Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvingas leta ny kapten till nästa säsong

Trots att det inte varit några SHL matcher den gångna veckan har jag likväl knåpat ihop Veckans lag och samlat de största snackisarna från landskamperna.
Som alltid finns det massvis att lyfta fram.

Veckans lag: Landslags edition

Målvakt:

Adam Reideborn Djurgården

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN /

Var fullkomligt lysande mot Ryssarna i lördags men inte alls lika bra mot finnarna igår.
Jag tror den tuffa matchen i lördags tog ut sin rätt och därför ser jag mellan fingrarna efter fyra insläppta igår även om Adam inte på något sätt var dålig vilket bör förtydligas.
Jag gillade även det jag såg av Magnus Hellberg, som trots fyra insläppta mål mot Tjeckerna, var Tre Kronors bästa spelare.
En sak är säker. Det råder ingen brist på bra målvakter i Sverige.

Backar:

Klas Dahlbeck CSKA Moskva

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN /

Väldigt lugn och trygg över hela banan. Om Rikard Grönborg behöver en stabil back till ett kommande VM som kan avlasta de NHL-stjärnor som lär ansluta är Dahlbeck ett namn han kan luta sig mot.
Gör få misstag och växer mer och mer för varje landskamp han gör.
Jag kan säga att jag inte sett Dahlbeck sådär våldsamt mycket de senaste åren mer än en handfull matcher och att jag därför är positivt överraskad över det spel han visade upp.
Dahlbeck är en back man ska bygga landslaget kring framöver i Euro Hockey Tour turneringarna till och börja med.

Jesper Sellgren Luleå

Photo: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Stod över Sveriges match mot Tjeckien och lite elakt skulle man då kunna säga att han var Tre Kronors näst bäste spelare efter Magnus Hellberg.
Sellgren var riktigt bra mot Ryssarna och kanske snäppet bättre igår mot finnarna.
Väldigt lugn i spelet med puck, stressar inte upp sig och hans fina skridskoåkning är härlig att skåda.

Bubblare: Philip Holm Torpedo Nizhny Novgorod, Joel Persson Växjö

Forwards:

Joakim Nygård Färjestad

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Nog känns det som om det här var Joakim Nygårds genombrott även i landslagsdressen efter att ha gjort sju landskamper tidigare utan att ha fått eller tagit en stor roll.
Lyckades nu skapa chanser på egen hand med sin briljanta skridskoåkning även på internationell nivå precis som han till vardags gör i SHL.

Fredrik Händemark Malmö

Photo: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Var fullkomligt dominant mot Ryssarna i lördags vilket jag tror med största sannolikhet betyder att Malmö tvingas leta ny kapten till nästa säsong.
Med tanke på hur lönestrukturen ser ut i NHL är fler lag i behov av en ”billig” fjärdecenter och det är en roll som jag är övertygad att Händemark är som klippt och skuren för.
Jag vet att det satt scouter från NHL av just den anledningen på Hovet under veckans matcher och de lär komma tillbaka till Nordamerika med Händemarks namn högt upp på listan över den tilltänkta fjärdecentern.

Emil Bemström Djurgården

Photo: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Spelmässigt helt okej. Inte mer. Men sett till den effektivitet och målsinne som Bemström har är han såklart given i veckans lag.
Tre mål på tre matcher i sina tre första landskamper är galet bra och imponerande.
Ser man till spelet i stort såg man att han saknar några kilon för att kunna täcka pucken och på så sätt bli ett större hot att kunna skapa mer tid med pucken i anfallszon.
Vi avvaktar snack om VM ett tag för att istället vara seriösa och nyanserade målen till trots.
Låt Bemström fortsätta ta kliv och utvecklas i spelet med och utan puck samt ytterligare förbättra på sin styrka och kondition.
Det på sikt kan göra honom redo för VM och även NHL-spel.

Bubblare: Emil Sylvegård Malmö, Isac Lundström Luleå, Dennis Rasmussen Metallurg Magnitogorsk. 

(Avser endast svenska spelare)

* * * * * * * * * * * *

Veckans… Uppvaknande
För mig handlar årets upplagor av Tre Kronor om individuell utveckling och att ge unga spelare chansen i en miljö som de över tid förhoppningvis kan anpassa sig i.
Förlusten mot Tjeckien i torsdags var nog ett uppvaknande för många av spelarna som jag tror kan, både kort och lång sikt, vara nyttig.
Jag hoppas kanske att fler inser att nästa steg på utvecklingskurvan inte nödvändigtvis handlar om en flytt över Atlanten utan mer om tålamod och utveckling här hemma.
Jag menar. Som det ser ut nu har jag svårt att se att det finns något bättre ställe att utvecklas på som en talang idag än i Sverige när man ges chansen till ledande roller både i klubblag och landslag.
Som de flesta spelare nog insåg rätt snabbt i torsdags. Det skiljer en del mellan spelet i SHL och internationellt.

Veckans… Profil
Inför Sveriges match mot Ryssland i lördags mötte jag Emil Sylvegårds mamma Christel som hade några väl valda ord att säga mig eftersom jag genom åren haft åsikter om hennes söner (Emil och Markus).
Nu ska det tydliggöras att det var med glimten i ögat men jäklar vilken härlig energi hon hade och nog har sönerna fått hennes tuffhet och stil på isen.
Nu behövde jag knappast oroa mig just den här gången för mamma Sylvegård eftersom Emil var en av Tre Kronors bästa spelare och således kom ingen kritik från min sida riktat mot honom.
Tur var väl ändå det.

Veckans… Prestation
I ett mer eller mindre fullsatt Hovet i lördags mot Ryssland visade Adam Reideborn varför han är SHL´s bästa målvakt

Veckans… Prestation 2.0
En dominant insats stod Fredrik Händemark för även han mot Ryssland i lördags med fysisk närvaro och offensiv spets.
Vid sidan av Joakim Nygård var Händemark den som känns mest redo att nu ta chansen att åka över till Nordamerika nästa säsong.

Veckans… Tack och hej
Efter Finlands tre matcher kan nog HV71 glömma att få behålla Mikko Lehtonen till nästa säsong.
Snacka om klass rakt igenom och lysande insatser.

Veckans… Puh
Nog var det många klubbledare och fans som satt och såg landskamperna med en gnagande känsla av oro över att någon av deras ledande spelare skulle bli skadad och tvingas missa matcher i en så kritisk och viktig del av säsongen.
Mig veterligen kom alla spelare hem till sina respektive lag redo för slutspurten vilket lär fått rätt många att andas ut.

Veckans… Sämsta
Nog kan man prata hur mycket man vill om Tre Kronor och hur kul, jag tycker det är, att man vågar satsa på nya spelare och bygga ett nytt landslag.
Men att två spelare tvingas åka hem (Philip Holm och Victor Lööv) innan sista matchen för att de spelar KHL matcher idag (måndag) samt att några spelare dessutom anslöt så sent som till morgonträningen i torsdags är fan uselt.
Här måste Internationella Ishockeyförbundet sätta ned foten.
Nämnde jag förresten att den finska ligan hade full omgång i torsdags. Alltså samma dag som finnarna spelade mot Ryssland?
Och den schweiziska ligan pågick för fullt och hindrade därför spelare från att medverka.
Herregud. Helt ofarbart faktiskt.
Antingen ska alla ligor göra uppehåll eller så får man helt enkelt lägga ned turneringarna under pågående säsongen vilket vore otänkbart för respektive förbund.

Veckans… Hjärnsläpp
Jo vi hade ett sådant under helgen också. Men eftersom det är internationell hockey är det knappast någon som bryr sig och media gör ingen direkt nots i synnerhet när det inte gäller en svensk spelare.
Det som Rysslands back Rushan Rafikov gjorde i samband med en dispyt med Joakim Nygård var tveklöst helgens mest idiotiska.
När den svenska linjedomaren Andreas Malmqvist klev emellan duon puttade Rushan Rafikov med båda händerna i ryggen på Malmqvist som nog inte själv insåg vad som hände även om han såg tämligen förvånad ut.
Sällan man ser något så dumt som Rafikov gjorde. Faktiskt.

Veckans… Lirare
Tjeckiens Jan Kovar är en härlig lirare som ibland kan se måttligt intresserad ut men med en talang utöver det vanliga. I torsdags gav han Tre Kronor en rejäl lektion i hockey och hur man faktiskt kan styra och kontrollera spelet utan att det behöver gå så snabbt hela tiden.
Janne Kovar går ibland runt på skrikorna och spelar hockey men med en skicklighet, dagarna det stämmer, så få andra i hockey-europa har.

Veckans… Roadlaker
Nog var det fler än spelarna i SHL som behövde ledigt.
Den på Twitter välkända gif-profilen Roadlaker har uppenbarligen laddat upp med vila inför avslutningen av säsongen och ett långt slutspel.

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström