer aggressivt och framförallt offensivt. När ryssarna också gjorde 3-2 kändes det kört och sådär klassiskt svenskt. Sämst när det gäller. Hur många gånger har man inte sett det genom åren?
Då klev supertalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond fram och kvitterade.
Den duon kommer vi höra mycket om framöver precis som vi kommer att göra om många som tex Philip Broberg. Herregud vad bra han har varit turneringen igenom.

I övertidsspelet var det som ett helt nytt svenskt lag klev ut på isen. Farten, kreativiteten och lugnet var sådär underbart härlig att se på och det kändes som en tidsfråga innan målet skulle komma.
Beröm till ledarteamet som matchade laget hårdare och öste istid över de bästa spelarna och med tanke på hur vass Lucas Raymond var matchen igenom, i förlängningen i synnerhet, var det fullt naturligt att han avgjorde med ett vackert mål efter att samtliga fyra svenska spelare på isen vidrört pucken i anfallszon innan Raymond galet snyggt lastade in pucken i nättaket.
Det här är stort, väldigt stort för svensk hockey och flera av spelarna kommer att vara stjärnor i stora ligor inom några år.
Sträck på er alla klubbar i vårt avlånga land och alla duktiga ledare som fostrat dessa spelare.

Småkronorna vann för första gången U18 VM.  Foto: Johan Löf / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny