Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finns det plats för stjärnan i nästa års lagbygge?

Trots att Örebro förlorade igår och därmed kan börja boka semestrar har man för första gången på länge något att byggare vidare på.
Örebro har förutsättningar att utvecklas till ett stabilt och frekvent förekommande slutspelslag förutsatt att man utvecklar sin sportsliga ledning och säljer sin klart mest lysande stjärna.

Örebro har haft en stark slutdel av säsongen och i samband med att man vann dubbelmötet mot Djurgården i början av februari infann sig ett självförtroendet och framförallt det så viktiga lugnet man tidigare saknat.
I samband med det fick man också förstärkning, en så välbehövlig sådan, i form av Jhonas Enroth som gett en helt annan stabilitet. Faktum är att den målvaktsvärvningen borde ha gjorts långt mycket tidigare även om marknaden inte hade mycket erbjuda.
Väl i åttondelarna, som man spurtade sig till, har man spelat bra, framförallt igår, men någonstans tog bensinen slut efter en minst sagt omtumlande och återigen mentalt jobbig säsong.

Ska Örebro etablera sig som ett slutspelslag som levererar över tid måste man se över sin sportsliga organisation och både utöka och utveckla den. Man har satsat rejält på kringarrangemang för att höja upplevelsen på plats i arenan men det är hög tid att också ta nästa steg och få in kompetent folk i ledande roller vilket osökt för mig in på Niklas Eriksson som tog över som tränare i början av december. Eriksson lugna och taktiska förmåga har betytt massor precis som jag tror att Jörgen Jönssons rutin och vinnarmentalitet gjort. Duon måste vara prioriterad att behålla även om det möjligtvis kan betyda att Eriksson återgår till en roll som assisterande tränare när AIK’s Tomas Mitell ryktas ansluta som ny huvudtränare. Om Niklas anser att han inte vill återgå till rollen som assisterande tränare bör han dock erbjudas en annan roll. Möjligtvis som assisterande sportchef eller strategisk sportchef där hans taktiska kunnande kommer till pass och ha en övergripande roll över Örebros elitlags spelsätt och sätta ihop en manual hur man ska träna och spela och att dagligen kvalitetssäkra att det efterlevs.

Tills nästa säsong kommer Örebro lagbygge se annorlunda ut där ambitionen är att attrahera och satsa på fler svenska spelare. ”Fördelen” för Örebro är att man harvat i botten av tabellen hela säsongen och få spelare har därför lockat till sig intresse från KHL eller NHL.
En spelare som jag tror kan komma att försvinna är sommarens transferbomb Aaron Palushaj som Örebro lär vara idel öra kring intresse från andra ligor även om det kan väcka ilska hos supportrar.
För mig är det tydligt att han, trots att han är en synnerligen vass spelare, haft en negativ inverkan på laget. Alltför mycket har kretsat kring honom, så till den grad att många hämmats, och när en grupp får sådan positiv reaktion i samband med att en spelare försvinner är det för mig en signal att Palushaj inte haft den bästa påverkan för gruppdynamiken. Det är också något jag själv bevittnat under min karriär och vad som då hände i laget när en ledande spelare med tvivelaktigt attityd försvann.
Se bara på spelare som Jordan Boucher och Shane Harper och hur bra de spelat sedan Palushaj försvann. Alla som någon gång jobbat i en grupp med gemensamt uppsätta mål likväl som högt satta individuella målsättningar vet att gruppdynamiken är en av de viktigaste faktorerna.
Med det sagt skulle det förvåna om Palushaj spelar i Örebro kommande säsong. Faktiskt.
Det är inte enbart Palushajs fel utan också ett tecken på att gruppen kring och i laget varit för svag och tillåtit en person styra i sådan utsträckning som jag är övertygad varit fallet. Summa summarum, Örebro var inte mogen en Palushaj och valsade och anpassade för mycket kring honom.
En spelare som man dock genast bör förlänga med är Marcus Weinstock.
Jag är högst osäker hur man från Örebros sportsliga ledning värdesätter Weinstocks betydelse för laget men för mig är det en icke fråga. Det spelet som trotjänaren visat upp på slutet och i synnerhet igår då han var Örebros i särklass bästa spelare är bevis nog att han fortfarande är en stor tillgång för laget.
När Weinstock tidigare under säsongen stängdes av visade det sig att han låg på, den med SHL mått mätt rätt skrala lönen om ca 50 000 kr i månaden.
Det är nog ett av de mer prisvärda kontrakten i hela serien för en etablerad spelare skulle jag vilja påstå med tanke på att snittlönen i dagens SHL ligger på drygt det dubbla.

Örebro stod för en imponerande upphämtning när de spurtade in i slutspelet vilket de hårt prövade och trogna supportrarna satt pris på och stannade kvar långt efter slutsignalen och hyllade sina spelare efter matchen igår.
Det var en fin och respektabel gest och nog kände de en enorm stolthet över sitt lag.
Jag förstår dem.

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

På fredag drar det igång när slutspelet börjar på riktigt.
Det här kommer bli ett läckert.

Tack för att ni tog er tid

Sanny