Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Bra att utbilda tränarna

Att SDHL matcherna genomförs utan en matchläkare på plats går såklart att rasa över.
Men att tränare ska utbildas kring hjärnskakningar ser jag som positivt.
Att de sedan ska avgöra huruvida det är en hjärnskakning eller ej gör ingen skillnad mot om en doktor gör det. Faktiskt.
Som (tyvärr) ofta vid misstänkta hjärnskakningar landar beslutet på själva individen och det är det vanskliga och här kan en utbildning av en tränare göra skillnad.

Jag kommenterade min första SDHL match förra lördagen när Linköping mötte Djurgården.
Jag blev positivt överraskad och matchen i sig var både rolig och händelserik med många duktiga tjejer och fina individuella prestationer.
Den uppfattningen skulle fler få om de såg SDHL matcher och framförallt få en annan bild av det fysksika spelet som ändå är.

Jag läser den granskning som SVT har gjort och välkomnar all typer av granskade journalistik när det kommer till huvudskador.
Att damtränarna nu ska utbildas kring hjärnskakningar ser jag som mycket positivt.
Den utbildningen borde alla ledare få ta del av oavsett nivå.
Men att de ska vara personen som avgör huruvida en spelare ska kliva av eller ej kan de inte göra lika lite som i grunden den ansvarige matchläkaren kan göra.
Jag har tappat räkningen alla de gånger jag sett spelare åka på ordentliga smällar där min omedelbara reaktion varit att spelaren nog åtminstone borde tas till omklädningsrummet för en vidare undersökning men istället spelar vidare nåt byte senare eftersom de själva sagt att de är okej.
Precis som de alltid gjort.
Därför gör en doktor, tränare eller en materialare ingen större skillnad kring just hjärnskakningar.
Ansvaret landar för ofta på själva individen och att då vara ärlig mot sig själv är inte helt enkelt.
Och det kanske blir lättare om tränarna är utbildade och faktiskt pratar om dessa saker i en större utsträckning till sina spelare.
De mest uppenbara hjärnskakningarna efter smällar mot huvudet krävs varken en doktor eller i grunden utbildning. Den kan de flesta lokalisera.
Men att tränare har mer kunskap och kan förmedla vidare kan skapa förståelse även hos spelarna som kanske kan säga ifrån och inte bita ihop.

Sen borde det såklart vara en självklarhet med matchläkare på plats under alla SDHL matcher precis som det borde vara på J20- och J18 matcher.
Då borde klubbarna bistå med en ansvarig matchläkare men som alltid landar det i en resurs- och kostnadsfråga.

Vad gäller hjärnskakningarna är det tyvärr fortfarande så att det inte finns något ordentligt verktyg att mäta om man fått en hjärnskakning eller ej mer än spelarens egna känsla. Och ibland har jag sett att det sunda förnuftet hos doktorer inte ens räcker till.
Därför trycker jag på det igen.
Det är aldrig tufft att bita ihop efter en smäll mot huvudet. Någonsin!
Det kan säkerligen tränarna förmedla i en större utsträckning om de själva är utbildade.

Tack för att ni tog er tid

Sanny