Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riktigt så enkelt är det inte

Tungt besked för Färjestads tidigare kapten Alexander Johansson som tvingas operera sin sargade rygg och väntas bli borta mellan tre och fyra månader.
Också sämsta tänkbara besked för Färjestad som nu ställs inför en utmaning.

https://twitter.com/farjestad_bk/status/1061933269892120576?s=20

Tråkigt såklart för Alexander Johansson själv men på lång sikt är det ett beslut som kommer gynna alla eftersom han knappast kunnat göra sig själv rättvisa.
Nu finns det säkerligen de som ropar på en ersättare men riktigt så enkelt är det inte rent ekonomiskt eftersom Färjestad betalar full lön till Johansson de första 14 dagarna efter skadetillfället i slutet av oktober.
Dag 15 kliver Försäkringskassan in och betalar ut ersättning om ca 25 000 kr i månaden före skatt.
Utöver beloppet från Försäkringskassan ska Färjestad betala lön upp till 90 % av det Johansson tar ut i faktiskt lön och 100 % av beloppet som sätts i pension från dag 15 till dag 90 efter skadetillfället.
Med andra ord har Färjestad en kostnad, beroende på vad Johansson tar ut i lön, på ca 600 000 kr inklusive sociala avgifter och löneksatt på 24 % av pengar som sätts undan på pension under de tre första månaderna sedan skadetillfället. Det ger en tydlig bild av att det inte bara är att värva en ersättare.

Ser man rent krasst är en rehabilitering på tre, fyra månader den svåraste för en klubb att hantera.
Såklart om spelaren kommer tillbaka, som i Johanssons fall, i gott slag runt februari och hinner spela sig i form innan slutspel är det inga problem.
Om rehabilitering sträcker sig hela vägen in i mars är det en bonus om Johansson ens kan tillföra nåt i ett tufft slutspel.
Om Färjestad i det här fallet vetat att Johansson skulle vara borta sex, sju månader hade man dels haft ekonomi att kunna värva eftersom man inte betalar Johanssons lön efter tre månader (runt slutet av januari) men också vetat om förutsättningar på ett tydligare sätt.

Att värva en ersättare är inte helt okomplicerat och framförallt inte försvarbart rent ekonomiskt.
Det ska dock bli spännande att se hur Färjestad agerar och charmoffensiven och telefonsamtalen till fjolårets målkung Michael Lindqvist, nu i New York Rangers farmarlag, lär bli än mer frekventa.

Publikfavoriten och målkungen från i fjol Michael Lindqvist för en undanskymd roll i Rangers farmarlag. Ett drömnamn som ersättare till skadade Alexander Johansson.Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny