Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare spelare får nyckelroll

Hittills den här säsongen har SHL´s Situationsrum (som granskar alla matcher) anmält 58 situationer till Disciplinnämnden som bedömt att 50 av dessa ska rendera i ett straff.
Det är såklart helt åt helskotta för många men samtidigt, även om spelarnas säkerhet är viktigt, finns det gånger man inte behövt anmäla utan istället kunnat utbilda spelarna.

Under förra veckan hörde jag rykten om att SHL har långtgående planer på att rekrytera en tidigare spelare som kommer att stötta upp Situationsrummet och fungera som en länk mellan spelarna och Situationsrummet.
Han kommer ha som uppgift att kontakta de spelare om Situationsrummet sett gjort något som är på gränsen eller att sett ett beteende som inte varit okej.

Jag gillar att rollen i så fall går till en tidigare spelare som själv varit i dessa situationer och kan sätta sig in i hur man tänker som spelare för att sedan kontakta vederbörande med en ”varning” eller tillrättavisning. Det i sin tur kommer göra spelarna mer medvetna om sina agerande och få en ömsesidig respekt för arbetet för deras egen säkerhet.
Det kommer inte betyda att man tummar på säkerheten utan mer att man gör den ännu tydligare men att man kan undvika en del av anmälningarna som sker idag.
Ser man dock ett upprepande mönster kommer man således att anmäla överträdelsen till Disciplinnämnden.
Detta gör att man har mer kontroll över händelserna på ett tydligare sätt och saker som en högst olycklig spearing eller en kamp situation som resulterar i en ”mild” slewfoot som ger tre matchers avstängning.

SHL´s sportchef Johan Hemlin bekräftar att man har långt gående planer och att ambitionerna är att få detta på plats till kommande säsong men förtydligar att inget är helt klart ännu och vill inte heller säga vilken tidigare spelare det i så fall handlar om.
Jag tror och hoppas att detta på sikt även kommer att införas i Hockeyallsvenskan och förhoppningsvis även i juniorhockeyn där behovet av utbildning är som störst.
Det här är ett steg i rätt riktning som jag efterfrågat under några år.

Tack för att ni tog er tid

Sanny