Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säger en del om betydelsen

Ikväll kan seriens avgöras när ettan Luleå möter tvåan Färjestad inför ett mer eller mindre utsålt Löfbergs Arena i Karlstad.
Ett på förhand hyperintressant möte mellan två lag som spelat sin bästa hockey den senaste månaden och som seglat upp som två solklara guldfavoriter.
En försmak av en kommande SM-final?

Inte helt omöjligt.

Ser man till de senaste tio åren är det bara Växjö 2015 (tredjeplats) och Brynäs 2012 (fjärdeplats) som vunnit guld utan att vara etta eller två i grundserien.
Det säger en del om betydelsen att komma topp två, platser som både Färjestad och Luleå redan säkrat.
Det ligger dock mycket prestige i mötet och dryga miljon till seriesegrarna i potten.
Pengarna i all ära.
Kraftmätning och pinka revir är det som sticker ut i kvällens möte.

Här är fakta som förtydligar de bägge lagens dominans under året:

# Färjestad har vunnit tolv av de senaste 13 matcherna medan Luleå vunnit de tolv senaste matcherna
# Luleå har släppt in minst antal mål (95) och har seriens bästa defensiv. Färjestad har gjort 160 mål vilket är i särklass mest och sitter på den bästa offensiven i serien.

# Luleå har seriens bästa målvakt medan Färjestad har det bästa målvaktsparet.
# Färjestad är seriens bästa hemmalag (vunnit de sju senaste) och Luleå seriens bästa bortalag där man vunnit elva raka matcher vilket är SHL-rekord.
# Luleå har seriens bästa boxplay och Färjestad seriens bästa powerplay.
# Luleå har gjort det första målet i 33 av säsongens 50 matcher medan Färjestad gjort det 31 gånger vilket är de två bästa noteringarna i serien.

Det råder alltså ingen tvekan om att vi har en riktigt toppmatch framför oss och med tanke på hur det senaste mötet mellan lagen såg ut så är mina förtätningar på kvällen stora.
Jag har spanat in fyra dueller som kommer bli viktiga:

Svenssons vs Lassinantti:

På förhand fördel Joel Lassinantti som sett över hela säsongen är seriens bästa målvakt och i synnerhet de senaste 15 matcherna.
Markus Svensson har fått hård konkurrens av Adam Werner under säsongen men om Färjestad ska ta sig hela vägen till final är det Svensson man ska förlita sig på.
Senast lagen möttes, i en av säsongens häftigaste matcher, blev Svensson inbytt vid underläge 3-1 och stod på en toppinsats när Färjestad vände och vann med 5-4.

Virtanen vs Gustafsson:

Seriens, i mitt tycke, två bästa backar ställs mot varandra och lär klocka in på en istid runt 25 minuter.
Jesse Virtanen är den bästa offensiva backen i serien och har gett Färjestad ett backspel som man inte haft sedan Chris Lees tid i klubben. Rörlig och skicklig på skridskorna och följer gärna med upp i anfallen.
Erik Gustafsson är å sin sida den bästa allround backen i serien. Löser alla situationer på ett enkelt sätt, gör få misstag och får omgivningen bättre. I par med Jesper Sellgren utgör de seriens bästa backduo.

Steen vs Olausson:

Har vi pratat tillräckligt mycket om Oskar Steen den här säsongen?
Steen är med sina 37 poäng sjua i poängligan och ser man till de 20 senaste matcherna är Steens 24 poäng näst flest efter Ryan Lasch. Utöver poängen är Steen en grovjobbare som får förtroende i alla spelformer och för tillfället Färjestads ledande center.
Niklas Olausson gör vid en ålder av 32 sin bästa säsong i karriären. Med 15 mål har han nått sin bästa notering under en säsong i SHL och även om han inte lär nå upp i de 41 poäng han gjorde under säsongen 2011-2012 är han en mer komplett spelare nu och står för en bättre arbetsinsats i match efter match.
Jag kan nog erkänna att jag räknade ut Olausson tidigt på säsongen när han drogs med en ryggskada.
Färjestad och Luleå förfogar över de bästa centersidorna i serien dock ett tungt avbräck för Luleå som tvingas klara sig utan Isac Lundeström.

Fart vs Tålamod:

Här vilar utmaningen för de bägge lagen. När man möter Luleå pratar alla lag att man måste matcha deras tålamod i spelet och inte gå bort sig i sin iver att skapa chanser.
Luleå är väldigt noggranna, det som vi kallar konsekventa, och tummar aldrig någonsin på att underkasta sig det hårda jobbet och ligger alltid rätt i sina positioner. Det ligger också till grund att man fått, en enligt mig oförtjänt, stämpel som ett tråklag.
Jag imponeras istället över det jämna spel man visar upp i match efter match.
När man möter Färjestad pratar man om deras frejdiga offensiv där farten i framförallt vändningarna och anfallsspelet är det som lagt grunden till att man är seriens bästa offensiva lag.
Luleå måste ligga hårt på Färjestads backar och minimera deras tid i uppspelsfasen och få forwards att bli stillastående och frustrerade.
Färjestad måste spela med tålamod i spelet med puck och inte chansa för att skapa lägen och då ge ett konsekvent Luleå spelvändningar.

Hur slutar då matchen?
Jag tror att Färjestad i form av hemmaplan och ett psykologiskt övertag på Luleå som inte lyckats vinna i Karlstad på drygt fyra år vinner med 3-1.
Det gör att dramatiken kring seriesegern håller i sig hela vägen in i den sista omgången.

Klockan 18:50 kör vi igång på Cmore.
Häng med oss då.
Det kommer bli skoj.

Tack för att ni tog er tid

Sanny