Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

En viktig dag för hockeyn

I morgon (måndag) samlas representanter för svensk hockey i Stockholm för att diskutera hockeyns viktigaste fråga just nu.
Jag pratar varken om serieupplägg, TV-avtal eller om direkt upp- och nedflyttning utan om hjärnskakningar.

På Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larssons intiativ samlas i morgon representanter för klubbar i olika divisioner, ligaorganisationer, utbildningsansvariga och spelarfacket SICO för att nämna några i Stockholm för att gemensamt diskutera och se över den oroande utvecklingen kring hjärnskakningar.
Jag tror att den berömda bägaren svämmat över den här säsongen och det är bara ta en titt på Hockeyettan och juniorligorna för att förstå vidden av problemet och den respektlösheten som jag ser allt för ofta i de lägre divisionerna. Alla har tillslut förstått att något måste göras, här och nu!

Jag har upplevt att många velat undvika dessa frågor och ta tag i dess problematik.
Ja. Faktiskt.
Och antalet gånger jag hört från rätt respekterade hockeymänniskor att mitt snack om hjärnskakningar skrämmer iväg utövare har minskat det senaste åren mot för fyra, fem år sedan. Tidigare ville nog en del garanterat köra en cementblandare ner i halsen på mig så jag skulle hålla tyst.
Det är positivt att fler insett problematiken och bra att man nu agerar.

Ofta nämner man respektlösheten som en anledning till antalet ökade hjärnskakningar. Jag anser dock inte att spelarna i SHL och Hockeyallsvenskan har mindre respekt för varandra idag än för 15 år sedan. Men konsekvenserna av ett respektlöst spel blir så mycket större idag än för 15, 20 år sedan.

https://twitter.com/Sannylindstrom/status/1066717730504609793

Se på skillnaden på tempot i dagens hockey mot för 20 år sedan.
Klippet ovan illustrerar det bra.
Klart tacklingarna inte var lika hårda och konsekvenserna lika tuffa när farten inte var lika hög.
Eller lockoutsäsosongen 2005-2005 som alla säger var den bästa hockey som någonsin spelats i Sverige. När jag ser en match från den säsongen är skickligheten hög men farten är inte i närheten av dagens.

Därför måste vi fortsätta att prata om just respekt men samtidigt har vi gjort det rätt länge nu och jag tror knappast det nått fram längre ner seriesystem och åldrar.
Nu måste frågan lyftas ett steg längre och där utbilda ledarna och få de att förstå vad konsekvenserna av respektlöst spel betyder. Att förvänta sig att ungdomsledare för U14 eller ett juniorlag har den kunskapen är såklart en utopi och därför måste de få information av vad konsekvenserna blir med dagens fart och en vårdslös tackling.
Jag tror fortfarande många ungdomsledare lever kvar i det gamla och inte inser att en tacklings utförande med dagens fart är långt mycket farligare än vad en tackling var för 15 år sedan på tiden när de själva förmodligen spelade.
Jag skulle kräva tydligare direktiv för alla domare i framförallt ungdomshockeyn. Alla tacklingar från den blinda sidan eller tacklingar som tar i huvudet måste beivras och direkt rendera i matchstraff.
Det blir per automatik en konsekvens av ens handlande och vid upprepade tacklingar från samma person måste föreningen kliva in och prata med föräldrar och spelaren. Det ska vara en del av utbildningsplanen på samma sätt som det ska det är att lära sig åka översteg.

Även i Hockeyettan och nedåt samt juniorhockeyn måste straffen för tacklingar på bli hårdare och få större konsekvnser. Det är bara att konstatera att många där inte är skickliga nog och tillräckligt hockeysmarta att värdera situationer och att de vårdslösa tacklingarna därför duggar tätt. Hårdare straff ger en direkt konsekvens som är enda sättet att faktiskt lära sig av sitt misstag.

Hockeyn har en stor utmaning framför oss.
Mötet i morgon är ett steg att få fler att förstå att detta över tid kommer kunna få förödande konskevnser.
Jag säger det inte för att skrämma bort tjejer eller killar från att utöva världens bästa idrott.
Jag säger det för att vi måste få till en förändringen och framförallt ett helt annat synsätt lägre ned i systemet och åldrarna.

Tack för att ni tog er tid

Sanny