Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En spelare som bör få mer istid

Sverige tog en planenlig seger igår mot Kazakstan och efter att ha sett matchen i efterhand avstår jag att dra några större växlar utan konstaterar lugnt att det var en match värd få noteringar eller något att direkt glädja sig åt.
En dag på jobbet kan man kort sammanfatta det som.

Mycket av snacket har handlat om den magsjuka som sägs härja runt i det svenska laget och det är inte annat än att man känner en viss form av oro inför morgondagens kvartsfinal mot Schweiz.
Det är dock inget man som spelare eller ledare ska låta störa och därför var jag glad när Rasmus Sandin, tvåmålsskytten mot Kazakstan, efter matchen gjorde klart att det inte var något man kunde fokusera på och istället skulle lägga kraft på de som var friska.
Den attityden gillar jag precis som jag gör med Rasmus och hans spel.

När det nu är slutspel och matcher är av vinna eller försvinna karaktär är Rasmus Sandin en spelare som jag vill se i en större roll.
Jag vill se honom få spela boxplay vilket han gör till vardags i Toronto Marlies i AHL med den äran. Det ska han såklart göra här också speciellt med tanke på att spelet i numerärt underläge är en specifik detalj som måste bli bättre.
Där har spelet stundtals varit direkt svagt och framförallt upplever jag det osynkat, dvs spelare som flänger runt lite för mycket eller ibland blir alltför passiv.
På fyra matcher har man släppt in fem mål och även om det är en liten mängd data att basera ett svagt boxplay på är det ändå talande siffror. Bara Danmark och Slovakien har sämre statistik i boxplay än vad Juniorkronorna har.

I övrigt har jag nu sett alla lag i de både grupperna och min fasta övertygelse är att Sveriges spel stundtals övertygat så till den grad att de nu är en av favoriterna vilket jag som bekant inte trodde inför turneringen.
Igår såg jag Ryssland vinna över ett ett svagt kanadensiskt lag. Nu ska man såklart respektera kanadensarna som alltid verkar lyckas hitta vägar att vinna på när det kommer till slutspel.
Men att döma av prestigemötet igår lär både Ryssland och Kanada ha stor respekt för det svenska laget.
Det har man förtjänat efter gruppspelet.

I morgon klockan 22 svensk tid spelar Sverige sin kvartsfinal mot Schweiz och det mina vänner är absolut ingen enkel match. Schweizarnas spel har varit vasst och när jag pratade med journalister på plats i Vancouver som följt laget nära har de alla imponerats av Schweiz respektlösa spel och sättet som man hanterar pucken på.
Sverige är såklart favoriter.
Men en enkel resa till semifinalen är knappast att vänta.
Nu är det bara hoppas att man fått bukt på den magsjuka som stör.
Oavsett vad är det precis som Rasmus Sandin sa inget som spelarna ska fokusera på.

Rasmus Sandin är en spelare som jag gärna ser får än ännu större roll redan i morgon mot Schweiz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM /

Tack för att ni tog er tid

Sanny