Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En viktigare fråga än upp- och nedflyttning

I morgon presenterar Ola Lundberg sitt förslag hur han anser att svensk hockeys seriesystem ska utformas.
Det i sig är en stor nyhet som jag personligen inte vet hur jag ska förhålla mig till eftersom jag här och nu inte vet vad som är bäst för svensk hockey över tid.

Helt på det klara är jag dock att drömmen om att avancera alltid måste få finnas och vara drivkraften.
Vid sidan av Ola Lundbergs förslag om serieupplägg kommer en positiv nyhet att presenteras som jag anser vara svensk hockeys viktigaste just nu

Ni som följt min blogg under några års tid vet att jag vurmar väldigt mycket för utbildningsbidrag.
Att klubbar som fostrar spelare till SHL och NHL ska få ta del av ersättning som de kan lägga in i sin fortsatta satsning att fostra nya spelare.
Det är någonstans grundbulten i svensk hockey för att vi ska kunna behålla vår position som en stormakt.
Oavsett om det är Hanhals, Tingsryd, Kovland, Huddinge eller Modo som utvecklar och utbildar en spelare måste de få ersätting för jobbet de lagt ned.
Av den anledningen blev jag enormt glad när nåddes av uppgifter att Johan Hemlin, vice VD, i SHL kommer presentera ett förslag gällande just utbildningsersättning i morgon på ordförandekonferensen som hålls i samband med att Ola Lundbergs kommer att presentera sin serieutredning.
Precis som Lundberg har även Peter Blomqvist, tidigare VD för Modo, gjort en utredning och i hans fall är det gällande utbildningsbidrag. Där kommer SHL göra konkreta åtgärder som gynnar hela hockey-sverige.

Öka potten för utbildningsersättning:
Redan idag lägger varje SHL klubb in pengar i en pott som sedan fördelas av Svenska ishockeyförbundet till de klubbar som utbildar spelarna.
Denna pott kan inte en SHL klubb ta del av även om de fostrat spelaren själv genom pojk- och juniorlag.
Summan som varje klubb i SHL kommer att lägga in i potten kommer att öka.

Del av NHL-ersättning till moderklubb:
När en spelare lämnar Svensk hockey för NHL har moderklubben inte fått tagit del av ersättningen som betalas ut från NHL.
Det kommer att ändras och liten del av ersättningen från NHL kommer gå till spelarens moderklubb.

Andra riktade åtgärder:
Här hör jag att man kommer öronmärka pengar till Hockeyettan som massproducerar spelare till Hockeyallsvenskan och SHL. Även Hockeyallsvenskan ska vara delaktig i denna process vilket jag ser som mycket positivt.

* * * * * * * * * * * * * *

Johan Hemlin, sportchef och vice VD i SHL, bekräftar att samtal kring utbildningsersättning pågår men hänvisar till morgondagens ordförandekonferens och vill inte bekräfta eller för den delen dementera uppgifterna jag fått.

Jag är av åsikten att Utbildningsersättning är en större och viktigare fråga än upp- och nedflyttningen eftersom den påverkar hela hockey-Sverige.
De klubbar som är duktiga på att utbilda spelare får också belöning för det jobb man lagt ned och kan fortsätta satsningen och skapa både bredd och spets för svensk hockey.

I och med SHL´s lukrativa TV-avtal är vikten av utbildningsbidrag än viktigare för svensk hockeys fortsatta utveckling Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Tack för att ni tog er tid

Sanny