Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelarna måste skärpa sig

Efter nästan tre veckor i Kanada med JVM i fokus har det varit befriande att i grunden inte behöva prata om tacklingar, avstängningar eller respektlöshet.
Visst förekom det även ett fåtal diskutabla situationer under JVM men inte i den utsträckningen vi ser i SHL.

Efter att under ett par års tid fått ned antalet smällar mot huvudet upplever jag att det har vänt igen och att fler situationer anmäls. Det är såklart inte bra men samtidigt ser jag fortsatt att SHL går i bräschen i hockeyvärlden och värnar om spelarnas säkerhet. Faktiskt. Och det är bra.
Det jobbet måste man fortsätta at ta.

Samtidigt finns det sällan en samsyn.
Jag må gilla Emil Sylvegård som spelare och anser att han är en färgklick i SHL och en som väcker känslor.
Med det sagt.
Min och Emils syn på vad som är en klockren tackling skiljer sig uppenbarligen åt.
Den han delade ut igår såg inte jag som klockren utan rätt respektlös från sidan upp mot Ted Brithéns huvud.
Jag har inga problem med att den typen av tacklingar ger någon form av bestraffning även om Sylvegårds tackling långt ifrån är den fulaste jag sett i år.
Och för att förtydliga. För åtta, nio år sedan hade inte jag eller någon annan förmodligen höjt på ögonbrynen över den smällen men hockeyn ser annorlunda ut idag vilket är bra.

Vad gäller Brynäs Niclas Anderséns tackling på Frölundas Pathrik Westerholm är den från den blinda sidan och träffar också huvudet även om det inte är av avgörande betydelse om man ser till risken att föranleda en hjärnskakning vilket är grunden till att man idag pratar om spelarnas säkerhet i en större utsträckning.
Det man numera vet om hjärnskakningar är att en kraftig rotation som sker vid smällar från blindside kan vara lika farliga som de som tar rakt i huvudet. Det tror jag är viktigt att folk förstår och har med sig även de som ser matcherna och slänger sig med att den inte träffade huvudet.
Därför anser jag att en blindside- tackling ska straffas oavsett om den träffar huvudet eller ej men att den ändå ska graderas upp om den träffar huvudet först.
Det har jag sagt under flera års tid och det var även något spelarna själva önskade när de blev tillfrågade i somras.

Sen börjar bli riktigt less på snacket att till dödagar förvara sitt eget lag spelare.
Jag vet. Det är en del av supporterskapet och engagemanget är enormt viktigt.
Men att ibland backa tillbaka två steg och fundera på hur man hade sett på situationen om det var min egen spelare som fick smällen.
Jag tror inte ilsken över en avstängning varit lika stor då.
Och nej. Disciplinnämnden är inte mot Ditt lag.

Jag tycker över lag att det är dags för spelarna att skärpa sig och faktiskt ta ett större ansvar för sitt agerande på isen.
Det har varit för många smällar den här säsongen och med ett nyligen avslutat JVM är det en rätt stor skillnad hur det ser ut här hemma.
Det är inte okej och det finns ingen anledning att så ska vara fallet.

# Uppdatering:
Malmös Emil Sylvegård fick tre matchers avstängning plus böter och det känns rimligt med tanke på hur tidigare domar för liknande förseelser varit.
Brynäs Niclas Andersén stängs av i fem matcher plus böter för sin tackling. En dom jag anser vara  tuff.
Som exempel fick hans lagkamrat Jesper Jensen samma straff för en tackling på Färjestads Per Åslund som var fulare och grövre.

Tack för att ni tog er tid

Sanny