Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Med hot om fiaskostämpel

Efter att att återigen gått igenom ännu ett gruppspel obesegrade och med ett galet facit om 48 (!) raka segrar i gruppspelet är det dags för slutspelet att dra igång.
Sverige är såklart favorit mot ett kaxigt Schweiziskt lag men kvartsfinalerna är ofta de lurigaste.

På pappret är Schweiz det ”enklaste” motståndet i en kvartsfinal om man jämför med Kanada, Ryssland eller Tjeckien som alternativen var.
Det betyder per automatik en mental anspänning som de svenska spelarna måste hantera med vetskapen att en förslut idag vore en enorm missräkning. Utmaningen ligger därför i att hantera pressen och våga spela ut.
Det kan ibland vara nog så svårt.
Alla som någon gång spelet eller coachat ett lag i en kvartsfinal oavsett om det är i ett SM slutspel, VM eller OS vet att det är en stor mental utmaning och ofta de svåraste matcherna för de favorittippade laget.
Så även idag.
Vinner Juniorkronorna idag kan man per automatik spela mer avslappnat framöver och den pressen man upplever med hot om fiaskostämpel är bortblåst.
Det handlar inte om någon förlorarmentalitet utan mer om människor av kött och blod med känslor som måste kontrolleras.

Som spelare kan det ofta vara skönt att slå under underläge och då överraska i en positiv bemärkelse. Den känslan att ha som ingångsvärde i en match kan vara befriande och det gör schweizarna luriga idag. De har ingen press eller förväntan utifrån men såklart stora förhoppningar inom laget.
Man anser själva att laget är bättre än tidigare år och det har man om inte annat visat i gruppspelet.
De lär ha skapat en rätt kaxig och självsäkra fasad och därför är Sveriges inledning på matchen viktigt och hur man sätter an tonen och direkt sätter sig i respekt med sitt spel som man gjort mot både Finland och USA.
Då kommer den fasad som schweizarna byggt upp sakta men säkert att brytas ned samtidigt som de svenska spelarna känner ett mentalt överläge.

I gruppspelet har mycket handlat om att få igång alla spelare men när det är matcher av vinna och försvinna karaktär vill se en mycket aggressivare coachning från den svenska ledarstaben.
Bland backarna vill jag har Erik Brännström på en istid runt 30 minuter, Adam Boqvist på ca 27 och Rasmus Sandin strax därefter beroende på matchbild såklart.
Jag vill också se en större handlingskraft från Tomas Montén om spelet skulle hacka. Då måste Montén förändra och då sära på kedjan med Isac Lundeström, Jacob Olofsson och Fabian Zetterlund hur mycket tålamod och förtroende han än gett dem under gruppspelet.
Det kan ibland ses som en skickad signal och något som väcker laget mer än vad det sprider oro.

En enkel match mot Schweiz?
Glöm det.
Det kommer nog bli den tuffaste mentala utmaningen för det här laget det törs jag lova. Faktiskt större än att möta Kanada i Kanada som annars sägs vara den svåraste.

Klockan 21:30 kör vi igång på Cmore för att sedan öppna upp för TV4 klockan 22.
Inför matchen träffar ni bland annat Tomas Montén, Samuel Ersson och sen pratar vi en viktig detalj med David Gustafsson, en av lagets viktigaste och bästa spelare, i en fullspäckat från studion i Victoria.
Häng med oss då.

Tack för att ni tog er tid

Sanny