Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Precis det Leksand behöver

Leksand är på väg att rekrytera en ny General Manager och det enda jag kan säga när jag hör namnet är grattis.
Min spontana känsla:
Det kommer bli succé.

I fjol fick Thomas Johansson lite överraskande lämna Djurgården efter att under några säsonger ha implementerat ett nytt spel som ligger till grund för Djurgårdens fina utveckling till ett etablerat topplag. Enligt Hockeynews.se är Thomas aktuell som ny General Manager för Leksand.
Thomas känns som något nytt och fräscht och precis det som Leksand behöver. Han har inte någon tidigare relation till föreningen och de olika personerna i och kring Leksand. Det är bara en fördel eftersom Leksand har känts som en rätt spretig och svag förening.

Thomas vet på millimetern vilken typ av hockey han vill spela och han ser inte mellan fingrarna om de inte efterlevs dagligen.
Han vill vara med och påverka och är inte rädd för att ställa obekväma frågor till tränarna. Vad var syftet med den här övningen, varför tränade ni inte på det, varför ska spelarna ha ledigt?
Han ser till den långsiktiga utvecklingen och målet och inte enbart till nästa match.
Jag är övertygad att det sätter hårdare krav på tränaren som då måste kunna vara en person med öppet sinne redo för förändringar. Det gör att Thomas till tider inte nödvändigtvis behöver vara den lättaste personen att ha omkring sig. Tvärtom.

Det här vore också något nytt och modernt om man får slänga sig med det uttrycket.
Thomas var vid sidan av min kollega Petter Rönnqvist de första personerna i min närhet som började fokusera på den underliggande statistiken i samma veva som statistikprofessorn Petter Carnbro börja fokusera på ord som Corsi och PDO när den gjorde sitt intåg i svensk hockey 2014.
Jag minns att Thomas ofta och gärna hade utläggningar om hur man var tvungen att spela, vilken statistik som var hållbar och hur man skulle spela och träna för att bli framgångsrik.
Han började sedan att applicera detta på Djurgårdens 99:or när de var pojklagsspelare och det gav honom vatten på sin kvarn när han såg den individuella utvecklingen hos spelarna och laget. Han tog sedan hem idéerna och tankarna till sitt skrivbord, pratade runt med hockeyfolk för att sedan presentera för Djurgårdens styrelse.
Thomas har varit tydlig med att föreningen ska äga spelidén och inte vara beroende av vilken tränare som är anställd för tillfället.
Leksand kan med nuvarande ledningen säkerligen vara bra en säsong här och där för att falla igenom och sedan helt byta inriktning och spelsätt.
Det kommer inte hända med Thomas Johansson som General Manager och det kommer på sikt stabilisera Leksand och skapa framgångar och hållbarhet.

Det är en av grundstenarna till Djurgårdens succé och det skulle vara väldigt spännande att se vad han kan göra med Leksand med större befogenheter.
Av alla personer som jag mött genom åren som spelare och nu som expert är Thomas en av de absolut smartaste hockeymänniskorna jag lärt känna.
Dels som spelare i landslaget var han, kanske aningen lat, men så otroligt smart och duktig på att hjälpa andra.
Som ledare är han raka motsatsen till lat. Och tro mig. Det kommer kunna göra Leksand till ett lag att räkna med.

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny