Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hörde jag dubbelmoral?

Tre matcher avstängning för Frölundas Tim Söderlund.
Jag har svårt att rasa över straffet och konstaterar istället att ett vårdslöst spel likt denna ska bestraffas.
Samtidigt.
Hörde jag dubbelmoral?

Jag vill börja med att poängtera.
Det här med pååkningar av målvakter är väldigt svårt.
Dels har vi i media och framförallt vi som jobbar med TV ibland en betydande dubbelmoral.
Jag vet inte hur många gånger jag lyft fram klipp på spelare som bryter in mot första stolpen och tar den ”obekväma vägen”.
Tidigare var det också ett form av mätinstrument när man jämförde sig med tex transatlantiska spelare.
Europeiska spelare sades slentrianmässigt ta den ”bekväma vägen” runt mål för att där ”slippa” tuffa fysiska smällar och slag.
Numera bryter de flesta spelare in mot första stolpen utan tillstymmelse till att bromsa in. Precis som igår.
Samtidigt är ju där dubbelmoralen kommer in.
Jag står där en dag och hyllar den som bryter in för att nu inte ens ifrågasätta tre matchers avstängning som känns fullt rimligt. I det här fallet lägger jag ansvaret helt på Tim Söderlund som hade kunna undvika kollision med Niklas Svedbergs huvud.
Söderlund får enligt mig ingen smäll från Timråbacken Marcus Hardegård som plötsligt ändrar hans åkriktning eller gör att han tappar balansen. Det var direkt avgörande för beslutsfattarna i Disciplinnämnden.
Jag tror dessutom att Frölundas coach Roger Rönnberg efterfrågat ett mycket rakare spel och mer driv på mål från Söderlund och det var precis det han gjorde igår.

Det är svåra situationer och jag förstår att åsikterna går isär. Men med tanke på hur utsatta målvakterna är och den oron som finns bland dem och deras målvaktstränare över deras faktiska arbetsmiljö är detta något som måste adresseras.
Min kollega på Cmore Petter Rönnqvist har pratat om det här i säkert tio år, långt innan det blev ett problem.
Jag börjar mer och mer luta åt hans håll som säger att man ska förbjuda spelare att åka in i det blåfärgade ytan framför mål.

Samtidigt. Jag vacklar. Men kanske dags att jag slutar prata om den bekväma- och obekväma vägen till och börja med.
Avslutningsvis. Helt rätt av Timrå och Svedberg själv att kliva av direkt efter smällen för att undersökas efter en sådan uppenbar smäll mot huvudet.
Även om Svedberg fått en mindre smickrande rykte om sig att filma var detta ingen som helst tillstymmelse till det otyget.

Vad gäller Moras Marek Dalogas matchstraff och fyra matcher avstängning har jag inget att tillägga mer än att det aldrig är försvarbart att knuffa eller röra en domare.

Tack för att ni tog er tid

Sanny