Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Har man tappat bort trollformeln?

Att Frölunda byter JVM backen Filip Westerlund mot 38 årige David Printz kan säkerligen stärka upp laget i år men om vi zoomar ut en aning måste man ställa sig frågan vad detta betyder på sikt?

Ändå sedan jag började som expert på Cmore för drygt fem år sedan har jag imponerats av Frölunda och framförallt den riktningsförändring man gjorde i samband med att Roger Rönnberg tillträdde 2013. Jag hyser en stor respekt för den ställning man snabbt intog för några av Sveriges största talanger.
Frölunda tydliggjorde att man skulle satsa och utveckla unga spelare och attrahera de bästa juniorerna vilket man över tid gjort fenomenalt.
Det har också varit en stor anledning till den framgång man nått i både i Sverige och i CHL?
En fråga dock, väl värd att ställa. Har man tappat bort trollformeln att utveckla spelarna eller är det bara ett gupp på vägen?

Ser man den här säsongen är det tydligt att man misslyckats med att utveckla några av de unga spelarna.
Visst, Samuel Fagemos utveckling har varit härlig men bortsett från det? Nja, Gustav Lindström har varit bra men ingen wow faktor sett till den potentialen han ändå har medan Jacob Moverare inte gör några större avtryck.
Att man under säsongen tappat tre unga spelare är inte likt Frölunda.
Först ut att lämna var Kristoffer Gunnarsson på lån till Linköping, Tim Söderlund vände hem till Skellefteå och nu Filip Westerlund till Timrå. Dessutom har unge Jesper Emanuelsson lämnat för Vita Hästen men i det fallet handlar det om att få nödvändig speltid i Hockeyallsvenskan.
Att Gunnarsson, Söderlund och Westerlund lämnat får ses som ett misslyckande för alla inblandade. Ingen tvekan om det.
Vad gäller Gunnarsson och Westerlund har de över tid inte lyckats vinna förtroende och att de då lämnar ser jag i grunden inte som märkligt även om det är anmärkningsvärt att det inte lyckas få någon större utveckling.

Frågan är vad det betyder på sikt?
Hur resonerar unga spelare och dess agenter när de ska placera spelare i en miljö där de utvecklas bäst?
Är Frölunda fortfarande det bästa alternativet som man var när Roger Rönnberg backades upp av Robert Ohlsson (nu i Djurgården) och Klas Östman (nu i Linköping).
Är det lika naturligt för de bästa unga spelarna att välja Frölunda som det tidigare var för Mikael Wikstrand, Tom Nilsson, Lukas Bengtsson, Carl Grundström, Kristian Vesalainen, Joni Ikonen och John Klingberg.
Jag är inte helt säker.
Dessutom spelar man lite av en annan typ av hockey numera som inte lika tydligt främjar den kreativa sidan.

Frölunda må vara i toppen av SHL och i final i CHL vilket i sig är imponerande.
Men jag tror likväl man bör vara fundersam kring varför tre unga spelare velat lämna laget den här säsongen med en gemensam nämnare i form av utebliven utveckling.
Ska bli intressant och se vad det får för betydelse för framtida rekryteringar.

Har Roger Rönnberg och hans Frölunda tappat trollformeln att utveckla unga spelare? Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny