Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

En utveckling värd att belysa

I fjol ansåg jag att Mora saknade ödmjukhet när de som nykomling siktade mot slutspel. Efter gårdagens insats mot Rögle tycker jag det känns helt i sin ordning och fullt rimligt att man nu börjar blicka uppåt.
Numera förfogar man över en förstakedja som är fullt jämförbar med andra toppkedjor i serien och det ger hopp om en en framtid i SHL utan att genomgå ett ovisst kval.

Jag kan villigt erkänna att Mora och Jalas Arena aldrig varit en favoritställe för mig eftersom jag aldrig någonsin gjort en bra match där. Sist jag spelade i FM Mattsson Arena (numera Jalas Arena) var med Timrå 2008 och min minnesbild var att jag lämnade isen minus tre och dessutom utskälld av min dåvarande tränare Challe Berglund.
Det var med andra ord med blandade känslor jag styrde mot Mora denna kalla vinterdag.
I min nuvarande roll som expert var upplevelsen dock av det bättre slaget även om jag fick flashback när jag såg Moras inledande fem, tio minuter som framkallade känslor och minnesbilder som inte var positiva så till den grad att jag ändå led med Röglespelarna som stundtals var utspelade och tillsynes vilsna.
Mora öppnade matchen starkt och trots förlusten mot Frölunda i lördags var det ett lag fullt av självförtroende som den senaste tiden visat upp ett spel mycket bättre än vad en tolfte plats i tabellen vittnar om.

Kedja med Andrew Rowe, Spencer Abbott och Matej Stransky är minst lika bra som vilken annan toppkedja som helst i SHL.
Nu förfogar man plötsligt över ett powerplay som de senaste tio matcherna varit seriens femte bästa och således att hot att respektera där ovan nämnda trio kompletteras av Michael Keränen och Victor Amnér.
Snart 30-årige Viktor Amnér har tidigare haft svårt att få fäste i SHL med Luleå, Karlskrona och Mora i fjol. Förmodligen så till den grad att många Morasupportrar var kritiska till att han ens fick vara kvar i år.
Numera uppträder Amnér som en stabil SHL- spelare och hanterar spelet offensivt som defensivt väl, kan värdera när han ska spela med små eller stora marginaler, rör sig bra på blålinjnen i powerplay och med ett bra förstapass.
Den utvecklingen är anmärkningsvärd och faktiskt väl värd att belysa.

Det är såklart lätt att förblindas av Moras prestation igår men faktum är att jag inte sett de göra en sådan bra match sett över sextio minuter på de dryga ett och ett halvt åren man spelat i SHL. Och snacka om att den formtoppen kommer lägligt eftersom de två nästkommande matcherna är mot Örebro på lördag och Timrå på torsdag.
Om jag varit Timrå- eller framförallt Örebrosupporter hade jag varit orolig.
Mora har hela tiden varit införstådda med att de mycket väl kommer husera i botten av tabellen även om man säkerligen hela tiden haft ambitioner och siktat uppåt.
För Örebro är läget dock annrolunda och därav kommer medföljande press. Vinner Mora i morgon mot Örebro skiljer det sex poäng mellan lagen i tabellen och jag undrar om Örebro verkligen är kapabla att hantera det.

I fjol var jag kritiskt att mot Mora som nykomling ens snackade om slutspel och ansåg att det var en brist på självinsikt och avsaknad av ödmjukhet. När spelarna igår tyckte det var ”surt” att Skellefteå vann eftersom det var laget ovanför man tagit sikte mot kändes det genuint och något man faktiskt trodde på.
En sak är säker.
Spelar Mora som de gjorde igår kommer Örebro att få kvala tillsammans med Timrå.
Det är jag säker på

Till sist:
# Ted Brithéns betydelse för Rögle ska inte underskattas vilket vi om inte annat såg igår när han saknades på grund av sjukdom igår vilket man också kan säga om rutinerade Daniel Widing.
# Både Mathias Bromé och Michael Hagas kontrakt går ut efter säsongen. Ska Mora bli att räkna med även framöver måste man erbjuda duon kontrakt som spelarna faktiskt är värda. Bromés elva mål så här långt kommer att kosta vilket jag hoppas man förstår annars kommer det finnas lag på kö som är villiga att betala, säkerligen minst det dubbla mot vad han tjänar idag.
# När Rögle väl fick tillbaka Craig Schira tvingades Jonas Ahnelöv avbryta matchen. Skulle vara kul att få se deras backuppsättningen komplett den här säsongen vilket man dessvärre inte haft speciellt ofta.
# Det var knappast speciellt lyckat drag av Cam Abbott att ändra i samtliga formationer inför och under match igår.
# Leon Bristedt, en av få ljusglimtar hos skåningarna, är en väldigt underhållande spelare att se på. Vilket fynd man gjort. I förlängningen kommer Bristedts framfart att underlätta framtida rekryteringar när agneter ser det förtroende och utveckling som han haft i år.
# Rutinerade Tomas Skogs satt på bänken hela matchen igår och det är såklart ohållbart. Nu öppnas dock en plats när Erland Lersund stängs av alternativ missar nästkommande matcher med en befarad hjärnskakning.
# Färjestads Linus Johanssons tackling på Chay Genoway var inte ful men olycklig. Nog så.
# Karl Fabricius till landslaget.

Andrew Rowe och Matej Stransky (bilden) tillsammans med Spencer Abbott har gett Mora hopp om att faktisk undvika kval.  Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny