Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingen vinnare- alla vinnare?

Igår var dagen äntligen kommen när hockey-Sverige riktade sin blickar mot en trygg 73-årig värmlänning.
Pulsen var rätt hög på alla förutom huvudpersonen själv.
Ensamutredaren Ola Lundberg tog sig an scenen och för första gången på väldigt länge ingav han ett lugn till svensk hockey.

Det omöjliga uppdraget att sammansvetsa svensk hockey till en enad och glad familj (nåja) tillföll Ola Lundberg som haft i uppgift att se över det nuvarande serieupplägget.
Han ska försöka få SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan nöjda vilket är en utopi när alla organisationer värnar om sitt eget.
Vad som är bäst för svensk hockey på kort och lån sikt går först att få om sju, åtta år och att då spekulera redan nu är såklart svårt och känns aningen högtravande för mig att prata i termer som svensk hockeys bästa.
Men att något behövts göras har blivit uppenbart den senaste tiden.

Drevet som varit mot svensk hockey och i synnerhet SHL har varit minst sagt tuff så till den grad att det till tider knappt gått och föra en nyanserad diskussion. Skriker man inte högre an föregångaren hamnar man i periferien och kan också snabbt antas sympatisera med den ena eller andra parten.
Eftersom SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan i ett nedåtgående skala varit usla i sin kommunikation har rykten och spekulationer vänts till sanningar och en snöbollseffekt har startat som inte gått att stoppa.
Det ligger till grund för att SHL aldrig någonsin kan komma tillbaka efter att diskuterat igenom förslaget och kommunicera att man inte accepterar att ett lag åker ut varje år för att istället förespråka nuvarande system.
Det skulle såklart ta hus i helvete och förtroendet för klubbar och ligan skulle köras i botten.
Här får jag ändå ge credd till Aftonbladet och Marcus Leifby som stenhårt varit ledande i debatten och delvis varit supportrarnas röst utåt.
Jag säger det inte med en negativ ton utan konstaterar att medias makt och supportrarnas gemensamma brev har gett resultat och Ola Lundberg själv intygade att diskussionen och intresset kring hans frågor skruvats upp den senaste tiden.
Utan detta är jag tämligen övertygad om att vi säkerligen kunnat fått se ett annat förslag igår även om det såklart är rena spekulationer.
Men en seger för supportrarna?
Nja, jag är inte så säker på det.

Vad har vi då att ta ställning till?

Jag är en romantiker av serier i bäst av sju mellan lag 13 och 14 från SHL mot två Hockeyallsvenska lag. Trots det ekonomiska gapet mellan ligorna tror inte jag att SHL skulle vara en stängd liga framöver heller utan att det fortsatt skulle vara rörlighet mellan serierna men såklart ingen garanti. Även här finns dessärre bara facit att få i efterhand.
Det är sportsligt (nej inte ekonomi här) rättvist mer än Kvalserien där lag kunde vara beroende av andra lag resultat vilket tack och lov även Ola var tydlig men så till den grad att den största Kvalserieromantikern också köpte hans resonemang.

Kritiken mot nuvarande system har delvis varit att ett lag kan förlora 52 matcher och endast behöva vinna fyra för att spela i SHL även kommande säsong. Den problematiken kommer finnas kvar även om jag aldrig köpt resonemanget tidigare.
Om man ska ha ett lag som åker ut SHL anser jag att en play-out är det enda rätta.
Lek med tanken att ett lag är avhängt med 15 matcher kvar av säsongen och då säljer av sina bästa spelare för att spara pengar.
Jag vet, värsta tänkbara scenario men det hade kunnat ge sportsliga fördelar för andra lag och gett ligan ett oseriöst intryck.

Just enkelheten och upplägget mellan serierna är ändå tilltalande och att det är lätt för alla att förstå och vad som krävs för att ta steget upp eller att åka ut.
Samtidigt hade man önskat att en förstaplats i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan hade kunnat premieras än mer.
Samtidigt är väl det motsägelsefullt när inte det sista lag i SHL och Hockeyallsvenskan åker ut att då ettan ska premieras.

Efter att ha funderat, vägt saker för och emot varandra landar jag i att det kanske trots allt inte var ett så tokigt förslag trots allt.
Det tror jag också att alla inblandade parter inser och därför tror jag mycket av det som Lundberg presenterade igår kommer ligga till grund för hur seriesystemet är uppbyggt framöver.

Jag läste Modos sportchef  Mikael Sundlöv var orolig för en köphysteri inför att transferfönstret stänger.
Jag förstår det till viss del.
Samtidigt tar jag för givet att klubbledare har ett större förstånd och att man inte äventyrar en klubbs framtid. Det måste man kunna kräva.
Garantin för att ett lag från underliggande serie går upp finns trots allt där nästa år också.

Nå väl. Jag är i stort sätt nöjd.
Personligen anser jag att åtta lag ska gå till slutspel och att man kan skrota åttondelsfinalerna mellan lag sju till tio samt att vinna en serie, Hockeyallsvenskan eller Hockeyettan, ska ge en större fördel.
Exakt hur det skulle se ut har jag svårt att presentera.
Jag hade heller inte haft något emot att förloraren i den Hockeyallsvenska finalen och vinnaren av SHL´s play Out hade fått mötas i en bäst av sju serie.
Samtidigt tar det bort delar av enkelheten i systemet likväl som glädjen hos supportrarna och det lag som precis vunnit play-outen i SHL och Hockeyallsvenskan.

Jag tycker att Ola Lundberg gjort ett bra jobb och det belyses väl ganska väl med att det inte finns någon vinnare men att alla ändå nog är rätt nöjda.

I eftermiddag gästar Ola Lundberg TV4 och Cmore för att diskutera det förslag han lagt fram.
Vid 18:30 kommer AIK´s VD Anders Olsson till studion och berättar hur han ser på det från sitt perspektiv.
Häng gärna med då.

Ensamutredaren Ola Lundberg har gjort ett bra jobb och om Rederiet skulle spelas in igen hade han säkerligen kunnat ta Ber Åke Vargs roll som Gustav i maskineriet.Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån /

Tack för att ni tog er tid

Sanny