Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krävs inte mer än att se på honom

I eftermiddag spelar Tre Kronor sin första match i den andra av fyra Euro Hockey Tour turneringar när man tar sig an tuffast möjliga motstånd i form av ett namnstarkt ryskt lag.
Jag förstår och det är många som viftar bort matchen och turneringen men själv är jag fortsatt nyfiken på de nya spelarna.

Att spela mot Ryssland i Ryssland är en stor utmaning. Såklart att saker och ting förändrats på de tio-15 åren som gått sedan jag spelade turneringen men trots det är de mest självklara sakerna här hemma långt ifrån lika självskrivna när man här i Ryssland.
Dels måste man hantera skillnaderna i framförallt logistik och dagen igår blev nog överraskande lång för många spelare.
Dels tar det oändligt långt tid i tullen och att sedan få ut allt bagage är i regel tidskrävande men kan säkerligen fortfarande skyndas på en aning förutsatt att man hade lite pengar redo innan de säkerligen behövde sitta i köer från flygplatsen på bortåt två timmar vilket lär har förskjutit träningen.
Också i samband med match är det aningen annorlunda.
Vanligtvis är linjedomarna från Ryssland och de har rent historiskt inget intresse av att ens försöka vara att inte verka vara hemmadomare.
Därför minns jag vi pratade om att aldrig ligga på blålinjen i samband med att en medspelare tog in pucken i anfallszon och trots att det ibland var en meters marginal så blev det offside. Det var något man var tyungen att hantera precis som det var helt lönlöst att ens försöka prata med domarna.
Det förmedlade dåtidens äldre generation i form av Thomas Johansson, Andreas Lilja och Ronnie Sundin till oss yngre.
Nog tror jag det skett en förändring men likväl värt att fortfarande adressera.

Ryssland ställer som alltid upp med ett starkt lag med stjärnor Kirill Kaprizov, Nikita Gusev, Nikolaj Prochorkin, Alexander Barabanov, Ivan Telegin och Sergej Andronov för att nämna några.
Det är spelare som Joel Persson, Lukas Bengtsson, Linus Johansson och Marcus Davidsson inte mött i samma uträkning tidigare och därför ska det bli intressant och se hur de står sig ikväll.

Vad landslagsturneringar kan betyda för enskilda spelare krävs det inte mer än att se på Joel Perssons senaste månad.
Han tog med sig det högre tempot från förra landslagssamlingen hem till Växjö och varit fullkomligt dominant och det känns verkligen som om han tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling.
Av den anledningen ska det bli väldigt kul att se om Persson tar än mer plats den här veckan.
Det är precis den här typen av utväxling som landslagsspel kan ge och av den anledningen är jag nyfiken på kvällens match.

Joel Persson har varit SHL´s bästa spelare sedan förra landslagssamlingen för en dryg månad sedan. (Tomi Hänninen/Newspix24)© Bildbyrån – COP 211 – SWEDEN ONLY

Jag vet att många säkerligen gillar att skriva om de nuvarande Tre Kronor-spelarnas eventuella chanser till att spela i VM i vår.
För mig är det här och nu totalt ointressant.
Det handlar mer om att landslagsledningen kan inventera i hur det svenska spelarna står sig, ge de förutsättningar att lyckas och framförallt se hur de anpassar sig till spelet på internationell nivå.
Och på så sätt får nödvändig rutin och kanske om något år kan spela VM.
För lagom till att den turneringen drar igång framåt våren kommer truppen, precis som de senaste två åren, domineras av spelare från NHL.

Ta matchen ikväll för vad den är. Varken mer eller mindre.
Lär känna några av morgondagens NHL- och VM spelare.
Det är en bra ingång och en rimlig förväntan.

# Matchen ser ni på TV12 och Cmore med start 16:30

Till sist:
Efter några dagar i Amsterdam är jag full av energi efter att ha mött några av Europas främsta forskare och professorer på hjärnan.
Jag har tagit del av den teknik som jag tror kan göra skillnad för att upptäcka och då också kunna rehabilitera hjärnskakningar på ett mycket bättre sätt.
Jag ska sammanfatta mina tankar kring detta de närmsta dagarna och utveckla vad det handlar om.

Tack för att ni tog er tid

Sanny