Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ut med det gamla, in med det nya

I morgon (måndag) tar förbundskaptenen Rikard Grönborg ut sin fösta trupp sedan VM guldet i Köpenhamn i våras.
Jag hoppas och tror att hans landslagstrupp mer handlar om vad han kommer lämna efter sig än vad han kommer att vinna.
Det är dags för nya spelare att ta över.

Oavsett om Tre Kronor vinner eller förlorar under den första av fyra Euro Hockey Tour turneringar tror jag i grunden få bryr sig eller kommer att rasa.
Ingen kommer fira laget i Kungsträdgården om man vinner Karjala Cup och ingen lär heller såga laget om man förlorar samtliga tre matcher.
Jag tror dock att många kan känna nyfikenhet kring ett nytt landslag som ska formas efter misslyckandet i OS i fjol med spelare från Europa.
Jag vill därför säga tack och hej till många av trotjänarna som betytt massor för landslaget under en lång tid.
Joel Lundqvist och Staffan Kronwall har varit ovärdeliga de senaste sju, åtta åren men när ett nytt landslag ska formas vill jag att de lämnas utanför.
Samma sak med skarpskytten Patrik Hersley, pålitliga Patrik Zackrisson, John Norman, och Alexander Bergström från KHL precis som Skellefteåduon Joakim Lindström och Oscar Möller.
Tack och hej.
Det handlar inte om att vara respektlös mot skickliga spelare men ingen av dessa kommer ändå att vara med i VM framåt våren när statusen för Tre Kronor är stor hos NHL-spelarna.
Därför är det bättre att de helt kan fokusera på respektive klubblag och tvinga landslagsledningen att tänka nytt.
Ge genombrottsspelare chansen i Tre Kronor som kanske inte skulle fått den annars och se hur de hanterar spelet på internationell nivå och där få värdefull rutin.

Det är dags att ge plats för backar som: Lukas Bengtsson, Joel Persson, Arvid Lundberg, Emil Djuse, Carl Johan Lerby och forwards som Nick Sörensen, Joel Kellman, Jesper Olofsson, Joakim Nygård, Linus Johansson, Mattias Tedenby, Emil Larsson, Einar Emanuelsson, Jonathan Davidsson, Fredrik Händemark och självfallet Djurgårdens superkedja samt Philip Holm och Anton Lander från KHL och Anton Rödin från den schweiziska ligan. Även på målvaktssidan är det läge att testa nytt även om både Jonas Gustafsson och Viktor Fasth varit vassa.
Ge istället Joel Lassinantti och Adam Reideborn chansen även om det finns flertalet klassmålvakter i KHL.

Nu kanske någon spontant känner att de vore någon form av devalvering av ett svenskt landslag att inte ta ut några av de bästa spelarna. För mig handlar det om utbildning och låta andra få chansen att göra avtryck från den talangbank som svensk hockey just nu förfogar över.
Det finns det gott om spelare redo att ta plats och göra avtryck redan nu.

Så Rikard Grönborg…
Ut med det gamla och låt oss välkomna framtiden.
Det handlar inte om att jag inte respekterar de äldre och vad de faktiskt betytt för svensk hockey utan att det är dags för ett generationsskifte avseende spelare i Europa.
Det är ett bra läge nu.

Jag hoppas att Rikard Grönborg väljer att tänka nytt  Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Fotnot: Jag vet att förbundsledningen flaggat för att låta spelare från Frölunda, Skellefteå och Malmö stå över turneringen för att istället fokusera på CHL slutspelet vilket gör att några spelare från min lista ovan inte skulle vara aktuell för landslaget den här turneringen.

Tack för att ni tog er tid

Sanny