Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Lägg ner landslaget?

Ikväll skrinnar elva debutanter (!) ut på isen ikväll i klassiska Tipsport Arena i Prag och kommer med stolthet bära de fina kronorna på bröstet.
Många pojkdrömmar besannas men trots det höjs röster om att man ska lägga ned dessa turneringar.
Jag förstår ingenting.

Ikväll spelar Tre Kronor sin första landskamp sedan VM-guldet i Köpenhamn i våras och nyfikenheten jag känner är större än på flera år.
De värsta kritikerna anser att de här matcherna saknar värde och är totalt intetsägande.
Jag förstår inte.
Ingen ifrågasätter regionsläger, russincamper eller pojklandslag. Det är en naturlig del i de unga spelarnas utveckling och mycket av det som ligger till grund för svensk hockeys fenomenala förmåga att utveckla spelare som vi är och ska vara stolta över.
Nästa utvecklingssteg för spelarna är nu att ges chansen i Tre Kronor och i någon av de fyra Euro Hockey Tour turneringarna.

Jag har själv spelat åtskilliga Euro Hockey Tour turneringar och minns vad de betydde för mig som individ, självförtroendet det gav och insikten vad som krävdes för att stanna på den nivå eller också för att ta ytterligare kliv.
Allt höjs ett par nivåer från det man är van med från klubblaget. Tempot, intensiteten och framförallt passningarna. Oj, oj, oj.
Jag minns min första landslagssamling våren 2004.
Det var nog inte ett felpass på en hel träning vilket drev upp farten, noggrannheten och koncentrationen och bara det var utvecklande och en ögonöppnare för mig.
I matcherna möter man ”Joakim Lindström-spelare” i varje byte, oavsett om det är motståndarnas fjärde- eller förstakedja och då krävs det att man spelar på en mycket jämnare och framförallt högre nivå i byte efter byte.
Jag brukar säga att det i regel tar tre, fyra landslagssamlingar innan man är helt bekväm med spelet för att sedan våga göra det man gör i respektive klubblag på ett tydligare sätt.
Av den anledningen gillar jag verkligen att man vågar ta steget fullt ut och ge nya spelare chansen.

Jag är osäker huruvida de kommande tre matcherna kommer bygga Tre Kronors varumärke men det kommer bygga spelare som får erfarenhet de inte kan få någon annanstans.
Därför är dessa turneringar enormt viktiga och att lägga ner dessa vore förödande.
Här och nu handlar det inte om vilka som ska ta sig till VM utan att man ser potentialen, utvecklingen och vilka som kan anpassa sig till spelet på internationell nivå.
När VM väl spelas i maj kommer truppen att bestå av nästintill uteslutande NHL spelare men några av de som får chansen ikväll kommer spela i VM om några år.
Och då kommer matcherna likt kvällens varit ovärdeliga för deras erfarenhet.

Ett ypperligt tillfälle för Rikard Grönborg att se och lära känna många av spelarna och se hur de hanterar den internationella nivån.  Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny