Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Röster likt denna kan göra skillnad

En röst som kan göra skillnad, få fler att förstå och att vi i framtiden mer öppet vågar prata om psykisk ohälsa.
Patrik Berglunds röst kan göra skillnad.

”Mitt kontrakt och alla pengar jag gav upp betyder ingenting. Det här är verkligen en klyscha, men pengar gör ingen lycklig. Jag kan ge upp den summan när som helst för att må bra inombords.”
Orden är från tidigare NHL, och landslagsspelaren Patrik Berglund som nyligen lämnade i runda slängar ofattbara 110 miljoner kronor på bordet för att han inte mådde bra.
En del anser säkerligen att karln gått och blivit spritt språngande galen som avstår summan som oss flesta aldrig lär tjäna under flera generationers livstid. Andra kanske har kommit till insikt med att elitidrottare är människor med känslor precis som vilken annan människa som helst och mörkertalet på antal spelare som mår psykiskt dåligt är stor.
Det beror såklart på att människor rent generellt inte gärna pratar om sitt eget mående och i synnerhet inte när man är elitidrottare och förväntas vara stark och prestera.
Därför är Patrik Berglund en förebild, en människa att se upp till och förhoppningsvis också en röst till att fler vågar prata om psykiska ohälsa.

Jag vet hockeyspelare som varit borta från spel på grund av mental utmattning och när en av dessa kom till min kännedom hörde jag mig för om den redan etablerade spelaren möjligtvis ville prata om hur han mådde och att han var en röst som faktiskt kunde göra skillnad.
Efter en tids funderade återkom spelaren och tackade snällt nej vilket i sig inte var konstigt. Anledningen var dock inte att han var orolig för vad med- och motspelare skulle säga utan en faktiskt rädsla att framtida kontraktsförhandlingar skulle hämmas.
Det tragiska i det hela var att jag förstod att så dessvärre skulle varit fallet.

Ganska frekvent hör och läser jag (i andemening) om spelare som ska prestera (och inte gnälla) för att de tjänar stora pengar att få utöva sin passion som yrke och om någon öppnar munnen slås det inte helt sällan bort som om spelarna är bortskämda.
Nog har jag tänkt den tanken själv också.
Och visst. En form av förväntan medföljer och således press.
Men det här snacket om att han tjänar si och så mycket och det är bra bita ihop och köra är något jag inte gillar och precis det som tex händer i samband med smällar mot huvudet hur man är inprogrammerad att bita ihop och aldrig svika sina lagkamrater.
Men just psykisk ohälsa är sällan något man pratar om eftersom det vilar en viss inre skam.
Att Patrik Berglund faktiskt väljer hälsan före pengar är något som bör högaktas och faktiskt lyftas fram.

Det sägs att pengar inte gör en lycklig vilket är en sanning med modifikation.
Om man dock inte mår bra är pengar inte värda ett skit.
Att Patrik Berglund sa ifrån, prioriterade sig själv och sin i hälsa vilket i praktiken lär ha äventyrat en framtid i NHL är något som förtjänar respekt. Oavsett hur många mål som Berglund gjort i NHL och Tre Kronor har han aldrig varit en större förebild är vad han är just nu.

Jag hoppas att röster likt Patrik Berglunds kan göra skillnad, få flera att fundera och faktisk förstå att även välbetalde elitidrottare kan må psykiskt dåligt.
Den öppenheten högaktar jag.

Patrik Berglunds röst kan göra skillnad och skapa förståelse.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny