Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan bli något utöver det vanliga

Då var det dags igen. Detta gnäll. Usch.
Sluta håna en enskild person. Det måste finns andra sätt att hantera det på.
Och…
Vilka matcher och slutspel vi kan komma att få.
Wow!

Veckans hiss:

Luleå mot Djurgården och HV71 mot Frölunda. Kanske en försmak av vad slutspelet kommer att bjuda på framåt mars, april?
Så underbart mycket känslor, puls, energi och framförallt rivalitet.
Med tanke på hur jämn tabellen är kommer årets slutspel förhoppningvis bli något utöver det vanliga.
Det härliga med årets serie är att mer eller mindre sju, åtta lag kan gå hela vägen och med den form och spel som HV visat upp är man definitivt ett lag att se upp för. Jäklar vilken fart man har när man vänder spelet.
Och Frölunda. Äntligen tror jag de med sympatier för göteborgarna kände när man fick utdelning i powerplay igår. Det kommer betyda mycket framöver.
Tänk er en matchserie i bäst av sju mellan Luleå och Djurgården. Den skulle kunna bli episk.
Känslorna mellan dessa två lag är rätt härliga.

Matcherna mellan Luleå och Djurgården framkallar känslor som jag gärna vill se i ett slutspel. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / Cop 159

Veckans diss:

Då var vi här igen.
Jag är, ursäkta min svenska, så inåt helvete less på det här gnället på domarna.
Att supportrar skriker högt kan jag förstå och att folk inom media går hårt åt domarna kan man ha åsikter om men jag är inte sämre än att jag är införstådd med dess syfte och vet vad antal klick betyder för en redaktion.
Konstruktiv och underbyggd kritik är något som domarna ska hantera och kunna utvecklas av. Men en skyddad verkstad? Nej, glöm det.
Jag vill också tydliggöra att jag själv kan ha åsikter om domarna och precis som ni ser jag dåliga domslut på isen. Jag ser också en del arroganta uppträdanden som jag inte gillar.
Men det sagt.
Domarna ska inte stå fria från kritik och är inte på något sätt fridlysta vilket trollen på nätet brukar ha som motargument om man tar domarnas parti någon gång.
Att en tränare går så hårt åt en domare med rena personangrepp efter en match när han dessutom hunnit sansa sig och inte kan gömma sig bakom att det var ”i stridens hetta” är svagt.
När Oskarshamns tränare Håkan Åhlund under en presskonferens väljer att mer eller mindre enbart fokusera på hur dålig domaren var anser jag att agerandet är direkt svagt och oproffsigt:
”Vi har ett mål som blir bortdömt som jag tycker är helt horribelt. Den här domaren har följt oss i över en och en halv vecka och det är en stor skandal att han kan få förstöra en hockeyfest som vi har i dag i Karlskrona. Totalt bestämt sig innan matchen att det inte ska kunna bli en trevlig tillställning. För det första hälsar han inte på oss, han är arrogant och han säger till vår kapten du får skylla dig själv om du får en tackling i ryggen. Han är totalt inkompetent och det tar emot att säga men det förstör svensk hockey med dåliga domare.”

”Men det är ju känslor och det vill vi ju ha” är ett svar jag ofta stöter på.
Nej. Det här är inte känslor. Det här är idioti. Rena angrepp mot en enskild person.
Tänk längre, försök. Snälla.
Hur i hela helvete ska vi kunna rekrytera domare i framtiden?
Vem vill bli domare?
Om nu denna domare är dålig törs jag lova att det framöver komma bli ännu sämre när både spetsen och bredden på den svenska domarkåren lär minska.
Fundera för en sekund hur klimatet är för en rättskipare i de lägre serierna och åldrarna ser ut.
Därför har respekterade personer och tillika hockeytränare likt Håkan Åhlund ett ansvar och att då inte hantera kritiken direkt till domaren, hans chef eller till och med ligachefen Sonny Lundwall tycker jag är svagt.
Är domaren i fråga inte mottaglig, arrogant (oftast osäkra) eller på något annat vis icke nåbar finns annat sätt att ta till en att dra ära och heder från en enskild person.
Kalla mig PK, moralpolis eller vad du vill. Jag har inga problem med det.
Röster likt Håkans kommer få allt färre att vilja döma och jag tror de flesta förstår vad det kommer betyda för kvalitén på sikt. Redan nu råder det brist på domare och det lär fan inte bli bättre. Jag förstår det.

Fotnot: Växjös tränare Sam Hallam kritiserade också domarna igår under presskonferensen efter mötet med Rögle. Han stod upp för Brendan Shinnimin som han tycker (över tid) behandlats orättvist av domarkåren.
Jag ser det inte som ett personangrepp eller att han hänger ut en enskild person. Av den anledningen har jag inget problem att Hallam väljer att kritisera domarkåren och han förlöjligar inte deras arbete eller en enskild persons kompetens.

Tack för att ni tog er tid

Sanny