Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seriens mest underskattade spelare

Med tio matcher kvar av grundserien och en härlig kamp om platserna i tabellen är varje omgång och poäng väldigt betydelsefulla.
Jag har listat spelare som kommer bli viktiga för respektive lag och de som jag anser vara seriens mest underskattade spelare:

Kriterierna som ligger till grund för en underskattad spelare är dennes prestation i förhållande till rubriker, betydelse för laget och karaktären på isen.
Underskattad är man om man inte får den ära, berömmelse och respekt man förtjänar.

Av den anledningen är det inte nödvändigtvis ”grovjobbare” som är underskattade utan även spelare som gör mål och poäng kan hamna i den kategorin.

Seriens mest underskattade spelare:

5) Sebastian Strandberg Djurgården

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Värvades sent i fjol som en backuplösning med vetskapen att det kanske inte skulle bli speciellt mycket spel men med förhoppning att ta plats den går säsongen.
Det kan man minst sagt säga att han gjort.
Med tanke på att Andreas Engqvist säsong tog slut redan i den andra omgången och Jacob Josefson haft skadebekymmer har Strandberg fått ta en stor roll som jag tycker han hanterat bra.

4) Arvid Lundberg Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

När Växjö tog guld i fjol var det få som nämnde Arvid Lundbergs namn i ett lag fyllt av offensiva stjärnor.
Lundberg matchas oftast mot motståndarnas bästa spelare och har en förmåga att aldrig sätta sig själv eller någon annan i problem. Växer i tighta och tuffa matcher och har under åren i Växjö utvecklas till en av seriens mest pålitliga spelare. När säsongen går in i sitt slutskede och stundande slutspel kommer den Skellefteåfostrade backen att få en än viktigare roll och växa mer
Om jag hade varit sportchef är Lundberg en back jag snabbt kontrakterat och byggt seriens stabilaste backpar kring.

3) Joakim Andersson HV71

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

När Joakim Andersson värvades till Örebro sommaren 2016 var det med förhoppningar om en toppspelare likt det Jacob Josefson är för Djurgården idag.
Skador, skador och åter skador förstörde tiden i Örebro och när han väl var tillbaka i spel i fjol var dels Örebro ett bottenlag samtidigt som Andersson hade svårt att få flyt i sitt spel.
När han värvades till HV71 i somras var förväntningarna och kraven således obefintliga.
Jag tycker mig se ett helt annat lugn hos Andersson och hans spelförståelse och ansvarstagande spel gör att han höjer sin omgivning. Är alltid spelbar i egen zon, täcker upp ytor och som en gammal back vet jag att Andersson är en dröm att ha framför sig.

2) Konstantin Komarek Malmö

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Jag sa inför säsongen att Malmö största problem skulle vara avsaknaden av spets.
Tji fick jag åtminstone om man ser till det spel som Komarek har visat upp.
I skrivande stund är Komarek seriens nionde bästa poänggörare med 30 och hans 16 poäng i powerplay är flest av samtliga spelare i serien.
Jag har tidigare tyckt att Komareks problem varit att han dels haft en tendens till att vara aningen ojämn och en förmåga att spela för mycket på utsidan. Det gör han inte alls längre och är därför involverad i spelet på ett helt annat sätt.
Om Konstain Komarek haft svenskt pass skulle han fått chansen i Tre Kronor i år och rubrikerna och medföljande status hade således varit högre.

1) Ted Brithén Rögle

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN /

Hand upp ni som nämner Ted Brithén i samma andetag som ni pratar om en av seriens bästa spelare.
Tänkte väl det.
Förutom i Ängelholm med omnejd tror jag det är få som ens ser Brithén som den toppspelare han faktiskt är.
Behärskar alla delar av spelet och likväl som han tar ansvar i egen zon och inte fuskar för att skapa offensiva lägen är han skicklig på att hålla pucken och skapa utrymme för sig själv och kedjekamraterna Daniel Zaar och Leon Bristedt.
Jag tycker också mig se en större mognad och pondus i allt som Brithén gör på isen mot tex i fjol då jag tror att pressen som en frälsare blev rätt tuff och hämmade hans spel.
Ser jag spelare för spelare, lag för lag är det få som är viktigare för sitt lag än vad Ted Brithén är för Rögle.

* * * * * * * * * * * *

Fotnot: Spelare som under säsongen representerat Tre Kronor är exkluderade att räknas som underskattad.

Tack för att ni tog er tid

Sanny