Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt mig presentera Regel 79

Då var vi där igen.
Målgården.
Återigen Färjestad involverade.

Jag läser på social medier att diverse hockeyprofiler raljerar över Färjestads bortdömda mål.
Låt mig presentera vad Regel 79.3 säger:
Mål ska inte godkännas om pucken går i mål i anslutning till att försvarande lags målvakt har hindrats att utföra en räddning på grund av fysisk tillfällig kontakt av en anfallande spelare (medan målvakten med någon kroppsdel befinner sig i målområdet). Detta inkluderar såväl situationer som initierats av den anfallande spelaren och situationer som initierats av målvakten. Det är målvakten som har rätt till sitt målområde, inte tvärtom. Dock måste målvakten bedömts ha blivit störd av kontakten för att målet ska underkännas enligt denna regel.

Hockeyn strävar såklart efter att få fler mål men det finns en regelbok att följa och jag finner ingen anledning till att ändra den. Men i sin iver att få fler mål är väl inte vägen att gå att tillåta pååkningar av målvakterna? Exakt.
Det jag dock anser att man måste göra är att minska målgården och framför allt. Så fort en offensiv spelare är i målgården ska domarna blåsa av. Då kommer spelarna att lära sig att hålla sig därifrån.
Sen kommer det alltid bli en diskussion huruvida den anfallande spelaren blir inknuffad eller ej.
Men jag läser också att folk tycker att regeln är svår att förstå.
I grunden inte.
Om anfallande spelaren stör målvakten fysiskt när denne är i målgården ska målet dömas bort såvida anfallande spelaren inte anses blivit inknuffad av försvarande spelare.

Jag tycker domarna gör rätt idag men problemet och roten till ilskan är som tidigare sagt domarnas smått parodiska misstag i match ett mellan Färjestad och HV71.
Det är synd på ett annars jäkligt roligt slutspel och om domarna tagit rätt beslut där hade detta inte ens varit en diskussion.
Att det sedan drabbar ett och samma lag under en så pass kort period är nästan osannolikt.

Tack för att ni tog er tid

Sanny