Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säsongens bästa spelare

Vem har varit seriens bästa spelare?
Jag satte mig ned och rankade seriens 25 bästa spelare.

Det här är vad jag kom fram till:

25) Derek Roy Linköping
Vid en ålder av 35 och i ett lag som Linköping med en kraftigt nedåtgående trend skulle man kanske kunna tro att den meriterade kanadensaren skulle börja tappa en smula motivation och drivkraft.
Knappast va? Har varit den spelare i Linköping som över tid hållit högst och jämnast nivå och framförallt leverart och bidragit offensivt. Med 42 poäng på 48 matcher landade Roy på en delad andraplats i poängligan.

24) Fredrik Händemark Malmö
Skåningarnas katalysator som driver detta hårt arbetande lag i match efter match. Tar ett stort ansvar i alla delar av spelet och har sin största styrka i defensiven. Kommer aldrig bli en poänggörare av rang men det är å andra sidan inte hans uppgift.

23) Aaron Palushaj Örebro
Sett till spelet borde Palushaj nog varit aningen högre upp på listan men faktum är att laget Örebro blev bättre i samband med Palushajs skada.
Min känsla är att för mycket kretsade kring Palushaj som tveklöst var säsongens mest spektakulära värvning. Det är nog en läxa som Örebro och även Palushaj själv måste ta lärdom av.
Ser man till spelet innan skadan var han tveklöst en toppspelare vilket 28 poäng på 31 matcher vittnar om.

22) Spencer Abbott Mora
Det är endast sju spelare i SHL som har ett bättre poängsnitt än vad Spencer Abbott haft under säsongen.
Jag tycker att Abbott är vassare i år än vad han var under sin tidigare SHL-säsong med Frölunda 2015-2016. Då såg jag honom mer som en avslutare medan jag i år rankar honom som en av de bästa passningsläggarna i hela serien. Svarade för fina 36 poäng på 42 matcher.

21) Adam Reideborn Djurgården
Sett över hela säsongen har Reideborn gjort det riktigt bra. Haft en lite tyngre period efter landslagsuppehållet i februari som delvis störts av skador men kommit tillbaka starkt de sista matcherna. Ser man till den individuella statisten är siffrorna inte riktigt lika vassa som i fjol men jag tycker likväl att Reideborns säsong imponerar med tanke på att han i år fått ta ett ännu större ansvar.

20) Nick Ebert Örebro
Trots att Örebros spel har hackat betänkligt fram till för en dryg månad sedan har Nick Eberts spel varit av högsta klass. Hans fruktade skott och spelskicklighet har gett Örebro nödvändig spets och faktum är att Ebert var en spelare som växte än mer när Aaron Palushaj skadades.

19) Anton Wedin Timrå
Tyvärr för Timrås del var skadan på Anton Wedin värsta tänkbara och med den försvann all form av hopp om att undvika kvalspel. Med Wedin i laget förfogade Timrå över en av seriens bästa spelare och någon som på egen hand kunde bryta mönstret och skapa chanser. Wedins 27 poäng på 32 matcher är ett mycket starkt facit hos den solklara jumbon.

18) Kodie Curran Rögle
Inledde, precis som hela laget, säsongen  direkt svagt vilket skapade en form av osäkerhet kring Curran status.
När jag var nere i Ängelholm och kommenterade Rögle mot Malmö i början av oktober var jag tämligen övertygad om att man nog ganska snabbt skulle lösa en returbiljett för Curran till den norska ligan.
Som tur var hade bröderna, Cam och Chris, Abbott bra mycket större tålamod än så och de har dem knappast fått ångra. När Curran anpassat sitt spel till SHL och fått upp mer fart i benen kom självförtroendet tillbaka och den offensiva leveransen sköt i höjden.
Curran är tveklöst seriens mest sevärda back och har en kyla med puck som få andra.

17) Konstantin Komarek Malmö
Den skicklige österrikaren hade fått fler och större rubriker om han varit född i Sverige. Då hade han lyfts fram som en given landslagsspelare och förbundskaptenen Rikard Grönborg hade fått stå till svars om han förbisett honom i Tre Kronor. Nu har Komarek smugit lite under radarn och med sina 39 poäng slutade han på en imponerande sjätteplats i poängligan.
Komarek har förmågan att hitta passningar som få andra och hans offensiva briljans har gett Malmö nödvändig spets.

16) Oscar Steen Färjestad
Inför säsongen var jag osäker på Steens status som en producerande SHL-spelare. I takt med att Färjestad hade skador på viktiga spelare klev Steen fram och visade upp ett spel som jag inte hade kunnat förutspå. Har en bra balans, spelsinne och skott som han utvecklat tillsammans med tidigare skarpskytten Pelle Prestberg.

15) Brendan Shinnimin Växjö
En tickande bomb på ett par skridskor?
Det tycker jag sammanfattar Brendan Shinnimin väl.
Efter en tämligen blek inledning på säsongen där Shinnimin hellre såg ut att vilja åka runt och vara lite skön med pucken har den andra halvan av säsongen varit briljant.
Återigen sätter sig Shinnimin i position att vara effektiv runt mål och tar sig in under skinnet på motståndarna.
På den negativa sidan måste nämnas Shinnimins stundtals pinsamma agerande att falla enkelt. Bort med det.

14) Marcus Ljungh HV71
Nog får inte Ljungh den respekt han faktiskt förtjänar som en av seriens bästa spelare.
Tog vid där han avslutade säsongen med Djurgården i fjol och har fortsatt att stadigt utvecklats och numera etablerat sig som en toppspelare i SHL. Svarade för sin bästa säsong i karriären och Ljungs 40 poäng placerade honom som seriens femte bästa poänggörare.

13) Ryan Gunderson Brynäs
Det har inte funnits speciellt mycket att glädja sig åt för alla brynässupportrar den här säsongen. En som dock har varit precis så bra som vi vant oss vid de senaste åren är backgiganten Ryan Gunderson. På 52 matcher svarade Gunderson för 38 poäng vilket var näst flest av samtliga backar.

12) Broc Little Linköping
Linköping var en stor besvikelse under säsongen med en missad slutspelsplats. Jag är dock tämligen övertygad om att läget varit annorlunda om Little inte missat 19 matcher. Nu ska dock inte detta användas som något ursäkt eller analys av Linköpings misslyckande men det säger en del om Littles betydelse.
På 33 matcher svarade Little för 17 mål och 29 poäng. Med det poängsnittet hade Little varit i toppen av poängligan om han varit skadefri hela säsongen.

11)  Oscar Möller Skellefteå
Den här säsongen har Oscar Möller tagit ett ännu större ansvar och bristen på centrar har gjort att att Möller själv axlat den, för honom, ovana rollen.
Trots det har den offensiva leveransen fortsatt varit stark med 38 poäng på 51 matcher.
Möller fortsätter att skina i SHL år efter år.

10) Michael Lindqvist Färjestad

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Valde att vända hem till Färjestad i mitten av november efter en sannerligen kort visit i Nordamerika.
Väl tillbaka tog det några matcher innan Lindqvist stod att känna igen men efter fyra, fem matcher var han på den nivå som när han lämnade och sedan dess har utvecklingskurvan pekat rakt uppåt.
Lindqvist är efter Ryan Lasch den spelare i SHL (minimum 15 matcher) som snittat flest poäng per match och via sin fart och explosivitet är han ständigt ett offensivt hot.

9) Joel Kellman Brynäs

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

Värvades in från Karlskrona för att ta ytterligare ett steg och etablera sig som en toppspelare vilket han sannerligen lyckats göra.
I samband med att Kellman skadades totalhavererade Brynäs spel och den enda centern av klass man förfogade över försvann under sju matcher vilket blev kostsamt.
Sett till säsongen är Kellman ett av få positiva inslag hos Gävlelaget.

8) Joakim Lindström Skellefteå

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

År efter år tillhör Lindström toppskiktet i SHL och den här säsongen är ingen skillnad.
Visserligen har spelet inte varit lika jämnt som tidigare år men likväl på en nivå som få spelare är i närheten av.
Lindströms spel har lidit en del i avsaknaden av en center som han kunnat bygga kemi med över tid.
Trots det har han svarat för imponerade 42 poäng på 48 matcher.

7) Ted Brithén Rögle

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN /

Har gjort sin bästa säsong i karriären och lyft sitt spel och jämnhet till en ny nivå. Är otroligt smart på isen och läser spelet bra och kedjan med Brithén, Daniel Zaar och Leon Bristedt har varit en av seriens bästa.
Hamnar sällan i tidsnöd eftersom han alltid ligger rätt i banan och får det mesta att se enkelt ut. Av den anledningen kanske han inte alltid sticker ut som en spektakulär spelare.
Med sina 38 poäng slutade Brithén på en delad sjundeplats i poängligan.

6)  Joakim Nygård Färjestad

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN /

Förmodligen seriens mest sevärda spelare som inför säsongen nobbade locktonerna från NHL för att ta nästa steg och etablera sig i Tre Kronor och som en toppspelare i SHL.
Det beslutet hat visat sig vara klokt och sannerligen har Nygård tagit de kliv han hoppades på. Med 21 mål var han seriens näst bäste målskytt och faktum är att man likväl sitter kvar med känslan att det borde varit några fler. Är den i hela serien som är bäst på att skapa chanser på egen hand och förmodligen också seriens snabbaste spelare.

5) Jesse Virtanen Färjestad

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Den elegante finske backen stod för 41 poäng och med den noteringen vann han backarnas poängliga och slutade på en meriterande fjärdeplats i hela seriens poängliga.
Är skicklig på skridskorna och bidrar väldigt mycket till Färjestads kreativa spel. Har distinkta och bra pass ut ur egen zon, duktigt på att följa med i anfallen och ett vasst och välplacerat skott. Dessutom är Virtanen långt mycket bättre i det defensiva än vad han får beröm för eftersom hans offensiv är så iögonfallande stark.

4) Erik Gustafsson Luleå

Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN /

Värvades in som en härförare och toppback och för det fick Luleå garanterat punga ut rätt saftiga pengar.
Faktum är att det nog är den bästa investeringen man gjort på väldigt länge bortsett från Thomas ”Bulan” Berglund. Gustafsson har gjort allt man kunnat förvänta sig och lite därtill.
Är bättre i spelet med puck och i det offensiva spelet än vad jag förväntade mig vilket i kombination med den stabila defensiven och låga felprocenten i spelet med puck gjort Gustafsson till seriens bästa back.

3) Jacob Josefson Djurgården

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån /

Djurgården med eller utan Jacob Josefson i laguppställningen är två vitt skilda lag.
Inledde säsongen löjligt bra och öste in poäng tillsammans med Daniel Brodin och Jakon Lilja. Trots det tummandes det inte på defensiven och Josefson visade direkt att hade mer spel i sig än i det fack han suttit fastlåst i under åren i NHL. Är tveklöst seriens mest komplette spelare.

2) Ryan Lasch Frölunda

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Gudabenådad spelare som styr Frölundas offensiv och powerplayspel på ett mästerligt sätt. Lasch tog för andra gången i karriären hem poängligan med sina 50 poäng och utöver det anser jag att han numera också jobbar hårdare i spelet över hela banan.
Jag vet att det finns personer som säkerligen anser att Lasch är en spelare som är bra i medgång och inte bidrar nog över hela isen för att rankas som seriens bästa forward.
I min bok kunde det inte vara mer fel.

1) Joel Lassinantti Luleå

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Visserligen har Luleå seriens stabilaste backuppsättningen och det bästa lagmässiga försvarsspelet men det ska inte på något sätt förringa Joel Lassinanttis prestationer. Har hållit en hög nivå hela säsongen och i synnerhet under slutdelen av säsongen. Läser spelet bra, täcker ytor och är framförallt fenomenalt snabb i sidledsförflyttningarna. Lassinantti har bäst räddningsprocent, minst insläppta mål i snitt och flest vinster av samtliga målvakter i serien. Det säger en del om vilken supersäsongen som Lassinantti svarat för.

Fotnot: Växjös Kris Veersteg har spelat för få matcher för att bedömas

Tack för att ni tog er tid

Sanny