Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio hetaste spelarna

Den sista april upphör 154 SHL-kontrakt att gälla vilket tyder på en stor rullians på spelarmarkanden.
Efter att ha gått igenom lag för lag igår har jag idag utsett de tio hetaste lediga spelarna som man i USA benämner som ”free agents” som vi dock inte hittat något lika slagkraftigt ord på i Sverige. 

Seriens hetaste fria agenter:

10) Michael Keränen Mora

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

Aningen bortglömd men kapaciteten finns där även farten och intensiteten är ett frågetecken. Har hamnat lite i skymundan i Mora men i ett mer spelförande lag tror jag man kan göra ett fynd. Jag väger in att prislappen gått ned en aning vilket gör att Käränen faktisk kan vara ett fynd.

Tänkbara klubbar: Färjestad, Växjö
Prisbild: 120 000- 140 000 kr i månaden

9) Spencer Abbott Mora

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

Poänggörare av rang som i rätt omgivning producerar kväll efter kväll, vilket han tidigare även visat i ett topplag som Frölunda för tre säsonger sedan.
Jag vet att Abbott fanns på klubbarnas bord inför i år men att många då ryggade tillbaka av den häftiga prislappen. Det kan avskräcka en del precis som att Mora förmodligen skrivit ett kontrakt med en eventuell sign off vilket betyder att Abbott måste vara ute ur landet i sex månader innan han kan återvända av skattemässiga skäl. Kan säkert dyka upp i SHL nästa år men då som en sen värvning från ett lag i desperat behov av spets.

Tänkbara klubbar: De i behov av spets i slutet av oktober
Prisbild: Ca 300 000 -350 000 kr i månaden under en sex månaders period.

8) Chad Billins Linköping

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

Det finns säkerligen många som riktar blickarna mot den spelskciklige amerikanen och min känsla är att det finns mer att få ut än det vi sett i år.
Trivs bra i Linköping som dock kommer få stenhård konkurrens från andra lag.

Tänkbara klubbar: Linköping, Frölunda
Prisbild: Ca 200 000 kr i månaden

7) Bröderna Westerholm Frölunda

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Jag klumpar ihop duon eftersom det ter sig otänkbart att de skulle spela i olika klubbar. Har inte fått det förväntade lyftet sedan man anslöt från Brynäs inför förra säsongen. För Pathriks del förstördes säsongen i fjol av skador och väl tillbaka i slag i år är han varit bra. Brorsan Ponthus skulle man lite elakt kunna säga att man får på köpet vilket är en sanning med modifikation. Det ska dock sägas att Ponthus varit bra på slutet i en större roll i samband med att Rhett Rakshani skadades under CHL finalen.

Tänkbara klubbar: Malmö
Prisbild: 270 000-310 000 kr i månaden för duon 

6) Roman Horak Växjö

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN /

Klass kostar antagligen en hel del men då är leveransen där efter också. Horak är en relativt komplett spelare som jag tycker imponerat i alla delar av spelet. Jag tror säkert Växjö ligger bra till om det blir fortsatt spel i Sverige men fler kommer rycka i den skickliga tjeckens tjänster.

Tänkbara klubbar: Växjö, Brynäs
Prisbild: Ca 200 000 kr i månaden

5) Rodrigo Abols Örebro

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

Var utlånad till Karlskoga i fjol och man såg där per omgående att det finns mycket spel och potential i den här killen. Har svarat för 15 mål den går säsongen och har väckt många andra klubbars intresse.
Stor, stark, center, bra ålder och en uppskattad kille i laget är attribut som är svåra att hitta till en vettig peng. Kommer från ett tvåårskontrakt som knappast varit speciellt högt och kan därför räkna med en rejäl lönehöjning.

Tänkbara klubbar: Örebro, Linköping
Prisbild: 120 000- 140 000 kr i månaden

(Uppdatering. Rodrigo Abols skrev efter att detta inlägg publicerades ett nytt kontrakt med Örebro)

4) Linus Fröberg Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Har under tre år i Växjö utvecklas och tagit stora kliv att bli en etablerad och respekterad center på SHL nivå. Ännu finns det mer att hämta men jag tvivlar på att det blir i Växjö som har en struktur att betala sina toppspelare bra och fylla på med billigare spelare i tredje- och fjärdekedjan. Många lär jaga Fröbergs signatur och då även klubbar utomlands. En svensk center i sina bästa hockeyår (26 år) det kostar då svenska centrar är en bristvara.

Tänkbara klubbar: Djurgården, Brynäs
Prisbild:180 000-200 000 kr i månaden

3) Mattias Bromé Mora

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

Visat att han har en hög nivå och många topplag lockar nog Bromé med chansen att få vinna något. Står på gränsen till att ordentligt genombrott vilket jag tror han får oavsett var han spelar nästa år. Problemet som jag ser det för Mora att de nästan måste betala mer än andra klubbar för att behålla Bromé eftersom de knappast kan locka med ambitioner om guld om än trygghet vilket jag inte tror är stockholmarnas prioritering just nu.

Tänkbara klubbar: Luleå, HV71, Djurgården
Prisbild: 160 000 -180 000 kr i månaden

2) Linus Hultström Djurgården

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån /

Har enormt fina spetskvaliteter i offensiven och framförallt i powerplay. Hultströms största utmaning är han själv och att hitta en nivå i sin träning där han ger sig själv bästa tänkbara förutsättningar. Gör han det finns det ingen tvekan om att han är en av seriens toppbackar och god för 35 poäng. De kvaliteterna har han. Om han själv bestämmer sig för att lägga ned jobbet dvs.

Tänkbar klubb: Brynäs, Färjestad
Prisbild: 180 000-200 000 i månaden.

1) Brendan Shinnimin Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Alla fans och spelare vill ha en Brendan Shinnimin i sitt lag. Har en förmåga att ta sig in under skinnet på motståndarna och är en spelare som växer i tighta och täta matcher. Har också offensiva kvalitéer främst runt motståndarnas mål. Gör sig bäst i en toppkedja vid sidan av en spelskicklig center och då inte vara den som för upp pucken från egen zon.
Shinnimin är en spelare som gör skillnad i en slutspelsserie och med tanke på hur pass jämn serien är i år och lär vara framöver kan han vara differensen mellan guld och en kvartsfinal förlust.

Tänkbar klubb: Växjö, Linköping
Prisbild: Mellan 180 000-200 000 kr i månaden

* * * * * * * * * * * * * * *

Fotnot: Jag hare inte räknat med Simon Bertilsson, Ryan Gunderson, Tuomas Kiiskinen, Craig Schira, Mikko Lehtonen och Daniel Brodin som lär välja med KHL/Schweiziska ligan eller vara kvar i respektive klubb.
Jesper Boqvist, Marcus Davidsson och Oskar Steen kommer alla säkerligen att skriva NHL kontrakt och eventuellt bli utlånade en säsong till sin nuvarande klubb. 
Theodor Lennström sägs ha gjort klart med Frölunda och Arvid Lundberg ryktas till Skellefteå medan Derek Roy lär välja mellan Linköping eller att hänga hänga upp skridskorna på hyllan.

* * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny