Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Det här är framtiden

För en dryg vecka sedan var jag i Amsterdam för en stor konferens rörande bland annat diverse skador på hjärnan. Där fick jag ta del av morgondagens teknik och något som jag hoppas och tror kan förändra bilden av det som ligger mig nära om hjärtat nämligen hjärnskakningar.
Jag är exalterad.

Det har sedan en längre tid forskats på hur smällar mot huvudet påverkar proteinerna i blodet. Numera har forskningen och dess teknik kommit så pass långt att man via ett enkelt blodprov med största säkerhet kan utläsa huruvida en spelare fått en hjärnskakning eller ej.
För mig är detta något som kan revolutionera och förändra bilden av en hjärnskakning och framförallt mer än att det är spelarens egen känsla som är avgörande vid sidan av Baselinetestet som är ett bra hjälpmedel.
Jag kan till och med sträcka mig så långt att det här kan rädda karriärer och förändra liv.

Jag fick under de olika föredragen i Amsterdam mer kännedom om hjärn- och nervskador och att en hjärnskakning nödvändigtvis inte behöver vara farlig så länge man ser till att återhämtar sig och inte utsätter hjärnan för smällar under den perioden.
Det största problemet kring hjärnskakningar är att veta om det är en hjärnskakning eller ej och hur man ”ska” känna sig.
Speciellt i en värld där man har en kraftig tendens att vilja bita ihop.
Det var delvis av den anledningen jag var inbjuden att föreläsa och berätta min historia och hur sporten och många runt omkring ser på smällar mot huvudet.
Att man nu, via ett blodprov, kan säga huruvida en spelare fått en hjärnskakning eller ej är
revolutionernande och kommer att kunna förhindra att fler spelare tvingas avsluta sina karriärer i förtid.
I en nära framtid kommer det även finnas en form av manual (rekommendation) kring ”return to play” som även det utmätes via blodet.
Det skulle säkerställa att spelare inte återgår i spel tidigare än vad hjärnan tillåter.

Det här är en teknik som redan idag finns tillgänglig i Sverige via Henrik Zetterberg (nej inte den Henrik Zetterberg) som forskat och utvecklat en teknik som jag hoppas att hockeyn väljer att utnyttja. Henrik är professor i neurokemi och en respekterad herre över hela världen gällande bland annat hjärnskador.
Redan idag skulle man i praktiken kunna skicka blodprov till Zetterbergs klink på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg av de spelare som fått en smäll mot huvudet för att avgöra huruvida det rör sig om en hjärnskakning eller ej.
Kanske kan SHL-klubbarna köpa in den teknik som krävs för att sedan efterskänka till respektive sjukhus i länet som sedan får bruka den på mer än bara hockeyspelare? Eller försäkringsbolaget SEB tryggliv som lär ha rätt stora kostnader till många av de spelarna som slutat på grund av hjärnskakningar. Det här borde ligga även i deras intresse.
Tänk om SHL och Sverige skulle gå i bräschen, att vi skulle driva igenom en förändring och att andra skulle kunna se på oss och sedan ta efter.

Några av Europas mest framstående forskare har övertygat mig och kan backa upp det med data att det här är framtiden och kommer förändra sjukvården framöver.
Inte bara för hjärnskakningar utan på sikt även kunde förebygga sjukdomar som ALS, MS, Parkinson och alzheimers.

Det här är ett framsteg som jag eftersökt och ett enormt hjälpmedel för, i det här fallet hockeyspelarna.
Av de spelare jag pratat som lider efter sviterna efter en hjärnskakning är den gemensamma nämnaren att spelarna ifrågasätter sig själva och ofta känner sig misstänkliggjorda av sin omgivning.
Idag är det bara spelaren själv som vet hur han mår. Och det är nog så svårt ibland.
Nu är tekniken på väg att ändra på det.
Vilket enormt framsteg.
Det här är bra på riktigt.

Tack för att ni tog er tid

Sanny