Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nycklar till att slå USA

En seger i natt för Juniorkronorna mot USA kan avgöra utgången av resterande delen av turneringen. Så viktig är den.

I händelse av en seger kommer Juniorkronorna etta i gruppen och får då en på pappret ”enklare” kvartsfinal förmodligen i form av Schweiz. Det är en avsevärd skillnad mot att få möta Kanada, Tjeckien eller Ryssland som är de andra tre lagen som kommer gå till slutspel från den gruppen.
Det ger en fingervisning om vad som ligger i potten i natt

För Sveriges del handlar det om att komma upp i samma nivå som man gjorde mot Finland i den första matchen då man stundtals spelade ut våra grannar öst.
Jag har plockat fram tre nycklar som kommer bli viktiga i kvällens match.

Puckkontroll:

Det som gjorde Sverige framgångsrika mot Finland i premiären var sättet som man behandlade pucken på.
Man slog inte bort många puckar, vågade hålla i den när läge gavs och spela den på forwards i fart.
Det gjorde man konsekvent de första 20 minuterna så till den grad att finnarna fick jaga puck och då blev frustrerade.
USA är ett skickligt lag men aningen mer förutsägbart än vad Sverige är.
Det spelar nord/syd-hockey dvs väldigt rakt och enkelt.
Det är sättet man bygger sina uppspel på och det som i sin tur drar upp farten. Man följer gärna med med backarna i anfallen och om Sverige då återtar pucken snabbt och kontrollerar den kommer det amerikanska laget bli utspridda.

Utnyttja det klassiska transatlantiska

Genom alla tider har de transatlantiska lagen spelet sitt försvarsspel genom att mer eller mindre låsa en spelare (ofta en back) framför eget mål i försvarsspelet.
Medan de flesta lag i tex SHL och svenska landslag inkluderat överbelastar i egen zon spelar amerikanarna aningen gammaldags. Det ger ytor åt de svenska forwardsarna som kan jobba och vinna man mot man spelet i hörnan och på så sätt kunna få ett två mot en läge mot den spelare som är positionerad framför mål.
Där har Sverige många skickliga forwards som kan utmana och vinna dueller vilket kommer skapa chanser.

Använd centrala delarna av isen

Av det jag sett av USA under JVM och matcherna innan turneringen är det tydligt att man i sitt presspel (forechecking) vill gå hårt med två spelare varav den tredje positionerar sig ganska högt upp mot blålinjen i anfallszon.
Det ger enorma ytor att spela i korta passningar centralt och på så sätt kan man spela bort två amerikanska spelare tidigt och snabbt gå till anfall.
Det kommer passa Sveriges många skickliga backar som då kan följa med i anfallen och skapa numerära överlägen.

Ovan nämna detaljer är viktiga och utöver detta kommer ni kunna få se några av världens bästa och mest hypade talangerna.
I USA är bröderna Quinn och Jack Huges, som ni förövrigt kommer få stifta bekantskap med i första paus, två spelare som är värda att hålla sig vakna för.
Quinn draftades av Vancouver i sommarens draft som andra back efter Rasmus Dahlin.
Brorsan Jack tippas gå som etta i sommarens draft och har, trots att han är två år yngre än de flesta i JVM, visat vilken klasspelare han är. Dessvärre missar Jack nattens match på grund av skada.
Bröderna skridskoåkning är något av det vackraste ett hockeyöga kan skåda.
En Intressant match i matchen blir den mellan Erik Brännström och Quin Huges som förmodligen är turneringens två bästa backar. Som sagt. Mycket att se fram emot.

Klockan 04:00 kör vi igång på Cmore med ett späckad studio och klockan 04:30 välkomnar vi även in TV4 till studion efter det att matchen mellan Tjeckien och Kanada är klar.
Häng med oss då.
Det här kommer bli riktigt kul.

Till sist: All kärlek till Leksands Tobias Forsberg och att hans återhämtning och rehabilitering kommer gå bra. Rörande att se hur Hockeysverige slutit sig samman och verkligen stöttat och gett kärlek till Forsberg. ❤️

Tack för att ni tog er tid

Sanny