Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Större än vad jag kunnat förställa mig

Efter ett intensivt och roligt JVM är jag nu hemma igen och det är väl hög tid att få fart på bloggen igen.
Söndagar är vanligtvis vikt åt hiss och diss men eftersom JVM upptagit den mesta av min uppmärksamhet har jag nu i lugn och ro haft tid att sätta mig in i vad som skett i hockeyvärlden och i synnerhet SHL den senaste veckan.

Veckans hiss

Efter tre veckor i Kanada och en stor del av tiden i Vancouver kan jag konstatera:
Elias Pettersson är vansinnigt stor och omåttligt populär. Bra mycket mer än vad jag kunnat föreställa mig.
Jag har som de flesta andra imponerats av Elias framfart som överträffat alla typer av förväntningar och att hur vansinnigt populär han är insåg jag rätt snabbt.
En stor anledning är såklart att Vancouver Canucks är under ombyggnation och saknar hopp om framgång och därför har Elias intåg gett glädje och framförallt underhållning.
I Nordamerika pratar man redan nu om att Elias är den mest sevärda spelaren i hela NHL efter Connor McDavid.
Den så respekterade och briljanta, ja han är bäst i världen i sin roll, hockeyexperten Ray Ferraro ansåg att Vancouver inte haft en sådan spektakulär och sevärd spelare sedan Pavel Bure i början av 90-talet.
Det säger en del om vad han åstadkommit.
Samme Ferraro sa också att Elias, även om han skulle skada sig och missa den andra halvan av säsongen, trots det förmodligen ändå skulle få priset som årets rookie i NHL.
För ett år sedan spelade Elias Pettersson i SHL och för två år sedan i Hockeyallsvenskan.
Som man säger därborta:
Awesome!

Elias Pettersson har tagit NHL med storm och efter tre veckor i Kanada har jag insett att grabben är långt mycket större och populärare än vad jag trodde. © Bildbyrån – COP 99 – SWEDEN ONLY

Veckans diss

Här vore det enkelt att lyfta fram Juniorkronornas kvartsfinal mot Schweiz men den känns avhandlad så därför riktas fokus istället mot Dick Axelsson.
Jag är en vän av att behandla domare med respekt och verkar vara en av få som anser att vi ska värna om rättskiparna vilket jag stött på en del skit för genom åren. Ofta onyanserad som att de svenska domarna är sämst i världen, de borde stängas av (för då har vi verkligen fler domare) och att de inte bryr sig om sin egen utveckling och liknade dravel.
Med det sagt.
Jag är (också) en vän av ordningen och vill därför förtydliga att avstängningen på Djurgårdens Dick Axelsson är direkt felaktig.
Nu kommer säkert någon springa och kasta sig på tangenterna och mycket riktigt påtala att jag känner Axelsson. Korrekt. Det stämmer.
Men det har inte med saken att göra och därför rekommenderar jag att du läser vidare.

Jag har själv spelet med Dick Axelsson och har flertalet (massvis) av gånger sagt åt honom att sluta fokusera på domarna. Jag står fast vid den åsikten.
Men att han stängs av i två matcher är direkt felaktigt.
Jag vill också tydligt påtala att det var omoget gjort att stanna kvar i spelargången och skrika på domarna efter matchen. Ingen tvekan om det.
Men med dagens regelsystem hade Axelsson klarat sig undan en avstängning om han gjort en Anton Holm och tagit all ära och heder inför öppen ridå med media.
Det är märkligt kan tyckas, även om jag vet att han i så fall skulle straffats av SHL disciplinäraråd men då ”endast” fått böter och inte avstängning.
Dessutom finns det inget stöd i regelboken som säger att det ska rendera i en avstängning.

Efter matchen tilldömdes Dick Axelsson ett Match Penalty för följande ord:
”Använd din jävla pipa för helvete” och ”Du är så jävla värdelös Wolmer”.
Orden riktas till domarna i spelargången efter att matchen var avslutad.
Omogna kommentarer men inget som ska rendera i två matchers avstängning av följande anledning baserat på vad regelboken (regel 39 avsnitt 6) faktiskt säger

Match penalty ska utdömas vid följande förseelser:

# En spelare eller ledare som använder sig av rasistiska eller etniskt kränkande uttrycksformer antingen verbalt eller med gester mot en domare.

En spelare eller ledare som använder sig av sexistiskt kränkande uttrycksformer antingen verbalt eller med gester mot en domare.

En spelare eller ledare som använder sig av termer som hänvisar till sexuell läggning i syfte att nedvärdera en domare.

# En spelare eller ledare som på något sätt hotar en domare.

# En spelare eller ledare som på något sätt förlöjligar, hånar eller uttrycker sig missfirmande om en domare.

BEDÖMNINGSDIREKTIV (enligt regelboken)

Generellt gäller att klagomål på ett domslut eller en domarens förmåga att leda matchen ska bestraffas med mindre straffet (och bestraffningstrappan), medan glåpord riktade mot domaren som person snarare än mot domarens matchledningsförmåga, samt grova förolämpningar och hot, ska rendera i match penalty.

Dick Axelsson riktade aldrig några hot eller glåpord mot domaren som person.
”Du är så jävla värdelös Wolmer” tolkar inte jag som ett glåpord mot (domaren) Wolmers personlighet utan mot hans insats på isen.

Precis som jag påtalade i samband med Anton Holms agerande att dörren till domarna alltid står öppen kan jag vända på resonemanget och säga att dörren till spelarnas omklädningsrum också alltid står öppen.
I det här fallet hade domarna kunnat gå in till Robert Ohlsson eller sportchefen Joakim Eriksson som säkert var på plats och bett någon av dem ta med sig Dick Axelsson in i domarnas omklädningsrum.
Där hade domarna, Dick och antingen Robert Ohlsson eller Joakim Eriksson (helst båda) kunnat resonerat.
Det hade gjort att alla nog fått mer respekt för varandra.
Sen kan jag förstå att domarna till slut lessnar på Axelssons gnäll och att han definitivt bör skärpa sig. Ingen tvekan om det.
Men det ska inte ge ett Match Penalty enligt regelboken och således inte en avstängning.

Omoget agerat av Dick Axelsson men inget som ska rendera i en avstängning.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

Fotnot: Veckans lag plockades inte ut i måndags eftersom det endast spelades en omgång den föregående veckan. Den omgången kommer istället att komplettera veckans matcher och prestationerna och snackisarna därifrån är således sparade och kommer att lyftas in i kommande veckans lag.

Tack för att ni tog er tid

Sanny