Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt mig förklara varför

I fjol valde svensk hockey att förtydliga regelboken vad gäller tacklingar med ett tydligare och större ansvar på tacklingsmottagaren.
Det är en detalj som idag känns relevant att påminna om och hur kaxigt det än må kan låta känner jag ett ansvar att göra just det.

Jag såg att det fanns rätt starka reaktioner kring Joel Lundqvists tackling på Linus Fröberg igår och av den anledningen är ett förtydligande kring vad regel 124 – Checking to the head säger:

1. Om en spelare försöker att tackla en motståndare på ett tillåtet sätt riktat rakt mot
motståndarens kropp och där huvudet inte på något sätt är avsikten i angreppet, där
tacklingen utdelas framifrån vilket ger motståndaren möjlighet att ta emot tacklingen, där timingen i tacklingen bedöms vara bra utifrån motståndarens kroppshållning vid tacklingsrörelsen påbörjan, och där ingen kroppsdel sträcks ut mot huvudet.

2. Om en spelare som blir tacklad rakt framifrån har en kroppsposition som är låg och som gör att en vanlig tackling som under normala omständigheter skulle ha träffat på ett
tillåtet sätt rakt i bröstet, istället träffar huvudet. Fortfarande får huvudet inte utgöra en
avsiktlig huvudsaklig angreppspunkt.

3. Om en spelare som blir tacklad i samband med angreppet betydligt förändrar sin
kroppsposition precis innan tacklingen träffar på så sätt att tacklingen träffar huvudet
istället för kroppen.

Av ovanstående anledningar har man således friat den tackling som Frölundas Joel Lundqvist delade ut på Linus Fröberg igår.
Låt mig förklara varför:
Joel Lundqvist närmar sig Linus Fröberg som är i en låg position efter att ha sträckt sig framåt för att få ut pucken ur egen zon efter ett långt byte. 


Lundqvist yta att träffa endast kroppen är minimal med tanke på Fröbergs position…


Lundqvist träffar rakt igenom kroppen och självfallet får även huvudet sig en smäll vilket medför en skadrisk…


Vad som dock är viktigt att trycka på och som skulle förändrat situation var om Lundqvist istället för att tackla med axeln valt att fullfölja med armbågen…


Eller haft en uppåtgående rörelse med kroppen där skridskorna lämnat isen. Ni ser precis som jag på bilderna ovan att skridskorna varken lämnar isen eller tacklingen utförs med armbågen.

* * * * * * * * * * * * * 
Om Linus Fröberg legat kvar skadad på isen är jag tämligen övertygad att domarna valt att tilldela Joel Lundqvist ett matchstraff eftersom de på isen är tvungen att ta ett beslut inom loppet av hundradelar och inte alltid har tillgång till repriser.
Numera finns det en instans gällande spelarnas säkerhet som också granskar situationer efter SHL-matcherna innan de väl anmäls till Disciplinnämnden.
Det är ett gränsfall. Men i det här fallet kan jag med hjälp av regeltolkningen förstå att den faktiskt frias även om smällen tar genom kroppen mot huvudet.

Såklart att dessa smällar en het potatis eftersom vi (speciellt jag) ofta pratar om hjärnskakningar och tacklingar likt denna är minst sagt att klassas som hög risk.
Likväl är det en tackling rakt framifrån, med armarna nere, ingen armbåge, ingen uppåtgående rörelse och som tar genom kroppen upp mot huvudet.
Därför förstår jag att man gjort den bedömning man gjort och det vill jag tro man hade gjort oavsett vilken spelare det handlar om.
Just spelarnas ansvar (tacklingsmottagaren) var också något klubbarna själva efterfrågade för ett par år sedan och av den anledningen gjorde man ett förtydligande.

Låt oss dock inte blanda äpplen och päron. Vad gäller Växjös Brendan Shinnimin så måste det varit en av säsongen mest solklara filmningar va?
Bara för att man friar Lundqvist ska man inte se mellan fingrarna på en sådan uppenbar filmning.

Tack för att ni tog er tid

Sanny