Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem spelare som kan följa den nya trenden

Om 15 dagar stänger transferfönstret i SHL och döma av de sportchefer och agenter jag pratat med verkar marknaden vara tämligen sval och bristen på spelare som kan göra skillnad är stor.

Det är som alltid spelarens marknad vilket jag försökte påtala i samband med att det nya TV-avtalet mellan SHL och Cmore trädde i kraft. Skickliga hockeyspelare är bristvara och oavsett storlek på plånboken stannar de bästa i NHL och lönerna i Sverige går inte att jämföra med rubel i KHL och franc i den schweiziska ligan.
Det kommer dyka upp spelare från de lag som missar slutspel från den stängda finska ligan och eventuellt någon från KHL. Gemensamt är att alla kommer ha en väldigt hög prislapp på sig och huggsexan om dessa spelare lär vara stor och så pass sent in på säsongen och med ändå osäkra kort är det ett chanstaganade som kan kosta mer än det smakar.
Av den anledningen tror jag vi fortsatt kommer få se den trend vi sett på slutet med spelare som byter klubbar inom SHL innan den 15e februari.

Här är fem spelare som jag anser skulle må bra av att söka sig till en ny klubb:

Niclas Burström mot Juhamatti Aaltonen

Foto: Bildbyrån

Tanken var att Niclas Burström skulle ta ytterligare ett par kliv i Växjö efter att ha varit en av seriens bästa och mest pålitliga backar under sin tid i Skellefteå.
I Växjö har han haft svårt att ta en stor roll vilket är en missräkning från bådas sida. I gårdagens match mot Rögle spelade Burström sporadiskt med drygt sex minuters istid. Såklart inte hållbart för lagets bäst betalde back. Oavsett vad anledningen var till den minimala istiden har spelet inte alls stått i paritet till någons förväntningar under hela säsongen.
Vågar Henrik Evertsson och Sam Hallam vara så kaxiga att man byter Burström mot Juhamatti Aaltonen?
Nu kliar ni er säkert i huvudet och undrar om jag redan gått på flaskan.
Men… Förutsatt att Skellefteå och Aaltonen gör en ekonomisk uppgörelse för nästa år ser jag det inte som en omöjlighet att Aaltonen och Växjö kan avsluta säsongen tillsammans.
Växjö skulle ta en chans med Aaltonen men om den misslyckas har man inga kostnader eller ansvar för honom nästa år samtidigt som man slipper sitta på Burströms tunga kontrakt en säsong till.

Sebastian Wännström HV71

Foto: Mathias Bergeld-Bildbyrån

I grunden är det här är en väldigt skicklig spelare som under tiden i Rögle, innan hans hjärnskakning, var en av seriens bästa spelare som också fick känna på spel i Tre Kronor.
Har dock haft svårt att övertyga i HV och så sent som igår var Wännström återigen satt åt sidan.
Med tanke på att han redan nu ryktas gjort klart med Brynäs till nästa säsong skulle HV kunna frigöra en lönekostnad som man kan lägga på en annan spelare om man släpper honom redan nu.
Det förutsätter att HV har en annan forward på ingång vilket också underlättas av att man inte behöver betala Wännströms lön i februari, mars och april

Mattias Guter Luleå

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Har redan gjort ett klubbyte i år och sannolikheten att han skulle gå med på ytterligare en flytt känns liten. Är för tillfället skadad vilket såklart inte underlättar men samtidigt kanske nåt lag vågar chansa för i grunden är Guter en duglig målskytt i en god omgivningen.
Men visst. Det är en rejäl chansning.
I Luleå lär han dock få knappert med istid när han väl är tillbaka och jag är osäker om Guter har den statusen i SHL att han har råd att sitta vid sidan resten av säsongen även om han ryktas gjort klart med Djurgården till nästa år.

Olle Liss Rögle

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN /

Upp som en sol ned som en…
Olle Liss tog oss alla med storm i fjol och charmade de flesta när han öste i poäng först med Rögle och senare även med Tre Kronor.
Förväntningarna inför året var därför höga både från Liss själv men även från Rögles sida.
Precis som hela laget hade Liss en blek start men tillskillnad från laget har han inte lyckats ta sig ur den onda spiralen och frågan är om han kommer göra det i Rögle.
Spelade visserligen nio minuter mot Växjö igår men så sent som i tisdags mot Skellefteå var han bänkad hela matchen bortsett från sju sekunder.
Att kapaciteten finns visade han i fjol och därför kan ett miljöombyte vara till godo och Liss får visa om han var en ”one hit wonder” eller om han också kan leverera över tid i SHL.

* * * * * * * * * * * *

Fotnot: Inga spelarbyten är genomförbara från klubbarnas sida om spelaren i fråga motsätter sig en flytt.

* * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny