Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har fått en av seriens bästa

Linköping har varit säsongens stora överraskning med 23 poäng på de första tio matcherna.
Ikväll tar man emot Frölunda i vad som kan betecknas som en toppmatch.

Frölundas föregående vecka var av blandad kvalitet där man förmodligen presterade sin sämsta match mot Luleå i torsdags under Roger Rönnbergs fem år i klubben. Faktiskt.
Man följde upp den usla prestationen med att svara för säsongens bästa insats i lördags mot HV71.
Med andra ord är det svårt att veta vad laget står.
Linköping å sin sida har överträffat alla förväntningar och presterat långt över experternas profetior. På hemmaplan har man varit fenomenala och vunnit samtliga sju matcher och bortsett från mot Skellefteå i söndags har det enbart varit fullpoängare.
Trots att en femtedel av serien är spelad vill jag avvakta en aningen innan jag ser hur bra det här laget kommer att vara över tid och om det, mot de flesta experters tips, handlar om ett topplag på samma sätt som jag kände kring Färjestads fina inledning i fjol.

Likväl. Starten har varit vass och enligt mig är det tre faktorer som sticker ut.

Målvaktsspelet:

Rubriken skulle kunna vara både målvakt- och försvarsspel men rubriken blir för lång.
Låt oss börja med Jonas Gustavsson.
Hans spel inledningsvis har varit lysande och faktum är att Linköping vunnit samtliga åtta matcher som Gustavsson stått.
Gustavsson är precis så bra som man trodde han skulle vara i fjol och ser mycket tryggare ut och lugnare ut i spelet.
Hamnar sällan fel och sprider ett lugn på samma sätt som han gjorde när han lämnade Färjestad 2009.
Backsidan är stark och framförallt mer strukturerad än tidigare.
I Lukas Bengtsson har man investerat tungt och fått en av seriens bästa backar medan Chad Billins och Mattias Bäckman är bra tvåvägsbackar som det trots allt går att få ut mer av.
Sen förfogar man också över Eddie Larsson som tagit sig an rollen som kapten på bästa sätt och är en ödmjuk ledare som är respekterad i gruppen och alltför underskattad på isen.
Han personifierar Linköping som ett mer ödmjukt och hårt arbetande lag.

Genombrotten:

Offensiven har inte kretsat kring varken Broc Little, Andrew Gordon eller Derek Roy utan det är framförallt namn som Adam Brodecki och Nick Sörensen som sticker ut.
Lägg därtill att unga spelare som Olle Lycksell och Johan Södergran gjort avtryck och nyförvärvet från Södertälje Dan Pettersson varit riktgt nyttig och förvånansvärt bra.
Det känns för första gången på länge som ett Linköpingslag inte är beroende av ett fåtal spelare utan har en tillsynes bättre balans i laget.

Tommy Jonsson:

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Nog var guldcoachen från 2012 uträknad efter att på relativt kort tid fått lämna både Brynäs och Björklöven.
När Jonsson sedan klev på jobbet som Utvecklingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet var jag nog övertygad att han var rätt mätt på jobbet som coach därför var det oväntat när han presenteras som ny tränare för Linköping i somras.
Någonstans var det väl här det fanns tvivel med tanke på att Jonsson, enligt min uppfattning, i sina två tidigare lag haft problem att styra upp ett strukturerat (framförallt) försvarsspel.
När jag pratat runt lite angående Tommy får han väldigt mycket beröm framförallt för hans tydlighet och sätt att prata med spelarna.
Ärlig och rak helt enklet.
Han har dessutom varit väldigt bra på att fördela och få Johan Åkerman och Klas Östman involverade som tar ett stort ansvar både sett till träning och match.
Här är min bestämda uppfattning att Tommy förändrat i sitt ledarskap och det är något jag själv uppskattade som spelare att allt inte behövde gå via en person utan att ansvaret kunde fördelas men att man likväl visste tydligt vem som bestämde.

* * * * * * * * * * * * *

Framtiden?
Ikväll spelar Linköping sin åttonde hemmamatch av lagets hittils tolv matcher.
Facit hemma har varit lysande medan man på bortaplan endast tagit en seger och mäktat med tre mål på tre matcher.
Jag avvaktar en aning innan jag reviderar mitt förhandstips men kan konstatera att starten varit långt mycket bättre än vad jag någonsin kunde tro.

Jag ser fram mot en toppmatch ikväll som har alla förutsättningar att vara riktigt underhållande.

Tack för att ni tog er tid

Sanny