Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Min trupp till JVM

De senaste åren har Juniorkronorna gått in i JVM som en av favoriterna.
Det kommer man garanterat inte göra i år.
Årets trupp kommer att slå ur underläge och en medalj vore med beröm godkänt.

Sverige har en tuff grupp där USA får gälla som favoriter och därefter kommer Sverige och Finland göra upp om den så viktiga andraplatsen.
Kommer Juniorkronorna trea i gruppen ställs man förmodligen mot antingen Kanada eller Ryssland i en kvartsfinal vilket mycket väl kan visa sig vara en nog så tuff uppgift.
I morgon presenterar förbundskaptenen Tomas Montén den bruttotrupp (tre målvakter, åtta backar och 15 forwards) som ska resa till Vancouver och Victoria för att försöka ta en medalj som jag tror kommer bli övermäktigt denna trupp. Från denna trupp tvingas en back och två forwards lämna innan JVM väl drar igång.
Om nu Montén tvekar kring sin uttagning har jag varit vänlig nog och hjälpa honom på traven.
Så här skulle jag formera mitt lag:

Målvakter:

Olle Eriksson Ek kändes som det givna förstavalet inför säsongen men nu är det vidöppet vem som ska ska bära det ansvaret.  Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån /

Olle Eriksson Ek Karlskoga
Adam Åhman Oskarshamn
Samuel Ersson Västerås

Kommentar: Olle Eriksson Ek var med redan i fjol som backup till Filip Gustafsson och sågs inför säsongen som det givna valet. Nu är jag inte lika säker.
Eriksson Ek är avstängd de två första matcher efter fjolåret vilket ger antingen Adam Åhman eller Samuel Ersson chansen att briljera.
Tidigare år har Juniorkronorna haft en given etta men han saknas i år och det i sig kan vara en svaghet samtidigt får jag lyfta jämnheten och bredden som en styrka.

Backar:

Timothy Liljegren gör sitt andra raka JVM efter det stått klart att Toronto väljer att låta han och Rasmus Sandin spela JVM.  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Erik Brännström Chicago Wolwes
Timothy Liljegren Totonto Marlies
Rasmus Sandin Totonto Marlies
Adam Boqvist London Knights
Adam Ginning Linköping
Victor Söderström Brynäs
Filip Westerlund Frölunda
Nils Lundqvist Luleå

Kommentar: I går fick landslagsledningen positiva besked kring Timothy Liljegren och Rasmus Sandins medverkan från Toronto som valde att låta sig göra både tillgängliga för JVM.
Besked kring Erik Brännström har ännu inte kommit men här lär förhoppningarna vara stora. I Brännström skulle Juniorkronorna förfoga över en av JVM´s bästa backar. Tveklöst.
Minns redan i fjol, framförallt i gruppspelet, hur dominant Brännström var med sin fina skridskoåkning och uppåkningar med puck från egen zon.
Timothy Liljegren var också med i fjol och håller en hög klass precis som jag tror hans lagkamrat i Toronto Marlies Rasmus Sandin kommer att göra.
Att Toronto valt att släppa duon och dessutom gett besked så pass tidigt är ett drömbesked för Juniorkronorna som nu förfogar över en backupsättning av högsta klass.
Adam Boqvist är en supertalang som valdes som åttonde spelare av Chicago Blackhawks i sommarens draft och har offensiva spetskvalitéer.
Adam Ginning har en stor kropp och får en roll som en stark defensiv back.
Brynäs succéjunior Victor Söderström har varit så pass bra i höst att han måste få chansen att ta en plats. Precis som Ginning kan Söderström ta en defensiv roll.
Eftersom en back ska bort innan JVM drar igång den 26e december står den sista platsen mellan ovan nämnda Söderström och Filip Westerlund och Nils Lundkvist.
Jag vet att landslagsledningen håller Westerlund högt och det gör jag i grunden också. Men sparsamt med istid och utveckling i Frölunda gör att han har en del att bevisa. Jag förstår faktiskt inte riktigt varför han inte fått mer istid i Frölunda men det är en annan sak.
Luleås Nils Lundkvist är såklart en spännande back men i konkurrens med andra offensiva backar kan det vara svårt att nå hela vägen till JVM. Här krävs en bra, minst sagt, camp inför turneringen för att ta sig in i den slutgiltiga truppen.
Andra noterbara spelare som finns med i snacket är Almtunas Simon Johansson och Leksands Filip Johansson.

Forwards:

Rickard Hugg gjorde elva framträdanden i SHL med Leksands 2016-2017. Nu kommer han presentera sig för en bredare publik.  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Isac Lundeström San Diego Gulls
Lucas Elvenes Rögle
Pontus Holmberg Växjö
Fabian Zetterlund Färjestad
Emil Bemström Djurgården
Filip Hållander Timrå
Jacob Olofsson Timrå
Rickard Hugg Kitchner Rangers
Olle Lycksell Linköping
Nils Höglander Rögle
Johan Södergran Linköping
Samuel Fagemo Frölunda
David Gustafsson HV71
Marcus Sylvegård Malmö
Albin Eriksson Skellefteå

Kommentar: Tidigare år har forwardsuppsättningen varit rätt given med stjärnor som Lias Andersson, Elias Pettersson, Joel Eriksson Ek, Jonathan Dahlén, Carl Grundström och Alexander Nylander för att nämna några.
Årets upplaga kommer att vara mycket trubbigare där Isac Lundström, förutsatt att Anaheim släpper honom, kommer vara det stora namnet bland forwards.
Tomas Montén kommer presentera 15 forwards och såldes kommer två stycken att få lämna truppen innan JVM.
Nio forwards ser jag som givna i Isac Lundeström, Lucas Elvenes, Pontus Holmberg, Fabian Zetterlund, Emil Bemström, Filip Hållander, Jacob Olofsson, Rickard Hugg och Olle Lycksell.
Det betyder att sex spelare från bruttotruppen kommer att göra upp om de sista fyra platserna.
Samuel Fagemo har kommit starkt i SHL med Frölunda men stod inte ut i senaste turneringen med Juniorkronorna och är därför inte given. Fagemo måste dessutom ha en roll högt upp i hierarkien och Tomas Montén har själv sagt att han ska forma det bästa laget och inte nödvändigts ta ut de bästa spelarna.
Johan Södergran inledde stark med Linköping men har dalat på slutet men får trots allt förtroende av Tommy Jonsson och spelade bland annat i en av två powerplayuppställningar senast tillsammans med Olle Lycksell och duons fina spel tillsammans ger Södergran ett litet försprång.
David Gustafsson var nära att ta en plats redan i fjol och är en smart center som dock haft ett struligt år med skador som hämmat hans spel. Gustafsson är förutsatt att han är frisk och i form en spelare som fyller en viktig roll som en klassisk svensk ansvarsfull center.
Marcus Sylvegård är en personlig favorit som i grunden borde vara given i truppen. Han kan spela i olika formationer och vara en producerande spelare likväl som i en renodlad checkingline.
Albin Eriksson har kommit starkt på slutet och verkligen blandat sig in i diskussionen kring JVM och kan han visa upp det raka spel mot mål i kombination med hans styrka och teknik borde han eventuellt kunna spurta sig in i JVM-truppen.
Nils Höglander har gått från klarhet till klarhet i Rögle och har fått ut mer av sitt offensiva och riviga spel. Jag upplevde inledningsvis att han blandade sitt spel med små marginaler och att helt försvinna i matcherna i ett Rögle som då var ett krislag. Den senaste månadens spel lär ha gjort Montén glad även om det gett honom än mer huvudbry.
Ett namn som inte får glömmas bort är  Hugo Leufvenius som gått bra i OHL med Sarnia Sting. Jag håller honom som en liten joker och skulle inte bli förvånad om han är ett av namnen särskilt med tanke på osäkerheten kring Isac Lundeström.
Forwardssidan har bra bredd med ingen riktigt spets för även om Emil Bemström gjort imponerande tolv mål behöver han någon spelfördelare av rang bredvid sig en roll som är som klippt och skuren för Isac Lundeström. En annan viktigt spelare kommer att bli Fabian Zetterlund som gjorde comeback efter sex veckors frånvaro i lördags. Fabian var bra redan i fjol och är en spelare med härlig karaktär, ett vasst skott och fysiskt spel.
Det charmiga med JVM är att få stifta bekantskap med nya spelare och en sådan kommer att vara Rickard Hugg som kanske inte är känd för den bredare hockeypubliken. Offensivt begåvad spelare med ett fint spelsinne som mycket väl kan komma och vinna den interna poängligan i Juniorkronorna.

Mina förväntningar:
Backsidan kommer vara riktigt bra men det finns frågetecken på både målvakt- och forwardssidan.
Tidigare år har man haft stora förväntningar på medalj och till och med guld. Det ska man inte ha i år.
USA och Finland har bra årskullar och minst lika bra lag, om inte bättre, på pappret än Sverige.
I andra gruppen är Kanada såklart favorit före Ryssland och en outsider i form av Tjeckien som jag vill höja ett varningens finger för.
Det här tjeckiska laget är det mest intressanta man fått fram på fler år med  en målvakt i form av Jakub Skarek som varit riktigt vass i den finska ligan och en forwardsuppsättning som andas klass.
Kvartsfinal är såklart ett krav på Juniorkronorna men allt utöver det ser jag som en ren bonus. Faktiskt.
Jag har inte större förväntningar än så men hoppas att man kan få igång en fungerande lagmaskin som likt Luleå förlitar sig på en stabil defensiv och ett hårt jobb.

Den 26e december drar JVM igång som ni ser på Cmore/TV4 och SVT.
Samtliga TV-tider hittar ni här.
Själva uttagningen ser ni på Cmore och Sportkanalen med start klockan 12:50 i morgon (onsdag).

Tack för att ni tog er tid

Sanny