Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dags att ta tag i problemet på allvar

Ända sedan jag klev in som expert på Cmore har det ständigt diskuteras hur man ska kunna göra fler mål. Som ett led till en offensivare hockey har man försökt stävja vissa spelförstörande moment, flyttat ut blålinjen och gjort utrymmet bakom mål mindre.
Resultatet. Färre mål.
Nu är det dags att ta tag i problemet på allvar.

Tidigare under säsongen twittrade HV-spelaren Robin Figren om målsnittet vilket satte igång min tankeverksamhet.

https://twitter.com/figge_22/status/1072177844715970564

Självklart går det att peka på att de skickligaste spelarna återfinns i NHL men väl där möter de också de bästa backarna och målvakterna i världen.
I NHL är det, efter drygt halva grundserien, 41 spelare som gjort minst en poäng i snitt per match. I SHL är det bara Rögles Trever Mingoia med samma snitt som dock över tid lär vara ohållbart eftersom han endast spelat tio matcher. I Hockeyallsvenskan är det endast Södertäljeduon Nicolai Meyer och Sebastian Dyk samt Almtunas Tony Mårtensson som har en snitt över en poäng per match.

Under den nyligen avslutade JVM-turneringen i Kanada såg jag dels mycket NHL matcher men givetvis mer eller mindre varje JVM match och det blev uppenbart att det finns ett stort systemfel inom svensk hockey som vi genast bör ta tag i vilket gav oss på Cmore följande tankar:

https://twitter.com/cmoresport/status/1088517619399806976

För mig är det helt oförklarligt att vi låter detta fortgå och framförallt förvånas jag hur vi alla bara accepterat och köpt läget.
Om en spelare har som avsikt att endast förstöra spelet med oschyssta medel som hakningar och otyget ”boxa bort” ska det självfallet leda till utvisning.
Just nu gör vi inget för att främja de bästa- och skickligaste spelarna utan gynnar stället de mindre konstfärdiga vilket hämmar ”stjärnorna” att faktiskt vara kreativa offensivt.
Är det verkligen så hockeyn ska se ut?
Fysiskt spel, absolut. Det köper jag alla dagar i veckan men att tillåtas trycka klubban i bröstet på en motståndare som ska driva in mot mål eller haka honom långt ifrån spelet är endast ett spelförstörande moment som måste bort.
Alla lag har satt detta i system och ingen är i grunden bättre eller sämre än någon annan bortsett från Timrå som är usla på att boxa bort.
Alla tillvänjer sig helt enkelt vad som är tillåtet och sakteliga tänjer man på gränsen mer och mer.
Nu är det dags att sätta stopp!

Nedan ser ni målsnittet i SHL per match sedan 2006-2007 fram till idag vilket visar att trots genomförande ändringar har antalet mål i snitt per match gått ned.

Säsong

Mål/per match

06-07

  5,58

07-08

  5,41

08-09

  5,40

09-10

  5,40

10-11

  5,25

11-12 

  4,89

12-13

  4,79

13-14

  5,28

14-15

  5,11

15-16

  5,36

16-17

  4,93

17-18

  5,36

18-19

  5,03

 

Jag förstår att det kommer vara en omställningsperiod för många spelare när man tar bort ”boxa bort” men här måste man från svensk hockeys sida våga vara konsekventa och ge domarna stöd att hålla fast vid bedömningsnivån och inte falla för påtryckningar som anser att det blir för mycket utvisningar.
Det är helt enkelt bara för spelarna att lära sig.

En annan sak.
Internationellt ska inga mål godkännas om en spelare befinner sig i målgården.
Svensk hockey har en annan bedömningen vilket går ut på att man får vistas i målgården förutsatt att man inte stör/har kontakt med målvakten.
Den tolkningen har tillkommit för att få fler mål men debatten och delvis okunskapen/enögdheten gör att jag mer och mer börjar luta åt att även svensk hockey ska ha samma tolkning som man har internationellt även om det kommer betyda att några av dagens mål inte godkänns.

Men här och nu.
Bort med spelförstörande moment.
Det kommer gynna spelet hockey och fler mål kommer att produceras vilket ändå är något som attraherar likväl stjärnor som tillåts glänsa.
Det här anser jag vara en stor fråga för svensk hockey att ta tag i.

Det är dags att sätta ned foten och ta bort sattyget ”boxa bort” som var som helst på plan, bortsett framför eget mål, ger en utvisning. Varför ska vi behöva hade det så?   Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny