Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sin egen största motståndare

Spelare för spelare har Färjestad ett skickligare lag än ett skadedrabbat Djurgården och de dagar som solen skiner och vinden är i ryggen är man Sveriges bästa lag.
Just nu känns det som om man är sin egen största motståndare.

Djurgården har via segern i Karlstad igår skaffat sig ett drömläge och har nu lyckats sno hemmafördelen mot det som var grundseriens bästa hemmalag. I händelse av en seger, inför vad jag misstänker kommer bli årets tryck på Hovet, på fredag har man satt sig i ett 3-1 överläge. Jag har svårt att se Färjestad, trots sin skicklighetsnivå, kunna vända det. Det säger en del om betydelsen av matchen.

Djurgården kom till spel utan sin storstjärna Jacob Josefson och trots att man lämnade första perioden mållösa var det likväl de bästa 20 minuterna man gjort i den här semifinalserien. Man kom upp och kunde störa Färjestad högt upp i banan och så när som på två felpass i egen zon var den en fulländad period.
Om jag varit i Robert Ohlssons kläder skulle jag visat laget den första perioden inför dagens träning och sagt:
”Grabbar, spelar vi så här i morgon kommer inget lag kunna slå oss”.
Så pass bra var den första perioden.
Linus Hultström firade det nya kontraktet med att göra en lysande insats, Coach Ohlsson visade fingertoppskänsla och gjorde om i formationerna i den tredje perioden och matchplanen att sätta tydlig press på Färjestad och en av hela SHL bästa backar Jesse Virtanen var gynnsam för stockholmarna.

De nästkommande 20 minuterna var rollerna ombytta och Färjestad var det klart bättre laget och fick också utdelning via Ilari Melart efter läcker framspelning från Linus Johansson. Färjestad lyckades få längd på förstapasset vilket gjorde att Djurgården blev mer passiva i sitt presspel.

I den tredje perioden hade Färjestad fortsatt okej spel och tryck inledningsvis men blev aningen passiva och ibland stillastående. Djurgårdens kvittering kom oväntat då man i grunden inte skapat speciellt mycket men föranleddes av matchens prestation när, den för dagen utmärkte, Emil Bemström vinklade fram en läcker passning till Axel Jonsson Fjällby som gjorde sitt fjärde mål i slutspelet.

https://twitter.com/cmoresport/status/1116056368564326402

Avslutningen blev sedan dramatisk och när Färjestads Daniel Viksten för tredje gången (!) i den avslutande perioden misslyckats med att få ut pucken ur egen zon kunde Dick Axelsson avgöra matchen. Axelsson hade under de två första perioderna mest ägnat sig och att åka och skrika på domarna men lär ha fått en ordentligt avhyvling av rättskiparna inför den tredje perioden och började mer och mer fokusera på det han är bäst på, nämligen att spela hockey.
När Sebastian Strandberg sparkade fram pucken till en fristående Axelsson som enkelt kunde göra 2-1 tyckte Färjestad såklart att målvakten Markus Svensson blivit störd medan Djurgårdarna ansåg att det inte fanns några som helst tveksamheter.
Att domarna sedan valde att videogranska målet var inte direkt oväntat och med tanke på hur snårigt och svårbedömda dessa situationer ändå är och betydelsen av målet förstod nog alla att det skulle vara föremål för diskussion.
Nu valde domarna och godkänna målet och det är i grunden inget att säga något om.

Nu till saken som eventuellt kommer att avgöra den här matchserien.
Färjestad känner sig orättvist behandlade och grunden till det ligger i att målet mot HV71 i den första kvartsfinalen den 22a mars blev godkänt.
Det var ett direkt felaktigt beslut. Absolut. Men nog är det dags att släppa det och gå vidare?
Nu ligger det målet som en offerkofta över laget och är en återkommande snackis som man drar upp gång efter annan.
Släpp det nu. Precis som allt annat som gått emot.
Jag har generellt upplevt att mycket fokus har legat på saker man inte kan påverka och det var något jag vet att HV71 pratade om under kvartsfinalserien. De upplevde att det fick Färjestad ur balans som började fokusera på annat än att spela den hockey de är väldigt bra på.
Är det orutin det handlar om?
Jag tror faktiskt det.
Fokusera på det som är här och nu och påverka det som man faktiskt själva kan styra över.
Annars är den här serien över redan på söndag.

Jag har själv spelat i Färjestad och det jag fick lära mig av spelare som Rikard Wallin, Emil Kåberg och Jonas Frögren samt ledare som Tommy Samuelsson, Leif Carlsson och Jörgen Jönsson var att vad som än händer, beslut som går för eller emot, spelare som skadas eller om så bussen får punktering. Inget ska påverka eller flytta fokus på det uppsatta målet. Aldrig!
Fråga de Djurgårdare som spelat med Mikael Johansson, Nichlas Falk eller Janne Viktorsson och jag tror de säger samma sak. Det mina vänner stavas vinnarkultur och är något man fostras in i.
Just nu ser och upplever jag att frustrationen stundtals tar överhand och det är Färjestads största motståndare.

Den här matchserien lever såklart i allra högsta grad och just nu är det fördel Djurgården.
Men det är klart. Får Färjestad flyt, solen skiner och vinden är i ryggen kan de vända och vinna tre raka matcher.
Men då krävs det att man glömmer det som varit, slutar tycka synd om sig själv över domslut som gått emot och blickar framåt.
Vad gäller Djurgården.
Den första (rekord)snabba perioden igår tog endast 25 minuter att genomföra.
Jag tror att det är 25 minuter som Robert Ohlsson behöver visa laget för att de själva ska förstå hur bra de faktiskt kan spela.

Färjestad är nere för räkning efter att Djurgården lyckats bot åt sig hemmaplansfördelen.  Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny