Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han är hockey-Sveriges mest jagade spelare

Oskarshamn har stått för en bragdartad säsong som igår kröntes med ett avancemang till SHL. Det är tveklöst den största skrällen i svensk hockey i modern tid.
För Timrå väntar återigen en resa i Hockeyallsvenskan med ett till stora delar nytt lag.

Oskarshamn har trotsat alla form av förhandstips och trots att man brandskattades på spelare och framför allt tränaren Björn Hellqvist inför säsongen har man mot alla odds lyckats ta sig till SHL. Det är en bragd. Nödlösningen till tränare Håkan Åhlund gick från bespottad och hånad i Pantern till årets tränare på drygt ett år.
Ni ser. Superlativen räcker knappt till för att beskriva det som Oskarshamn åstadkommit.

För Timrås del gäller det återigen att börja om. Bygga nytt. Skapa en miljö som attraherar yngre spelare att utvecklas på för att forma ett nytt lag.
En del spelare lämnar självmant, andra får inte vara kvar medan det finns guldklimpar från Timrås lagbygge som andra klubbar suktar efter.

Här är fem spelare som kommer vara hett eftertraktade av SHL-klubbarn:

Anton Wedin

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

Ett av säsongens största genombrott som slutade med 27 poäng på 32 matcher i SHL, spel i Tre Kronor och utsedd till månadens spelare i december.
Dagen innan nyårsafton skadades Wedin och med det försvann också Timrås form och hopp om att undvika kvalspel.
Redan nu lär flertalet sportchefer kontaktat Wedins agent och det lär blir en huggsexa om Wedins signatur och den klubben som får hans signatur på ett kontrakt kan räkna med att lasta upp i runda slängar 200 000 kr i månaden.
Självklart har Wedins spel även attraherat NHL lag som kommer att erbjuda honom ett kontrakt och här handlar det enbart vad han själv anser vara bäst för sin egen utveckling.
En sak är säker. Wedin är hockey-Sveriges mest jagade spelare just nu.
Mitt råd till Anton Wedin: Färjestad kommer att tappa Joakim Nygård och Wedin vore den ultimata ersättaren. Dessutom spelar Färjestad ett spel som borde gynna en spelare som Wedin som kan utvecklas och ta ytterligare kliv.

Johannes Kinnvall

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Den offensivt begåvade backen smällde in tolv mål under säsongen vilket tillsammans med Rögles Kody Curran var den bästa noteringen av en back.
Offensivt finns massvis med potential medan det i den egna zonen lämnar en del att önska. För mig handlar det enbart om utbildning och med en sådan enorm uppsida som Kinnvall besitter är han en oslipad diamant.
Mitt råd till till Johannes Kinnvall: När Kinnvall debuterade i SHL var det med Brynäs och en viss Thomas Berglund som tränare. Jag tror att Berglunds ledarstil och kravställning kan ta Kinnvall till nästa nivå i sin karriär. Med tanke på att Luleå riskerar att tappa både Nils Lundkvist och Jesper Sellgren till NHL ger det plats för Kinnvall.

Henrik Törnqvist

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

När Törnqvist skrev kontrakt med Timrå under säsongen i fjol var det ett medvetet beslut från Törnqvists sida att ta steget ned i Hockeyallsvenskan för att få speltid och utvecklas till en produktiv seniorspelare.
När Timrå sedan tog steget upp senare den våren var det nog en ”bonus” som inte Törnqvist räknat med.
Väl i Timrå har han blommat ut till en produktiv SHL spelare vilket 32 poäng vittnar om och även om det ”bara” handlar om en säsong lär hans spel ha öppnat upp möjligheter att för första gången välja mellan olika anbud i SHL:
Mitt råd till Henrik Törnqvist: Nere i södra Skåne jobbar Malmö med en ganska snäv budget något som gör att klubben inte kan gå hårt på toppspelarna och locka med saftiga löner. Det borde passa Törnqvist bra som ligger på en nivå runt 120 000 kr i månaden och skulle i Malmö få en roll som topp sex forward.

Filip Hållander

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

Junioren med Timrå som moderklubb är kontrakterad av Pittsburgh i NHL och de bestämmer således vart Hållander ska spela nästa år.
För mig är det tveklöst så att Hållander skulle må bra av ytterligare speltid i SHL och utvecklas till en ansvarsfull spelare över hela isen med offensiv förmåga att kunna göra 27-33 poäng kommande säsong. Eftersom Hållander fortsatt är junior och spelar under så kallat rookiekontrakt är det ingen budgivning utan istället handlar det om en lovad roll och bästa stället att utvecklas på.
Mitt råd till Filip Hållander: Växjö bygger om sitt lag rejält och här skulle Hållander kunna få en framträdande roll hos en klubb med tydliga ambitioner om guld.

Rickard Palmberg

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN /

Fick som 29 åring för första gången testa på spel i SHL och med fina 31 poäng på 46 matcher råder det ingen tvekan om att han klarat av att ta steget.
Palmberg svarade för 16 poäng i powerplay en notering som gjorde honom till seriens sjätte bästa i den spelformen.
Mitt råd till Rickard Palmberg: Två lag som jag känner skulle kunna erbjuda en bra roll till Palmberg är Djurgården och Linköping.
I Djurgården skulle Palmberg få jobba med erkänt skicklige Robert Ohlsson och kanske få en roll vid sidan av Jacob Josefson om nu Jakob Lilja lämnar för NHL vilket tidigare spekulerats i.
I Linköping skulle Palmberg garanterat få en framskjuten roll i en organisation och lag som befinner sig i en stor förändringsprocess. Det som nu talar emot Linköping till Djurgårdens fördel är osäkerheten kring vilken tränare man kommer ha nästa säsong.

Fotnot: Jacob Olofsson ska sedan tidigare redan gjort klart med Skellefteå och är av den anledningen inte med bland namnen ovan. Jag förväntar mig att han presenteras inom kort av Skellefteå.

* * * * * * * * * * * * *

En längre hyllning om Oskarshamn är att vänta. Jag ska bara samla mig för att kunna sätta ord på den bragd man stått för.

Tack för att ni tog er tid

Sanny